ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ασπίδα» προστασίας απλώνεται γύρω από το «Ρ»

Η «θύελλα» των αντιδράσεων, που πυροδότησε η νέα πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη», δε λέει να κοπάσει, αντίθετα, μέρα με τη μέρα, πλαταίνει η «ασπίδα» συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που αμέσως άπλωσαν γύρω από τον «Ρ» μαζικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και πλήθος παραγόντων της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Απαντες καταδικάζουν την ενέργεια του Ε. Γιαννόπουλου να ασκήσει αγωγή εναντίον μιας εφημερίδας, επειδή απλά αποτύπωσε τα γεγονότα, όπως αυτά εξελίχτηκαν μετά τη μήνυση του υπουργού εναντίον του Θ. Κατριβάνου, χαρακτηρίζοντάς την ευθεία βολή εναντίον της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής. Απ' όλες τις κατευθύνσεις επισημαίνεται πως εγείρεται μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν την παραίτηση του υπουργού και υπογραμμίζουν την ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η αναγκαιότητα της απόκρουσης τέτοιων ενεργειών, πριν δημιουργήσουν επικίνδυνα τετελεσμένα για την ελευθεροτυπία και για στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός επί της Δικαιοσύνης ζητά την αστρονομική αποζημίωση των 500 εκατομμυρίων δραχμών για την αποκατάσταση της τιμής του, επιδιώκοντας και τον οικονομικό στραγγαλισμό της εφημερίδας. Υπενθυμίζουμε ακόμα πως ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Δ. Ρέππας παρείχε πλήρη κάλυψη και στήριξη στις αθλιότητες του Ε. Γιαννόπουλου, γεγονός που επιτρέπει να κάνει λόγο κανείς για κυβερνητικό ολίσθημα, που βαραίνει τις πλάτες συνολικά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
Στο πλευρό του «Ρ»

Την πλήρη αντίθεσή του στην ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης εκφράζει, σε ψήφισμά του, και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως τέτοιες ενέργειες «δυσχεραίνουν την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη πληροφόρηση του λαού και δεν μπορεί να εκδηλώνονται σε μια εποχή που η πληροφόρηση είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό».

Το ΔΣ Καλαμάτας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και στήριξή του στο «Ρ» για τη «δημοκρατική ενημέρωση και την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».

Στάθης Τσούκαλος
Δε λύνονται στα δικαστήρια οι πολιτικές διαφορές

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Στάθης Τσούκαλος, δήλωσε στο «Ρ»: «Οι πολιτικές διαφορές δε λύνονται στα δικαστήρια αλλά στον πολιτικό στίβο. Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμα περισσότερο όταν οι διαφορές αυτές έχουν σχέση με την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».

Θόδωρος Κατριβάνος
Προσβάλλει την πολιτική ζωή το φαινόμενο Γιαννόπουλου!

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, Θ. Κατριβάνος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «902», τόνισε σχετικά με την αγωγή εναντίον του «Ριζοσπάστη»: «Στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" βρίσκει έναν θαρραλέο αντιμέτωπο οργανισμό, που είναι αποφασισμένος να τον ξεσκεπάσει ποιος είναι. Και στο πρόσωπο το δικό μου βρίσκει έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι το φαινόμενο Γιαννόπουλου προσβάλλει και την Εθνική Αντίσταση, το τονίζω αυτό, και προσβάλλει και την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Ο Ε. Γιαννόπουλος είναι και πρόσθετα επικίνδυνος διότι είναι η έκφραση της εμφυλιοπολεμικής νοοτροπίας».

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου πως ο Ε. Γιαννόπουλος είναι οργανικό στέλεχος της κυβέρνησης, ο Θ. Κατριβάνος σημείωσε: «Αυτό το οργανικό στέλεχος της κυβέρνησης και όχι μόνο οργανικό μέλος της κυβέρνησης αλλά είναι στον πλέον ευπαθή και πλέον ηθικό χώρο της Δικαιοσύνης. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπουργείο Δικαιοσύνης με τον κ. Γιαννόπουλο. Πρέπει ο κ. Γιαννόπουλος, αν θέλει να κάνει δικαστικούς αγώνες, να αφήσει το υπουργείο και την υπουργική του ιδιότητα και να αντιμετωπίσει τον κάθε πολίτη ως ίσο προς ίσο, πράγμα το οποίο δε γίνεται».

Δημήτρης Παπαδημούλης
Μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης!

Αδιανόητη και πολλαπλά επιζήμια, χαρακτηρίζει τη δικομανία του υπουργού Δικαιοσύνης ο υπεύθυνος Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Δ. Παπαδημούλης και με δήλωσή του στο «Ρ» επισημαίνει: «Η δικομανία του υπουργού Δικαιοσύνης συνιστά μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης, που αφορά συνολικά την ίδια την κυβέρνηση.

Θεωρώ αδιανόητο και πολλαπλά επιζήμιο, ο πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης να καταφεύγει συνεχώς στα δικαστήρια. Αν ο αρμόδιος υπουργός αισθάνεται σε οριακές περιπτώσεις την ανάγκη να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, τότε θα όφειλε και να παραιτηθεί από το υπουργικό του αξίωμα. Μόνον έτσι ο απλός πολίτης μπορεί να πειστεί ότι η δικαστική απόφαση δε λαμβάνεται υπό το βάρος του πολιτικού προϊσταμένου της Δικαιοσύνης.

Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στη Διεύθυνση και στους εργαζόμενους του "Ριζοσπάστη", καθώς και στην ηγεσία του ΚΚΕ. Είμαι στη διάθεσή τους να καταθέσω και ως μάρτυς στη νέα αυτή δίκη, αν τελικά ο κ. Γιαννόπουλος επιμείνει στη διεξαγωγή της».

Νίκος Ρογκάκος
Θα υπερασπιστούμε τη τιμή και την υπόληψή μας

Την έντονη αγανάκτησή του για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον του «Ριζοσπάστη», εκφράζει ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος. Ολόκληρη η δήλωση του δημάρχου έχει ως εξής:

«Θέλω να δηλώσω με αγανάκτηση την αντίθεσή μου για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις ενάντια στο "Ριζοσπάστη", της εφημερίδας, που κράτησε ψηλά την τιμή και την υπόληψη του ελληνικού λαού σ' όλους τους μακρόχρονους αγώνες του, της εφημερίδας που καθοδήγησε την αντίσταση του ελληνικού λαού στα μαύρα χρόνια της φασιστικής κατοχής», τονίζοντας ότι εκείνος ο οποίος δηλώνει μεγάλος αντιστασιακός, είναι αν μη τι άλλο γελοίο, να ζητάει αποζημίωση από τη δική του, υποτίθεται, εφημερίδα.

«Ισως ο πρωθυπουργός πρέπει να του πει ότι τα καμώματά του και η αντιδημοκρατική του πρακτική θίγουν, όχι μόνο τον ίδιο τον κ. Γιαννόπουλο, αλλά και τον ίδιο που διατείνεται ότι είναι δημοκράτης. Εμείς έτσι κι αλλιώς θα υπερασπιστούμε την τιμή μας και την υπόληψή μας, που σίγουρα περνάνε μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη"».

Βασιλική Αράπη - Καραγιάννη
Προκαλεί την οργή της πλειοψηφίας των πολιτών

Η βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Βασιλική Αράπη - Καραγιάννη για την αγωγή και μήνυση του Ε. Γιαννόπουλου εναντίον της εφημερίδας δήλωσε στο «Ρ»: «Με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ε. Γιαννόπουλος προς την εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το ολίσθημα του κ. υπουργού, που προσβάλλει τους θεσμούς και προκαλεί την οργή της πλειοψηφίας των πολιτών».

Και συνέχισε η βουλευτής: «Είναι γνωστό το αντιδημοκρατικό ύφος και ήθος του κ. υπουργού, θύμα του οποίου έχω πέσει και εγώ ως βουλευτής, στα πλαίσια κοινοβουλευτικού διαλόγου κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη. Γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις παρισταμένων βουλευτών. Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες σκαιώδεις συμπεριφορές, με προσφυγή στα ποινικά δικαστήρια των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, όπως είναι ο "τύπος", που συνδέονται με την "πράξη νομοθετικού περιεχομένου" για την παιδεία, που πρόσφατα μας θύμισε περασμένες εποχές και είχαν στόχο τη φίμωση του δημοκρατικού μαθητικού κινήματος, θα είναι και οι τελευταίες που διατυπώνονται από το στέλεχος αυτής της κυβέρνησης. Στέλεχος που επικαλείται τις περγαμηνές της Εθνικής Αντίστασης, προκειμένου να αποκρύψει την αντιδημοκρατική του συμπεριφορά».

Και κατέληξε: «Ως βουλευτής και εκπαιδευτικός έχω χρέος να υπερασπιστώ τη σωστή λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας που με τόσους αγώνες το λαϊκό κίνημα έχει θεσπίσει, και οι ίδιοι δυστυχώς πλήττονται μέσω της ακραίας και αντιδημοκρατικής προσφυγής του κ. υπουργού στα ποινικά δικαστήρια».

Δημήτρης Πιατάς
Προσβολή της χώρας, της ελευθεροτυπίας, της ιστορίας

Για προσβολή της χώρας έκανε λόγο ο ηθοποιός Δ. Πιατάς μιλώντας στον «902», που υπογράμμισε: «Το κυριότερο είναι ότι το 2000, αυτό το περίφημο μιλένιουμ που είδαμε με βεγγαλικά και τα οποία ήταν αρκετά εντυπωσιακά, ας μείνουν βεγγαλικά με την ημερομηνία λήξης που έχουν και ας μην προσγειώνονται έτσι άσχημα στη χώρα μου με μηνύσεις και απειλές, που προσβάλλουν και τη χώρα και την ελευθεροτυπία και την ιστορία μας».

Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Με τα δικαστήρια δεν κάμπτεται το αγωνιστικό φρόνημα

Την πολιτική δίωξη εναντίον του «Ρ» καταδικάζει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλοντας πως αποτελεί «μία από τις πολλές πράξεις αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας, που εκδηλώνονται εδώ και χρόνια ενάντια σε όποιον αμφισβητεί την πολιτική και την ψεύτικη εικόνα τους».

Το ΕΚΛ εκφράζει την «αγωνιστική του συμπαράσταση στο "Ρ", γιατί όλα τα χρόνια της ύπαρξής του ήταν και παραμένει γνήσιος υπέρμαχος και υπερασπιστής των αγώνων για τα δίκαια της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, παρά τις πολύχρονες διώξεις, ποινικές και πολιτικές».

Τέλος, επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας, όμως, πως με τα δικαστήρια δεν κάμπτεται το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και, πολύ περισσότερο, δεν απονέμονται πιστοποιητικά δημοκρατικότητας και αντίστασης και μάλιστα εθνικής.

Βύρων Πολύδωρας
Επιδιώκουν τη δουλική φίμωση του «Ρ»

Πράξη πολιτικά, νομικά και ηθικά απαράδεκτη, χαρακτηρίζει τη δίωξη του «Ρ» ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος τονίζει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης επιδιώκει όχι απλά τη λογοκρισία του αλλά τη δουλική φίμωσή του. Η δήλωση του Β. Πολύδωρα έχει ως εξής:

«Είναι πράξη πολιτικά απαράδεκτη. Και επί της ουσίας και νομικώς η δίωξη πάσχει και κατά το γεγονός ότι ο "Ριζοσπάστης" αξιοποίησε και πρόβαλε θέματα τα οποία είχαν τεθεί στη δημοσιότητα από την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο διώκων δεν επιζητεί απλώς τη λογοκρισία του "Ριζοσπάστη" αλλά κάτι χειρότερο: τη δουλική φίμωσή του, πράγμα που είναι και ηθικά απαράδεκτο».

Αντώνης Αντωνίου
Πολιτική εκδίκηση αντιπάλων!

Ο ηθοποιός Α. Αντωνίου μιλώντας στον «902» υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «έχουμε έναν δυνατό που προσπαθεί να εκδικηθεί πολιτικά τους αντιπάλους του. Δε νομίζω ότι είναι επί της ουσίας αυτού που λέγεται, αλλά να ψάξουμε τι κρύβεται πίσω απ' αυτή τη διαμάχη».

Νίκος Απέργης
Ιδιαίτερα δυσάρεστο το γεγονός

Ο ηθοποιός Ν. Απέργης δήλωσε στον «902»: «Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο το γεγονός ότι ο Τύπος δέχεται για άλλη μια φορά επίθεση για μια υποχρέωσή του, γιατί τα ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για οτιδήποτε συμβαίνει, ιδιαίτερα στην πολιτική ζωή. Θεωρώ ότι είναι μια ενέργεια η οποία απάδει της ιδιότητας ενός κοινοβουλευτικού με την ιστορία που θέλει να αποδίδει στον εαυτό του ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Αγγελος Αντωνόπουλος
{ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ}Αγανάκτηση από τη δίωξη της εφημερίδας του λαού

Την αγανάκτησή του για τη δίωξη εναντίον του «Ρ» εξέφρασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «902» και ο ηθοποιός Α. Αντωνόπουλος. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Ο "Ριζοσπάστης" μέσα στην ιστορική του διαδρομή υπήρξε πάντα η φωνή του ελληνικού λαού και απηχούσε τις αγωνίες του, τα παθήματά του και δεν έπαψε και σήμερα να εκφράζει μια γνήσια πολιτική σκέψη. Ολοι ξέρουμε τους διωγμούς που υπέστη σε καιρούς μεσαιωνικού σκοταδισμού και δημιουργεί αγανάκτηση σήμερα που μας υπόσχονται δημοκρατία και ελευθερία του λόγου να διώκεται αυτή η εφημερίδα των αγώνων του ελληνικού λαού».

Γιώργος Γιώγος
Πολύ μικρός ο Γιαννόπουλος να τα βάλει με το «Ρ»!

Στο πλευρό του «Ριζοσπάστη», τάσσεται ανεπιφύλακτα ο δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος, δηλώνοντας πως αυτό είναι το χρέος του και θα είναι, όσο ο «Ρ» στέκεται όρθιος και δε χαρίζεται σε κανέναν.

Σημειώνει ακόμη στη δήλωσή του: «Η νεότερη ιστορία και η κοινωνική εξέλιξη αυτού του τόπου συντελέστηκε και συντελείται με αδιάκοπους και αιματηρούς αγώνες, στους οποίους καθοριστική συμβολή είχε και έχει το ΚΚΕ και ο "Ριζοσπάστης", που στάθηκε ακούραστος υπερασπιστής των δίκαιων του λαού μας. Αν σκεφτούμε ανθρώπους σαν το Κ. Βιδάλη, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι συχνά ο "Ρ" γράφτηκε με το αίμα των κομμουνιστών συντακτών του, που δε λογάριασαν θυσίες, ούτε καν την ίδια τη ζωή τους».

«Είναι πολύ μικρό μέγεθος ο Γιαννόπουλος - συνεχίζει ο Γ. Γιώγος - και οι αβανταδόροι του, για να τα βάλουν με το "Ρ", όσους μηχανισμούς και αθλιότητες και αν επιστρατεύσουν. Ο "Ρ" θα ζει πολλά χρόνια και θα είναι στην καρδιά του λαού μας με τη συνεπή αγωνιστική στάση του. Η κριτική πάντα ενοχλεί την εξουσία, που είναι μακριά ή σε αντίθεση με τα δίκια του λαού μας, κι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να ασκείται ψύχραιμα ή οργισμένα ενάντια σ' αυτούς που καβάλησαν το καλάμι της. Το ήθος και η αξιοπρέπεια, η ανιδιοτέλεια και η αγωνιστική στάση του "Ρ", δε χρειάζονται υπερασπιστές, όμως νιώθω χρέος να είμαι στο πλάι του όσο, θα στέκεται όρθιος και δε θα χαρίζεται σε κανέναν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ