ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερχονται «οδυνηρές παρενέργειες»

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμογής η νέα αντιλαϊκή έφοδος του κεφαλαίου

«Οδυνηρές παρενέργειες» θα έχει για τα λαϊκά στρώματα η εφαρμογή ενός προγράμματος που στόχο θα έχει την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με αιχμή τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, το λαϊκό εισόδημα, το σύστημα Υγείας, τις εργασιακές σχέσεις, την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος.

Η επισήμανση, που με εφιαλτικό τρόπο περιγράφει τι επιφυλάσσουν για τα λαϊκά στρώματα οι κυβερνώντες και τα επιτελεία του κεφαλαίου, διατυπώνεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, και παρουσίασε ο διοικητής Ν.Γκαργκάνας. Εκθεση, η οποία, με τον πλέον ωμό και κατηγορηματικό τρόπο, θεωρεί τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναγκαίες για το μέλλον του ελληνικού καπιταλισμού. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί, ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν προχωρήσουν, οι αρνητικές συνέπειες για την οικονομική άνοδο και επομένως για το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού θα είναι σοβαρές».

Οι συντάκτες της έκθεσης, κατανοώντας ότι η εφαρμογή πολιτικών που αντιστοιχούν στις λεγόμενες «θεραπείες ΣΟΚ» (όπως εφαρμόστηκαν στην Αργεντινή του Μέντες, ή στο Μεξικό των μέσων της δεκαετίας του '90) θα αντιμετωπίσουν τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων, σπεύδουν να προσθέσουν ότι «οι οδυνηρές παρενέργειες είναι δυνατόν και πρέπει να αμβλυνθούν με κατάλληλα μέτρα υποστήριξης»... Στην προκειμένη περίπτωση, επιστρατεύουν γνωστές μεθόδους και κόλπα όπως τη διενέργεια «δημόσιου διαλόγου που θα αφορά τα οφέλη και το κόστος των μεταρρυθμίσεων (περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης)», με στόχο την «κοινωνική συναίνεση», καθώς «με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί και θα διατηρηθεί η στήριξη των μεταρρυθμίσεων από το κοινωνικό σύνολο».

Το «καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» με την επιβολή μέτρων ΣΟΚ που εισηγείται η Τράπεζα της Ελλάδας, στην... εξειδίκευσή του προβλέπει:

Αμεσες ανατροπές στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και Δημόσιας Υγείας, με την επίκληση του γνωστού επιχειρήματος, ότι, λόγω του δημογραφικού προβλήματος, η διατήρησή τους θα επιβαρύνει υπέρμετρα τα επόμενα χρόνια τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Μακροχρόνιο πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, το οποίο θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στη διετία 2005 - 2006 - με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρηθεί επί σειρά ετών...(δεν αναφέρει χρονική περίοδο). Θεωρεί την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης «υψίστης σημασίας» και εισηγείται μέτρα «βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης σε μόνιμη βάση». Μεταξύ άλλων, προτείνεται: α) Η επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων ως προς τις τρέχουσες δαπάνες. β) Η επέκταση της φορολογικής βάσης και γ) ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Με άλλα λόγια, προτείνεται ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών μέσω ...επαναξιολόγησης και η επιβολή νέων φόρων.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, που κατηγορούνται συλλήβδην για τον υψηλό πληθωρισμό της Ελλάδας και την απώλεια της ανταγωνιστικότητας, επαναφέρεται η γνωστή πρόταση για ονομαστικές αυξήσεις, που θα συγκλίνουν σταδιακά με το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας και του μέσου πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ.

Στην αγορά εργασίας απαιτείται η άρση όλων των ...αντικινήτρων με την επίκληση του ανιστόρητου και καιροσκοπικού επιχειρήματος ότι η υψηλή ανεργία αποτελεί «σαφή ένδειξη ότι υπάρχουν ρυθμίσεις της εργατικής, φορολογικής και κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας, αλλά και χαρακτηριστικών του εκπαιδευτικού συστήματος και γενικότερα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προσπάθειες που έγιναν από το 1990 έως το 2004, είχαν ορισμένα θετικά αποτελέσματα, αλλά ...δεν αρκούν. Απαιτείται επομένως «διάλογος εφ' όλης της ύλης», ο οποίος θα ξεκινήσει από την παραδοχή «ότι δεν επιδιώκεται να καταργηθεί το πλέγμα κοινωνικής προστασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας που πρέπει να υπάρχουν στην αγορά εργασίας, ούτε να ευνοηθεί μια κοινωνική ομάδα σε βάρος μιας άλλης, αλλά επίσης ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αρθούν τα αντικίνητρα και να βρεθούν πιο αποτελεσματικές ρυθμίσεις που τελικά θα ωφελήσουν όλες τις πλευρές, χωρίς να θίγονται βασικά δικαιώματα». Και επειδή και οι ίδιοι οι συντάκτες καταλαβαίνουν ότι μας δουλεύουν χοντρά με τα όσα αναφέρουν, στην επόμενη παράγραφο επισημαίνουν: «Βεβαίως, η εξισορρόπηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας με την κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι καθόλου εύκολη...».

Βέβαια, ο Ν.Γκαργκάνας σαν γνήσιος τραπεζίτης που σκέφτεται πρώτα και κύρια τα κέρδη της δικής του Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού της Τράπεζας, με τη χορήγηση πρόωρων συντάξεων σε μερίδα των εργαζομένων. Θα κάνουμε, είπε, «διαπραγμάτευση με το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων για προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων». Ταυτόχρονα, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις για «αναδιοργάνωση υπηρεσιών της Τράπεζας».

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στοχεύουν σε διπλασιασμό κερδών!

Τριετές «επιχειρηματικό πλάνο» προβλέπει αύξηση κερδών από 660 εκατ. το 2004 στα 1.100 εκατ. ευρώ το 2007

Τα επιχειρηματικά πλάνα της, που προβλέπουν διπλασιασμό στη μάζα των κερδών για τα προσεχή χρόνια, δημοσιοποίησε χτες η διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Το γεγονός αυτό αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη για τις προσδοκίες που γεννά στην πλουτοκρατία και τους ισχυρούς οικονομικούς ομίλους η εφαρμοζόμενη πολιτική, σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα της χώρας περνάνε από τη στενωπό των «ελλειμμάτων» που άφησε και αφήνει πίσω της η λεγόμενη δημοσιονομική διαχείριση.

Στο «επιχειρησιακό σχέδιο» που εκπόνησε η Εθνική Τράπεζα και αφορά στην τριετία 2005-2007 προβλέπει αύξηση στα προ φόρων κέρδη από 660 εκατ. ευρώ για το 2004 στα 1.100 εκατ. (1,1 δισ. ευρώ) το 2007 (!). Η διόγκωση των κερδών τους στην τριετία πλησιάζει το 70% και σε μέσα ετήσια επίπεδα ξεπερνά το 22%. Τα πλάνα της Εθνικής Τράπεζας για την επόμενη τριετία προβλέπουν και τα εξής:

  • Ενίσχυση της «ηγετικής θέσης» τους στις εργασίες «λιανικής τραπεζικής» στην εγχώρια αγορά. Χαρακτηριστικά προβλέπουν πως η αύξηση των δανείων θα κυμανθεί στο 15% ετησίως και συμπεραίνουν πως τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% (από 2 δισ. στα 2,7 δισ. ευρώ).
  • Στοχεύουν στην περαιτέρω αξιοποίηση των καταθέσεων για την «ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών με εμπλουτισμό των προτεινόμενων προϊόντων». Είναι φανερό πως η εφαρμοζόμενη πολιτική που υποσκάπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το σύστημα Υγείας αποτελεί τον καλύτερο κράχτη της ασφαλιστικής πραμάτειας των τραπεζών.
  • Περαιτέρω διείσδυση στη χρυσοφόρα για τους ίδιους αγορά των βαλκανικών κρατών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν την «ενίσχυση της κερδοφορίας σε στρατηγικές σημαντικά χώρες (π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία), με παράλληλη επέκταση μέσω εξαγορών».
«ΧΟΧΤΙΦ»
Οι Γερμανοί πουλάνε το αεροδρόμιο

Στην υλοποίηση της απόφασής τους να εκχωρήσουν μέρος των μετοχών που κατέχουν στην εταιρία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), προχωρούν τελικά οι Γερμανοί της κοινοπραξίας «Χόχτιφ». Η απόφαση αυτή, την οποία πήραν με το «έτσι θέλω» τα αφεντικά της «Χόχτιφ», που κατέχουν σήμερα το 40% των μετοχών της εταιρίας του ΔΑΑ μαζί με τη διοίκηση (55% ανήκει στο Δημόσιο και άλλο 5% κατέχει ο Ομιλος Κοπελούζου), ουσιαστικά σημαίνει την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας του αεροδρομίου και συνακόλουθα, το άνοιγμα του δρόμου για την είσοδο και άλλων ιδιωτών, μέσω χρηματιστηρίου.

Οπως έγινε γνωστό, οι Γερμανοί αποφάσισαν - και η ελληνική κυβέρνηση απλώς... συγκατατίθεται - να μεταβιβάσουν, μέσω θυγατρικής τους εταιρίας, το 13,3% των μετοχών που κατέχουν στο ΔΑΑ, σε αυστραλιανά και καναδικά επενδυτικά σχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση των Γερμανών για τη μεταβίβαση μέρους των μετοχών του ΔΑΑ, τον περασμένο Νοέμβρη, είχε προκαλέσει σύγχυση και αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία λειτουργώντας σαν «θεραπαινίδα», ζήτησε απλώς να τηρηθούν όροι και διατάξεις της «αποικιοκρατικής σύμβασης» παραχώρησης του ΔΑΑ, που προβλέπουν ότι για να μεταβιβαστούν μετοχές σε τρίτους, ο πωλητής οφείλει να προσκομίσει λεπτομερή στοιχεία του αγοραστή, καθώς και έγγραφη βεβαίωση - δήλωση ότι θα σεβαστεί τους όρους της σύμβασης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Και οδηγία για... «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές

Κοινοτική οδηγία που προσδιορίζει συγκεκριμένες εμπορικές πρακτικές πώλησης και προώθησης προϊόντων ως «αθέμιτες και παραπλανητικές» σε επίπεδο ΕΕ ψηφίστηκε προχτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, οι σχετικές ρυθμίσεις πρόκειται να εγκριθούν τις επόμενες βδομάδες από το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών και να ισχύσει σε όλα τα κράτη - μέλη από το 2007. Στις πρακτικές που χαρακτηρίζονται «δόλιες» και με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από το συμβούλιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η «αναγκαστική πώληση».
  • Η δημιουργία της εντύπωσης στον καταναλωτή ότι δεν μπορεί να αποχωρήσει εάν δεν υπογράψει σύμβαση.
  • Η πραγματοποίηση επισκέψεων στο σπίτι του καταναλωτή και αδιαφορία για το αίτημά του να αποχωρήσουν ή να μην επιστρέψουν.
  • Η παραπλανητική εμπορία.
  • Ο ισχυρισμός του πωλητή ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος σε κώδικα δεοντολογίας ενώ δεν είναι.
  • Η σύνδεση του προϊόντος με την ένδειξη «χωρίς πληρωμή», «δωρεάν» ή «χωρίς οικονομική επιβάρυνση» εάν ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει οποιοδήποτε άλλο ποσό πέραν του αναπόφευκτου κόστους παράδοσης ή παραλαβής.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διευκρινίσεις για την «περαίωση»

Διευκρινίσεις για τη λεγόμενη «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων, με την οποία επιβάλλονται πρόσθετα «εξωλογιστικά» χαράτσια στους ΕΒΕ και στις μικρές επιχειρήσεις, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως αναφέρουν «δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα» θεωρούνται τα μεγαλύτερα που προκύπτουν από το έντυπο Ε3 της αρχικής δήλωσης και της τυχόν συμπληρωματικής που υποβλήθηκε μέχρι τις 15/7/2004. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται υποθέσεις για τις οποίες μέχρι 31 Δεκέμβρη 2003 δεν έχει υποβληθεί (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα) δήλωση φόρου εισοδήματος. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται επίσης επιβατηγά και φορτηγά ΔΧ αυτοκίνητα, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ και πλανόδιοι λιανοπωλητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ