Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον δύο νεκροί διαδηλωτές χτες και μετατροπή ολόκληρων περιοχών της πρωτεύουσας της Αϊτής σε εμπόλεμες ζώνες, λόγω των συνεχών διαδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανατροπή του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Συνολικά από την περασμένη Πέμπτη που έχουν ξεκινήσει οι διαδηλώσεις, 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όλοι κατά... «σύμπτωση» από σφαίρες και όλοι οπαδοί του Αριστίντ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αποφυλάκιση του Χοσέ Παντίγια, ο οποίος συνελήφθη το 2002 και κρατείται με προεδρική εντολή για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια, ζήτησε ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ. Ο δικαστής θεωρεί ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να διατάσσει επ' αόριστον κράτηση πολίτη και έκρινε ότι η υπόθεση εμπίπτει στις διατάξεις της εφαρμογής του νόμου και όχι σε αυτές της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Σε βάρος του Χοσέ Παντίγια είχε απαγγελθεί κατηγορία για συμμετοχή σε συνωμοσία της «Αλ Κάιντα» για την πυροδότηση ραδιενεργούς «βρώμικης βόμβας» στις ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Υποχώρησε μερικώς η βρετανική κυβέρνηση στο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, υιοθετώντας τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα στους δικαστικούς και όχι στους πολιτικούς να αποφασίζουν για τον κατ' οίκον περιορισμό υπόπτων για τρομοκρατία. Βάσει του νόμου, ο οποίος εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά η έγκρισή του από τη Βουλή των Λόρδων ήταν αμφίβολη, ο υπουργός Εσωτερικών αποκτά το δικαίωμα να ζητά τη σύλληψη ή τον κατ' οίκον περιορισμό υπόπτων για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--«Τουλάχιστον 48 αντάρτες» ισχυρίζονταν χτες ότι σκότωσε ο Βασιλικός Στρατός του Νεπάλ, σε σφοδρές μάχες στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ παραδεχόταν «τέσσερις απώλειες». Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» έκανε λόγο για αθρόες «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων πολιτών.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ο σοβαρός τραυματισμός μιας γυναίκας, κορυφαίου στελέχους της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, και δύο ακόμη μελών της οργάνωσης, από επίθεση αγνώστων, αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι η κατάσταση στη Σρι Λάνκα οδεύει προς πιθανή «επανέναρξη του εμφυλίου», προειδοποίησε χτες η οργάνωση.

ΚΙΕΒΟ.-- Ο ίδιος ο «εκλεγείς» Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο ανακοίνωσε χτες ότι «συνελήφθησαν και ανακρίνονται» τρεις αστυνομικοί, που κατηγορούνται ότι είναι οι «δολοφόνοι» του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε το 2000, που φημολογείται πως είχε εκτελεστεί από κύκλους προσκείμενους στον πρώην Πρόεδρο Κούτσμα λόγω των αποκαλύψεών του για σκάνδαλα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εναντίον της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων της ΕΕ σε βάρος της Κίνας τάχθηκε χτες ο πρόεδρος της Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι «θα μεταβάλει τις στρατηγικές ισορροπίες» σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνταγματικό δικαίωμα η επιστροφή του Αριστίντ (2006-02-23 00:00:00.0)
Καθημερινό φαινόμενο οι συγκρούσεις (2005-05-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-04-29 00:00:00.0)
Περιφερειακή ρήξη στην Καραϊβική (2004-03-18 00:00:00.0)
Σάλος για το πραξικόπημα (2004-03-06 00:00:00.0)
Νέο δόγμα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας (2002-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ