ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Καταγγέλλει «διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»!

Για «μεθοδεύσεις» που «αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων ως προς τον Αρχαιολογικό Νόμο και τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ», καταγγέλλει τον υφυπουργό Πολιτισμού ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με αφορμή το «ενημερωτικό σημείωμα» για το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, που κοινοποιήθηκε στις 25/2 από το γραφείο του υφυπουργού προς τα μέλη της «άτυπης επιτροπής» για την αναθεώρηση του αρχαιολογικού νόμου.

Ο ΣΕΑ, σε μία σκληρότερη από την προηγούμενη ανακοίνωση, με θέμα το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ (ο οποίος αντικαθιστά τον ισχύοντα που θεσμοθετήθηκε πριν τις εκλογές), καταγγέλλει ότι «στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων και στόχων του ΥΠΠΟ δεν αναφέρεται καν η προστασία των αρχαιοτήτων!» και ότι το νέο σχέδιο του Οργανισμού «υποβαθμίζει την προστασία των αρχαιοτήτων και αποδυναμώνει πλήρως την Αρχαιολογική Υπηρεσία, μηδενίζοντας τον ιστορικό της ρόλο».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΣΕΑ στην «ενοποίηση» Εφορειών αρχαιοτήτων που προβλέπεται στο «σημείωμα», επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για «διάλυση των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των Εφορειών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία για πρώτη φορά εμφανίζεται», παρότι ο υφυπουργός είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβρη ότι «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων θα παραμείνουν ως έχουν στο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ και θα ενδυναμωθούν. Προφανώς», συνεχίζει ο ΣΕΑ «δεν έλαβε υπ' όψιν του τις μακρές συζητήσεις και την πολύπλευρη προβληματική που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τις ενιαίες Εφορείες Αρχαιοτήτων ούτε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΣΕΑ, οι οποίες, βασιζόμενες σε πραγματικά στοιχεία και εμπειρία, αντιτίθενται στην ενοποίηση».

Προσθέτει ότι ο υφυπουργός «δεν έλαβε υπ' όψιν τις απόψεις του ΣΕΑ» για τη μετατροπή έξι μουσείων, από οργανικά στοιχεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ΝΠΔΔ, για την ίδρυση δέκα «περιφερειών πολιτισμού» και την ίδρυση πολλών γνωμοδοτικών οργάνων που θα επιφέρουν «σύγχυση και κωλυσιεργία». Ο ΣΕΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από την άτυπη επιτροπή για τον αρχαιολογικό νόμο και καλεί τον υφυπουργό να «αναλογιστεί εάν τελικά επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς όφελος των εργολαβικών και άλλων συμφερόντων».

Τέλος, αφού καταγγέλλει «τις δραματικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία», ο ΣΕΑ σημειώνει ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία «δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί ούτε "προβληματικές επιχειρήσεις"».

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αρχιτέκτονες ζητούν διακοπή εργασιών

Ελάχιστο τμήμα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στου Μακρυγιάννη
Ελάχιστο τμήμα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στου Μακρυγιάννη
Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας κατά του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ΑΕ και της τεχνικής εταιρίας «ΑΛΤΕ ΑΕ» κατέθεσε ομάδα αρχιτεκτόνων, αποτελούμενη από τους Ν. Σιοπκίδη, Κ. Αδαμόπουλο, Χρ. Σελιανίτη, Κ. Φινέ, Α. Χαλκιά, Γ. Σαρηγιάννη, Ειρ. Λευκαδίτου, Ν. Ρουσέα παράλληλα με αίτηση διακοπής των εργασιών ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη.

Η αίτηση στηρίζεται στο ότι «οι εργασίες εκτελούνται χωρίς άδεια, με βάση νόμο "περί Ολυμπιακών Εργων", ο οποίος χορήγησε άδεια κατασκευής, αλλά κρίνεται αντισυνταγματικός» και «στην ανετοιμότητα της μελέτης», όπως ομολογεί και ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Οι αρχιτέκτονες σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι οι παραπάνω φορείς «επισπεύδουν τις οικοδομικές εργασίες χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις», δηλαδή έκδοση οικοδομικής άδειας από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Αθηναίων. Αντίθετα, οι εργασίες στηρίζονται στο νόμο 3207/2003, που στο άρθρο 9 δηλώνεται πως ο συγκεκριμένος νόμος «επέχει θέση άδειας». Με τον ίδιο νόμο εγκρίνεται και η περιβαλλοντική μελέτη του ΝΜΑ «για να αποτρέψει τη δικαστική αμφισβήτησή της (...)». «Ο νόμος αυτός όμως αντιβαίνει σε περισσότερες διατάξεις του Συντάγματος», οι οποίες παρατίθενται στην αίτηση.

Σημειώνουν επίσης ότι η σύσταση του ΟΑΝΜΑ με νόμο «δεν τον απαλλάσσει από όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις» κάθε προσώπου «που επιδιώκει την έναρξη και διεξαγωγή οικοδομικών εργασιών, και μάλιστα εντός σχεδίου πόλεως και στο τετράγωνο Μακρυγιάννη, αναγνωρισμένο ιστορικό τόπο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ανήκοντα στο Ιστορικό Κέντρο των Αθηνών δυνάμει ΠΔ, από 21.9.1979».

Το δικαστήριο παρέπεμψε την αίτηση για τις 25/5/2005 «όπου και θα κριθεί τελεσίδικα η νομιμότητα των εκτελουμένων εργασιών στου Μακρυγιάννη», παρότι οι αρχιτέκτονες ζητούσαν, εκτός από παύση των εργασιών μέχρι την έκδοση της απόφασης, να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή, που να απαγορεύει «τη μεταβολή της πραγματικής κατάστασης στο τετράγωνο Μακρυγιάννη χωρίς νόμιμη οικοδομική άδεια».

Τιμούν ένα βετεράνο αγωνιστή

Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), στις 7/3 (5μμ) στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του συνταγματάρχη ε.α., βετεράνου αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, επίτιμου προέδρου της ΠΟΑΟ, της ΠΕΑΕΑ και της FIR, Νίκου Τερζόγλου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ν. Τερζόγλου «Η Στρατιωτική Εκπαίδευση στελεχών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ)», το οποίο κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή». Θα προλογίσουν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Βασίλης Φυτσιλής και ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», Γιάννης Σκυλάς. Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μπότσης (γενικός γραμματέας της ΠΕΑΥΕΑ, αξιωματικός της Σχολής Ρεντίνας του ΕΛΑΣ), Γιάννα Τρικαλινού (αντάρτισσα, υπολοχαγός, πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ), Θόδωρος Αυγέρος (αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ). Κείμενα θα διαβάσουν οι Βασίλης Λιόγκαρης και Σοφία Αδαμίδου. Συντονίστρια θα είναι η Αθανασία Τσώκα (μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΟ). Η εκδήλωση θα κλείσει με αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ.

Ολα τα αλέθει...

Ποιος είπε ότι «θεσμοί», όπως ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον, αποστρέφονται την πολιτική; Μπορεί κατά καιρούς να λανσάρουν απολιτίκ στιλ, μέσα από τραγουδάκια μαζικής αποχαύνωσης που προωθούν, όμως, όταν η χρεία και η σκοπιμότητα υπερτερούν, τότε ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους σε τραγούδια - σύμβολα ...«επαναστάσεων»!!! Οπως, λ.χ., στο τραγούδι «Μαζί είμαστε πολλοί!», που θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στη Γιουροβίζιον. Οπως πληροφορούμαστε, πρόκειται για το τραγούδι - «σύμβολο» της «πορτοκαλί επανάστασης», που έφερε τον Βίκτορ Γιουστσένκο στην εξουσία. «Οχι στη νοθεία. Οχι στα ψέματα. Ναι στον Γιουστσένκο, είναι ο πρόεδρός μας. `Η τώρα ή ποτέ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Μαζί είμαστε πολλοί...», λένε οι στίχοι του τραγουδιού, σε ρυθμό χιπ χοπ, που υπογράφει το συγκρότημα «Greenjolly». Κι αν η μουσική του δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, καθώς θυμίζει το πραγματικά επαναστατικό λατινοαμερικάνικο τραγούδι «Pueblo unido jamas sera vencido» («Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος»), τι μ' αυτό; Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει... Οπως η «δημοκρατική» Δύση αλέθει και την Ουκρανία, σε αγαστή συνεργασία με τον άνθρωπό της, τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο.

Προσλήψεις - απολύσεις

Για «μη ανανέωση των συμβάσεων με υποκειμενικά και αυταρχικά κριτήρια» καταγγέλλει τη διοίκηση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ (εταιρία που σύστησε το ΥΠΠΟ το 2001 για τη διοργάνωση της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας») ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει πως παρά την απόφαση του ΔΣ του ΟΠΕΠ, πέρσι το Φλεβάρη, ότι οι εργαζόμενοί του καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», αφού ο Οργανισμός συνεχίζει τη λειτουργία του και μετά την ολοκλήρωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, από το Μάρτη του 2004 μέχρι σήμερα απολύθηκαν 18 εργαζόμενοι, με αιτιολογία την «ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας του Οργανισμού».

Επιπλέον, την ώρα που «περιθωριοποιούνται και μπαίνουν στο "ψυγείο" εργαζόμενοι» του Οργανισμού, «προσλήφθηκαν χωρίς προκήρυξη 50 νέοι εργαζόμενοι, με μέσο όρο 30% μεγαλύτερο μισθό». Στις 20/1/2005 το ΔΣ του ΟΠΕΠ «ανακαλεί» την απόφαση του περσινού Φλεβάρη και «απορρίπτει τις αιτήσεις των εργαζομένων του ΟΠΕΠ για να ενταχθούν» στο ΠΔ, παρότι «η πλειοψηφία των εργαζομένων μέχρι τη δημοσίευση του ΠΔ εργαζόταν από 24-36 μήνες συνεχώς».

Ο Σύλλογος καλεί τέλος την ηγεσία του ΥΠΠΟ να ανανεώσει όλες τις συμβάσεις που λήγουν από εδώ και στο εξής.

Οι εκδόσεις «Ποταμός» παρουσίασαν το δίτομο θεατρικού περιεχομένου βιβλίο των Πάρι Τακόπουλου - Ελλης Σολομωνίδου «Τα αντικριτικά (Θέατρο)» (ο α΄ τόμος αφορά στα χρόνια 1990-1998 και ο β΄ στα 1998-2004). Μίλησε η καθηγήτρια Θεατρολογίας Χαρά Μπακονικόλα, ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου και οι δημιουργοί του βιβλίου.

«Μεταβυζαντινή παράδοση - 21ος αιώνας», τιτλοφορείται η έκθεση αγιογραφίας και κοσμήματος των Ουκρανών καλλιτεχνών Ιγκός και Ιβάν Στογιάνοφ, που θα παρουσιάσει (έως 20/3) στην Οδησσό (στο Σπίτι της Φιλικής Εταιρίας) το εκεί παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ