ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον αυταρχισμό

Τη Δευτέρα 7 Μάρτη στη 1 μμ στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις όταν θεσπιζόταν η αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ακόμη σέρνει μαθητές στα δικαστήρια
Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις όταν θεσπιζόταν η αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ακόμη σέρνει μαθητές στα δικαστήρια
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», καταδικάζει τους προπηλακισμούς και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργήθηκε σε ορισμένα σχολεία της περιοχής ευθύνης της, ιδιαίτερα κατά το πρόσφατο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 28ης Φλεβάρη.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «στην προσπάθεια τρομοκράτησης μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να μη συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, πρωτοστάτησαν διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, αλλά και φύλακες με την άμεση ή έμμεση κάλυψη των διευθυντών».

Για το θέμα αυτό, η Επιτροπή, μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων της περιοχής μας και γονείς, τη Δευτέρα 7 Μάρτη 2005, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα σχολεία του συγκροτήματος της Γκράβας.

«Οι πρακτικές αυτές δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά και - χωρίς να παραβλέπουμε και τις προσωπικές ευθύνες του καθενός - δεν αφορούν μόνο κάποια ελάχιστα σχολεία. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αυταρχικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας και γίνονται πάντοτε με την κάλυψη της πολιτικής εξουσίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Επιτροπή συνεχίζει ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Παιδεία, είναι γνωστό ότι συναντούν όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις. Οτι η κυβέρνηση θέλοντας και για τον τομέα της Παιδείας να περιορίσει το διαρκώς ογκούμενο λαϊκό κίνημα, χρησιμοποιεί ή και καλύπτει αντιδημοκρατικές πρακτικές, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και με το Σύνταγμα της χώρας μας.

«Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι σήμερα είναι αναγκαίο να εντείνουμε την πάλη μας για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών που παραβιάζονται συστηματικά» καταλήγει.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κοινή δράση για άλλη Παιδεία

Με παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά την Πέμπτη 10 Μάρτη και συναυλία -κινητοποίηση στις 2 Απρίλη απαντούν, σαν πρώτο βήμα, από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον Πειραιά στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Την απόφαση για τις κινητοποιήσεις έλαβαν τη Δευτέρα το βράδυ, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων (Συνδικάτο Μετάλλου, Οικοδόμοι, Σωματείο Ναυτιλιακών Υπαλλήλων) συλλόγων δασκάλων, γονέων, μαθητών, της ΕΛΜΕ Πειραιά, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά.

Μια πρωτοβουλία που, όπως τόνισε στην εισήγησή της η Μάτα Παπαοικονόμου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά, «την κρίνουμε επιτακτικά αναγκαία, πιστεύοντας πως η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με ανυπολόγιστες οδυνηρές συνέπειες για τα μορφωτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, υποθηκεύοντας συνολικά την πρόοδο, την εξέλιξη και την κοινωνική ανάπτυξη του λαού μας».

Μπροστά στην ενιαία και σκοταδιστική επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση, πρόσθεσε, πρέπει αποφασιστικά, συντονισμένα και μαχητικά να απαντήσουμε ενωμένοι εργαζόμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και νέοι. Να αντιδράσουμε και κυρίως να διεκδικήσουμε την Παιδεία που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με πρώτο και κύριο την υπεράσπιση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης συνολικά.

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
Σε κατάληψη για τις ανύπαρκτες υποδομές

Σε κατάληψη του (κατ' ευφημισμόν) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη και του Πρυτανείου, έχουν προχωρήσει από την περασμένη Τρίτη οι φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών και, Τεχνολογιών αντιδρώντας στην παρεχόμενη υποβαθμισμένη ποιότητα σπουδών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο εν λόγω πανεπιστήμιο απουσιάζει σχεδόν παντελώς μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ ανύπαρκτες είναι ουσιαστικά οι κτιριακές υποδομές και η φοιτητική μέριμνα. Οι φοιτητές ζητούν την άμεση επίλυση αυτών των προβλημάτων ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το πανεπιστήμιο.

Η προ ετών προπαγανδιστική πομφόλυγα των πολιτικάντηδων του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτών της ΝΔ, αναφορικά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη και οι προοπτικές ανάπτυξης που τάχα ανοίγονταν για την πόλη, όπως ήταν φυσικό, έσκασε. Τρία χρόνια από τη λειτουργία του - και μετά τη θορυβώδη φιέστα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη - και η γύμνια του αποκαλύφθηκε με τις μόλις δύο σχολές που λειτουργούν, χωρίς ουσιαστικές υποδομές και φοιτητική μέριμνα.


Αλλαγές στα μηχανογραφικά δελτία

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν τον προσεχή Ιούλιο οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σημειώνεται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις προγραμματίζεται να αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και να ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, θα ακολουθήσουν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ενώ οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα γίνουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιούνη.

Στο νέο μηχανογραφικό θα περιλαμβάνονται τα εξής 11 νέα τμήματα:

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Τμήμα Φιλολογίας με έδρα την Καλαμάτα (1ο Επιστημονικό Πεδίο) και Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα τη Σπάρτη (3ο Επιστημονικό Πεδίο).

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας: Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης με έδρα τη Λιβαδειά (5ο Επιστημονικό Πεδίο).

Δυτικής Μακεδονίας: Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Κοζάνη (2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο).

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (5ο Επιστημονικό Πεδίο) και Τμήμα Αρχιτεκτονικής (4ο Επιστημονικό Πεδίο).

Α.Σ.Ε.Ι: Τμήμα Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη (1ο Επιστημονικό Πεδίο).

ΤΕΙ Καλαμάτας: Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα τη Σπάρτη (4ο Επιστημονικό Πεδίο).

ΤΕΙ Λάρισας: Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων με έδρα τα Τρίκαλα (4ο Επιστημονικό Πεδίο), Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα την Καρδίτσα (4ο Επιστημονικό Πεδίο).

ΤΕΙ Χαλκίδας: Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού με έδρα τη Θήβα (5ο Επιστημονικό Πεδίο).

Στο μηχανογραφικό υπάρχουν και μετονομασίες ήδη υπαρχόντων τμημάτων. Συγκεκριμένα: Το Τμήμα Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μετονομάζεται σε Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής (Ψυχολογία) του Πανεπιστημίου Κύπρου μετονομάζεται σε Τμήμα Ψυχολογίας. Το Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας μετονομάζεται σε Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών. Τα Τμήματα Δασοπονίας των ΤΕΙ Καβάλας (Παράρτημα Δράμας), Λαμίας (Παράρτημα Καρπενησίου) και Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) μετονομάζονται σε Τμήματα «Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος». Το Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου μετονομάζεται σε Τμήμα Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων. Το Τμήμα Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων του ΤΕΙ Κρήτης μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Παράρτημα Αργοστολίου) αλλάζει γνωστικό αντικείμενο και μετονομάζεται σε Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι πτυχιούχοι Β΄ κύκλου ΤΕΕ (στα τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη) θα περιλαμβάνονται οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και οι Σχολές Αστυφυλάκων. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι όσοι φοιτούν ή όσοι εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και μετά σε σχολές ή τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν μπορούν να μετεγγραφούν σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Αποχή από τα μαθήματα

Επ' αόριστον αποχή από τα μαθήματα, αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και έκτακτοι) της Σχολή Εκπαίδευσης Υπηρεσιών Πρόνοιας(ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Κρήτης, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν προχτές το πρωί.

Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν την επ' αόριστο διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέχρι το υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει τις πιστώσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων του έκτακτου προσωπικού καθώς και τις απαιτούμενες πιστώσεις για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Να θυμίσουμε ότι με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, στις 23/2, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης, απέχουν από τα μαθήματα τους απαιτώντας την καταβολή των μισθών τους και των δεδουλευμένων τους (10 μήνες). Επίσης, αποφάσισαν την εφαρμογή του μέτρου της επίσχεσης εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των μισθών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ