ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ»
Από απόψε τα μεσάνυχτα στην περιφρούρηση

Με νέα 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας στην «Καραμολέγκος ΑΕ» απαντά το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αθήνας στις τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών της Εργοστασιακής Επιτροπής και στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στην επιχείρηση. Από τη 1 τη νύχτα, ξημερώνοντας Σάββατο, έως την ίδια ώρα ξημερώνοντας Κυριακή, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στην «Καραμολέγκος» να διεκδικήσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία λύσεις στα προβλήματά τους, ενώ απευθύνει κάλεσμα και στους εργαζόμενους του κλάδου να συμπαρασταθούν ενεργά στους συναδέλφους της «Καραμολέγκος», για μην περάσουν οι απαράδεκτες αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Η εταιρία «Καραμολέγκος», σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο, δεν εκδίδει αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας των εργαζομένων και δεν έχει κάρτες εργασίας (εισόδου - εξόδου) για τους οδηγούς πλασιέ, με συνέπεια να μη φαίνονται οι ώρες απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι το ωράριο των οδηγών - πλασιέ ξεκινάει στη 1.00 π.μ., η επιχείρηση δεν πληρώνει την προσαύξηση του νυχτερινού έως τις 6.00 όπως προβλέπεται από το νόμο, ενώ δεν εφαρμόζεται και η ΣΣΕ των οδηγών.

Ξέροντας καλά ότι οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων, η εργοδοσία πήρε τα μέτρα της και στις αρχές Φλεβάρη απέλυσε δυο μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής. Μετά την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο πριν από είκοσι περίπου μέρες - η οποία κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική - η διοίκηση της επιχείρησης έβαλε σε εφαρμογή σχέδιο τρομοκράτησης των εργαζομένων, απειλώντας ότι θα απολύσει όποιον δε διαγραφεί από το Συνδικάτο.

Μπροστά στην εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία, έχοντας στο πλευρό του τα ταξικά Συνδικάτα και Σωματεία της Αθήνας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών προχωράει αύριο σε νέα απεργία, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά του να παλέψει μέχρι την ανάκληση των απολύσεων και τη συμμόρφωση της επιχείρησης με τις στοιχειώδεις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας.


ΝΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γκεμπελίστικες συκοφαντίες από την «Αυγή»

Το γκεμπελικής έμπνευσης δημοσίευμα στη χτεσινή «Αυγή»
Το γκεμπελικής έμπνευσης δημοσίευμα στη χτεσινή «Αυγή»
Είναι το αντιΚΚΕδικο μίσος τους ή έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και δε διστάζουν να χρησιμοποιούν και τη λαθροχειρία προκειμένου να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ; Ο λόγος γίνεται για την «Αυγή» του Συνασπισμού που, χτες, με σχόλιό της και σχετικό ρεπορτάζ «χρεώνει» ως στέλεχος του ΚΚΕ (μάλιστα ότι ανήκει στην ΚΟΒ Καπαρελίου!) τον πρόεδρο του εργοδοτικού σωματείου, όπως το αναφέρει, «ΕΝΟΤΗΤΑ», Π. Σίνη στο εργοστάσιο «Logistics» στα Οινόφυτα Θηβών, σημειώνοντας πως έχει αναλωθεί στην υπεράσπιση της εργοδοσίας σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζόμενης και για τις απολύσεις που έγιναν σε εργαζόμενους που υπερασπίστηκαν, όπως γράφει, την εργαζόμενη.

Αποστομωτική απάντηση στα παραπάνω, τις λαθροχειρίες και τις αντιΚΚΕ συκοφαντίες της «Αυγής» δίνει η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, που με χτεσινό δελτίο Τύπου τονίζει:

«Αποθρασύνθηκε η "ΑΥΓΗ" και ο "δαιμόνιος" ρεπόρτερ της, (Α.ΠΕ. όπως υπογράφει στη σελ. 6 του σχετικού ρεπορτάζ, ή, Α.Π. στη σελ. 24), θεωρώντας ότι "έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα" και θα μπορέσουν να πλαγιοκοπήσουν (όπως είναι η οπορτουνιστική τους τακτική) το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, εκθέτοντάς τους, δήθεν, στα μάτια των εργαζομένων και του λαού. Ελα ντε, όμως, που κάθε βήμα τους σε αντιΚΚΕ κατεύθυνση, είναι ένα μπούμερανγκ στο συμβιβασμένο κεφάλι τους.

Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα. Σε σημερινό (χτεσινό) δημοσίευμά της η εν λόγω εφημερίδα, στη σελ. 6 και 24, αναφέρεται σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζόμενης από τον προϊστάμενο της εταιρίας "Logistics" (στα Οινόφυτα Βοιωτίας) και την εν συνεχεία απόλυση 4 εργαζομένων που ήταν μάρτυρες του περιστατικού, ως "επίδειξη αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας" όπως τιτλοφορείται και με σχετικό ρεπορτάζ του Α.ΠΕ. Και ως εδώ πάει καλά. Ομως, στο τέλος του σχετικού ρεπορτάζ επιχειρείται και η μεγάλη λαθροχειρία χρεώνοντας τον πρόεδρο του εργοδοτικού σωματείου (όπως το ονομάζει η εφημερίδα) και τις θέσεις του, στο ΚΚΕ (συγκεκριμένα τον αναφέρει ως στέλεχος του ΚΚΕ και, μάλιστα ότι ανήκει στην ΚΟΒ Καπαρελίου!!).

Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στο δημοσιογράφο και στην εφημερίδα του να μην τελούν υπό αντιΚΚΕ μένος και τουλάχιστον να μην είναι οπαδοί του γκεμπελικού "πες, πες, κάτι θα μείνει" και ας διερευνούν τα γεγονότα πριν τα δημοσιεύσουνε. Γιατί:

Α) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο "χρεωμένος" ως "συνδικαλιστής του ΚΚΕ" έχει αποχωρήσει από το ΚΚΕ την ίδια εποχή με τον Α. Αλαβάνο, νυν πρόεδρο του ΣΥΝ.

Β) Ας ρωτήσουν το συνδικαλιστή τους στο ΕΚ Θήβας για ποιον δούλευε ο συγκεκριμένος πρόεδρος του σωματείου, στο πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου.

Γ) Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είναι που πρωτοστάτησαν και επέμειναν να συζητηθεί το θέμα στη διοίκηση του ΕΚ Θήβας. Ολοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων καταδίκασαν και κατήγγειλαν το γεγονός, πλην της ΔΑΚΕ, όμως, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ μόνο καταψήφισε χωρίς να μιλήσει καθόλου. Ας μην ψάχνουν λοιπόν, στο ΚΚΕ τέτοιες λογικές και πρακτικές και ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτά και... βλέπουμε».


«ΙΝΤΡΑΜΕΤ» - ΛΑΡΙΣΑ
Υπό απόλυση 150

Στο δρόμο της ανεργίας πετιούνται από την εργοδοσία 150 εργαζόμενοι της επιχείρησης μεταλλικών κατασκευών «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», του Ομίλου «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» του Σωκρ. Κόκκαλη, που εδρεύει στη Λάρισα. Την απόφαση της εργοδοσίας ν' απολυθούν 150 άτομα από την εργοστάσιο, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους η διεύθυνση της επιχείρησης. Αφησε, δε, σαφώς να εννοηθεί ότι οι απολύσεις θα γίνουν άμεσα λέγοντας τους πως «το μισθό του Μάρτη μπορούμε να σας τον εγγυηθούμε, του Απρίλη, όμως, όχι».

Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί η εργοδοσία, όπως έκανε και με τις διαβόητες «εθελούσιες εξόδους» στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ», για να δικαιολογήσει τις αντεργατικές αποφάσεις της, είναι οι «οικονομικές δυσκολίες της επιχείρησης που δεν της επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστική», κάτι που «δε στέκει» καθώς είναι γνωστό ότι τα κέρδη της είναι τεράστια. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ αξιώνει προκλητικά από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στις απολύσεις, καλώντας τους να «καταθέσουν τις προτάσεις τους» για τον τρόπο που αυτές θα γίνουν!

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αυτό αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος τους καθώς τους καλεί να υπογράψουν οι ίδιοι την καταδίκη τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνει ούτε μία απόλυση. Και διαμηνύουν την απόφαση και την αποφασιστικότητά τους ότι υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη δουλιά, θα παλέψουν με "νύχια και με δόντια" για να μην περάσουν τα εργοδοτικά σχέδια. Και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, τις οποίες θ' αποφασίσουν τις προσεχείς μέρες. Στο πλευρό των 384 εργαζομένων της «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» και πρωτοστάτης στην οργάνωση του αγώνα τους δηλώνουν ότι θα είναι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Μετάλλου του νομού.

Υπενθυμίζουμε ότι και το καλοκαίρι είχαν γίνει δεκάδες απολύσεις εργαζομένων από την «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», τους οποίους απασχολούσε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για έργα των Ολυμπιακών Αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ