ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις Ράις για «ελεύθερες εκλογές»...

Με κάτι μοιάζουν ...με κάτι μοιάζουν

Associated Press

Με κάτι μοιάζουν ...με κάτι μοιάζουν
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΗΡΥΤΟΣ.- Την άμεση διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών ...ανεξάρτητων από μολυσματικές επιρροές» στο Λίβανο, απαίτησε χτες βράδυ από το Λονδίνο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις! Δεν παρέλειψε και τις γνωστές αιχμές κατά της Συρίας, λέγοντας πως «υπάρχει μακρά λίστα ανησυχιών για τη Δαμασκό που στέκεται στο δρόμο των Λιβανέζων, των Ιρακινών, των Παλαιστίνιων και άλλων για έναν καλύτερο κόσμο».

Ομως, η απαίτηση της Ράις, που διατυπώθηκε κληθείσα να σχολιάσει την προχτεσινή παραίτηση της κυβέρνησης του Λιβάνου, δεν ήταν η μόνη μορφή πίεσης για δρομολόγηση εξελίξεων εντός και εκτός «Βηρυτού»...

Πολλές φορές χτες η Ράις επανέλαβε την «ανάγκη» άμεσης και πλήρους αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, αλλά δεν ήταν μόνη της. Τα «αιτήματα» περί «πλήρους αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων», αλλά και της διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για τις συνθήκες δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, διατυπώθηκαν και σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ράις από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό της Μισέλ Μπαρνιέ...

Ακολούθησε μία πιο προσεκτική, αλλά αναλόγου περιεχομένου δήλωση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, που χτες θέλησε να «θυμίσει πως η απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Λίβανο και θα πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς η Ρωσία πιστεύει πως θα πρέπει να εφαρμόζονται όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»...

Σε φάση αναμονής...

Ωρες πριν, μια χούφτα μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών (σε 400 τους υπολόγιζε το Ασοσιέιτεντ Πρες) απέμενε να διαδηλώνει στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού, με βασικά, γνωστά, συνθήματα «Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Αυτοκυριαρχία» και «Είμαστε όλοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, κατά της Συρίας»... Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, επαναλάμβαναν πως θα «συνεχίσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις» μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων (με πρώτο την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων). Ομως, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε (αργά προχτές βράδυ) να βαφτίσει κωδικά τις «ειρηνικές διαδηλώσεις» των Λιβανέζων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο (όχι για «πορτοκαλί επανάσταση», όπως πρόσφατα στην Ουκρανία, ή για «επανάσταση των Ρόδων», όπως στη Γεωργία) για ...«Επανάσταση του Κέδρου».

Στο μεταξύ, μετά τις προχτεσινές θριαμβευτικές ιαχές, η ηγεσία της αντιπολίτευσης στη Βηρυτό ήταν ως επί το πλείστον σιωπηλή. Αιτία, οι πολύωρες συσκέψεις μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο την κατάληξη περαιτέρω μορφών δράσης και συντονισμού των ενεργειών τους (είτε σε πολιτικό επίπεδο με τη σύνθεση νέας κυβέρνησης, είτε σε επίπεδο διαδηλώσεων...).

Ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ πάντως συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της τριμελούς ομάδας αξιωματούχων του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Ιρλανδό επιθεωρητή Πίτερ Φιτζέραλντ, που ερευνούν τις συνθήκες δολοφονίας Χαρίρι, διαβεβαιώνοντάς τον πως «η αλήθεια είναι ο βασικός στόχος» όλων των προσπαθειών που καταβάλλονται. Σήμερα, ο Πρόεδρος Λαχούντ αναμένεται να εγκαινιάσει τις προσπάθειες, με στόχο τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, που θα οδηγήσει σε δυο μήνες τη χώρα σε εκλογές, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ
Νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι πιο σκοτεινές μέρες της σύγχρονης Γερμανίας, οι ημέρες που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ, έχουν επιστρέψει. Νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ: Το ποσοστό των ανέργων αγγίζει πλέον το 12,6%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του '30 και τα κοντέρ αναμένεται να σπάσουν και πάλι...

Το ψυχολογικό όριο των 5 εκατομμυρίων ανέργων έχει ξεπεραστεί προ πολλού και όπως ανακοίνωσε χτες το Ομοσπονδιακό Ιδρυμα Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα κατά 179.000, ενώ σε σύγκριση με τον περασμένο Φλεβάρη κατά 575.000, φτάνοντας τους 5.216.000 ή το 12,6% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού. Επίσης, για πρώτη ο αριθμός των ανέργων στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Ως λόγοι για τη δραματική αυτή αύξηση αναφέρονται μεταξύ άλλων εποχιακοί παράγοντες, καθώς αυτούς τους μήνες καταγράφεται πάντοτε μία αύξηση. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού του αριθμού των ανέργων. Και εάν τελικά φταίει ο νόμος για τους ανέργους, «Χαρτζ-4» («Hartz IV»), που σηματοδοτεί την τελευταία φάση των αλλαγών του γερμανικού «κοινωνικού κράτους», αξίζει κανείς να υπενθυμίσει ότι ο απάνθρωπος νόμος που εφαρμόζεται πλέον από την 1η του Γενάρη προβλέπει μείωση των παροχών, που θα οδηγήσει - κατά την κυβέρνηση - τους ανέργους να αναζητήσουν εργασία «πιο ενεργά». Δηλαδή, να αποδεχτούν οποιαδήποτε εργασία, όσο χαμηλές και εάν είναι οι αμοιβές, προκειμένου να μην περιθωριοποιηθούν οριστικά.

Πάντως, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πραγματικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανέργων ανεβάζουν τον αριθμό αυτό τουλάχιστον τα 7-8 εκατομμύρια. Ομως, τώρα και αυτόν τον πρωτοφανή αριθμό-ρεκόρ τον αμφισβητεί ο Ούλριχ Μπλουμ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών (IWH) της πόλης Χάλης, τονίζοντας πρόσφατα ότι «ο ακριβής αριθμός είναι εννέα εκατομμύρια άνθρωποι που ζητάνε εργασία».

Οπως εκτιμούν αναλυτές, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες άμεσης βελτίωσης της καταστάσης, τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στόχος της κυβέρνησης Σρέντερ για το 2005 ήταν να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων στα 4.380.000, ένας στόχος που τώρα φαντάζει ακόμη πιο μακρινός ή καλύτερα παντελώς ανέφικτος.

Δραματικά όμως είναι και τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Διάσκεψη για την καταπολέμηση της φτώχειας στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτά περισσότερα από 12 εκατομμύρια Γερμανοί, δηλαδή γύρω στο 15%, ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Πόσο υπερβολικές ακούγονται πια οι εκτιμήσεις για τη Γερμανία ότι η «ατμομηχανή της Ευρώπης» ήδη έχει μεταμορφωθεί σε «Αργεντινή». Οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται και πια και επισήμως οι φτωχοί πολλαπλασιάζονται, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των γερμανικών νοικοκυριών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς είναι υπερχρεωμένα...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον δύο νεκροί διαδηλωτές χτες και μετατροπή ολόκληρων περιοχών της πρωτεύουσας της Αϊτής σε εμπόλεμες ζώνες, λόγω των συνεχών διαδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανατροπή του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Συνολικά από την περασμένη Πέμπτη που έχουν ξεκινήσει οι διαδηλώσεις, 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όλοι κατά... «σύμπτωση» από σφαίρες και όλοι οπαδοί του Αριστίντ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αποφυλάκιση του Χοσέ Παντίγια, ο οποίος συνελήφθη το 2002 και κρατείται με προεδρική εντολή για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια, ζήτησε ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ. Ο δικαστής θεωρεί ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να διατάσσει επ' αόριστον κράτηση πολίτη και έκρινε ότι η υπόθεση εμπίπτει στις διατάξεις της εφαρμογής του νόμου και όχι σε αυτές της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Σε βάρος του Χοσέ Παντίγια είχε απαγγελθεί κατηγορία για συμμετοχή σε συνωμοσία της «Αλ Κάιντα» για την πυροδότηση ραδιενεργούς «βρώμικης βόμβας» στις ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Υποχώρησε μερικώς η βρετανική κυβέρνηση στο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, υιοθετώντας τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα στους δικαστικούς και όχι στους πολιτικούς να αποφασίζουν για τον κατ' οίκον περιορισμό υπόπτων για τρομοκρατία. Βάσει του νόμου, ο οποίος εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά η έγκρισή του από τη Βουλή των Λόρδων ήταν αμφίβολη, ο υπουργός Εσωτερικών αποκτά το δικαίωμα να ζητά τη σύλληψη ή τον κατ' οίκον περιορισμό υπόπτων για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--«Τουλάχιστον 48 αντάρτες» ισχυρίζονταν χτες ότι σκότωσε ο Βασιλικός Στρατός του Νεπάλ, σε σφοδρές μάχες στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ παραδεχόταν «τέσσερις απώλειες». Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» έκανε λόγο για αθρόες «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων πολιτών.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ο σοβαρός τραυματισμός μιας γυναίκας, κορυφαίου στελέχους της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, και δύο ακόμη μελών της οργάνωσης, από επίθεση αγνώστων, αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι η κατάσταση στη Σρι Λάνκα οδεύει προς πιθανή «επανέναρξη του εμφυλίου», προειδοποίησε χτες η οργάνωση.

ΚΙΕΒΟ.-- Ο ίδιος ο «εκλεγείς» Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο ανακοίνωσε χτες ότι «συνελήφθησαν και ανακρίνονται» τρεις αστυνομικοί, που κατηγορούνται ότι είναι οι «δολοφόνοι» του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε το 2000, που φημολογείται πως είχε εκτελεστεί από κύκλους προσκείμενους στον πρώην Πρόεδρο Κούτσμα λόγω των αποκαλύψεών του για σκάνδαλα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εναντίον της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων της ΕΕ σε βάρος της Κίνας τάχθηκε χτες ο πρόεδρος της Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι «θα μεταβάλει τις στρατηγικές ισορροπίες» σε διμερές και διεθνές επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ