Κυριακή 8 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Καθημερινό φαινόμενο οι συγκρούσεις

Από τις καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή

Associated Press

Από τις καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή
Οι διαδηλώσεις υπέρ του βιαίως εκδιωχθέντος Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ συνεχίζονται και συνήθως καταλήγουν σε συγκρούσεις με το αίμα να βάφει τους δρόμους.

Οι ίδιες παραστρατιωτικές δυνάμεις και οι πρώην επίσημοι στρατιωτικοί, που τρομοκρατούσαν την Αϊτή κατά τη διάρκεια των περασμένων πραξικοπημάτων, επαναλαμβάνουν την τακτική τους. Τα θύματά τους είναι στην πλειοψηφία οι φτωχοί και οι λαϊκές οργανώσεις που υποστήριζαν ή και ακόμα υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Αριστίντ και το «Μέτωπο Λαβαλάς». Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η βίαιη καταστολή που ξεκίνησε την επομένη της ανατροπής και θεωρείται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του τελευταίου πραξικοπήματος, όπου 3.000-5.000 είχαν δολοφονηθεί μέσα σε μία τριετία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ιβόν Νεπτίν βρίσκεται ακόμη στη φυλακή χωρίς ποτέ να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η υγεία του ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και χρειαζόταν η μεταφορά του για νοσηλεία στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία. Τίποτα δεν έχει γίνει ενώ οι μοναδικές πληροφορίες που υπάρχουν είναι αυτές της 17ης του Απρίλη, όταν είχε λάβει το τελευταίο του γεύμα, στο κελί του.

Οι απαγωγές ενός Ρώσου και ενός Ινδού είναι τα τελευταία κρούσματα του χάους που επικρατεί. Είναι οι πρώτοι ξένοι που απάγονται.

Οι επιθέσεις εναντίον των κυανόκρανων του ΟΗΕ συνεχείς... Από ποιον; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν και αποδίδονται συλλήβδην στους οπαδούς και στα μέλη του «Λαβαλάς».

Εξάλλου, οι δυνάμεις του ΟΗΕ, υπό βραζιλιάνικη διοίκηση, βρίσκονται στην Αϊτή μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσουν την επέμβαση και κατοχή που έγινε φυσικά στο όνομα μιας «απελευθερωτικής επανάστασης» από πρώην στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες και καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων στο τελευταίο πραξικόπημα. Οταν οι κυανόκρανοι δεν επεμβαίνουν βοηθούν την «αστυνομία» να δολοφονεί εν ψυχρώ διαδηλωτές. Οπως έγινε στα τέλη του Απρίλη, όταν θερίστηκαν στην κυριολεξία πέντε άνθρωποι απλά γιατί κάθονταν στην άκρη του δρόμου και παρακολουθούσαν.

Ολες οι υποδομές είναι κατεστραμμένες. Σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα αρωγής εξακολουθούν να ισοπεδώνονται στο όνομα της «πάταξης των εστιών αντίστασης». Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προειδοποίησε ότι εάν δεν προωθηθεί η «ανοικοδόμηση» μέσω του ΟΗΕ η ισπανική δύναμη θα αποχωρήσει λίαν συντόμως... Αϊτή όπως Ιράκ; Αλλο ένα «κατοχικό στοίχημα» που χάνεται;


Χρ. Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ