ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η Ελλάδα... Ιρλανδία της ΝΑ Ευρώπης!..

Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και η Τουρκία σε νησίδα ευημερίας... Τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες εκφράζουν τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης να ηγεμονεύσει στον ευρύτερο οικονομικό χώρο των Βαλκανίων, αλλά και στην Τουρκία, στα πλαίσια της αποδοχής και υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης από τα Γιάννενα.

Η αναφορά στην Ιρλανδία, η οποία αποτελεί το ακραίο νεοφιλελεύθερο πείραμα των πολυεθνικών, κατά τη δεκαετία του '90, δεν είναι ασφαλώς τυχαία. Απλώς υποδηλώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να συνεχίσει τις πολιτικές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - σε «γαλάζια» αυτή τη φορά παραλλαγή - στο Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, έχοντας ως πρότυπο την Ιρλανδία.

Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ο υπουργός Οικονομίας θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς και τοπικούς παράγοντες, που και θα τους ενημερώσει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πολιτική, η οποία επιδιώκει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού κεφαλαίου, ενώ η κυβέρνηση θα στηρίζει την όλη προσπάθεια με πρωτοβουλίες όπως ο αναπτυξιακός και φορολογικός νόμος, το ΚΠΣ κλπ. Μη φειδόμενος εκφράσεων και ευρισκόμενος σε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι «η Ηπειρος έχει πολλές δυνατότητες και η αξιοποίησή τους από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να τη μετατρέψει τα επόμενα χρόνια σε****κόσμο της οικονομικής ζωής των Δυτικών Βαλκανίων...».

Σε ό,τι αφορά το... βαλκανικό όραμα της αστικής τάξης, που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, για την οικονομική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή, απλώς έχουμε μια συνέχεια των αντίστοιχων πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική, η οποία αποσκοπούσε σε μια τεχνική συγκάλυψη, στην καλύτερη των περιπτώσεων, των αντιθέσεων και των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών που υποβόσκουν στις σχέσεις μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων της περιοχής, στο όνομα της οικονομικής συνεργασίας... Ετσι, υπήρξε το εξωφρενικό και παράδοξο, τη στιγμή που τουρκικά αεροπλάνα παραβίαζαν συστηματικά το Αιγαίο, αποστολή πολιτικών και επιχειρηματιών επισκέπτονταν τη γείτονα χώρα, με σκοπό την προαγωγή της οικονομικής συνεργασίας...

Στα μέτρα της πλουτοκρατίας

«Ενταγμένη στις ανάγκες της πλουτοκρατίας» έκρινε την επίσκεψη Αλογοσκούφη στην Ηπειρο η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «βαθιά αντιλαϊκό» το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, καθώς:

  • «Παρέχει απλόχερα νέα κίνητρα και προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, κατασπαταλώντας 500 εκατ. ευρώ του ελληνικού λαού».
  • «Μειώνει απροκάλυπτα στο μεγάλο κεφάλαιο την ίδια συμμετοχή από το 40% στο 25% και το απαλλάσσει από τη φορολογία εισοδήματος για μια δεκαετία».
  • «Αποσυνδέει ουσιαστικά τις επιχορηγήσεις από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται από αυτόν.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 2004
Μεγάλη πτώση του ρυθμού αύξησης

Η κρίση που πλήττει την αγορά -λόγω της παρατεταμένης λιτότητας, η οποία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση τα λαϊκά εισοδήματα- αποτυπώνεται πλέον και στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Στην περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2004/2003, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ονομαστική αύξηση 6,2%. Ομως, το μήνα Δεκέμβρη του 2004 συγκριτικά με το 2003 -μήνας που παραδοσιακά η κατανάλωση αυξάνεται λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων- η αύξηση περιορίστηκε μόλις στο 3,7%. Αυτό σημαίνει ότι, αν αφαιρεθεί ο τρέχων πληθωρισμός, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν το Δεκέμβρη στάσιμες, στα επίπεδα του 2003.

Η κάμψη των λιανικών πωλήσεων στέλνει αρνητικά μηνύματα και για τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση (η οποία εμπεριέχει τις λιανικές πωλήσεις) υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο βασικός παράγοντας της ανόδου του ΑΕΠ. Αναμενόμενη κάμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, μοιραία, θα συμπαρασύρει καθοδικά και το ΑΕΠ της χώρας. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η πτώση του τζίρου δεν είχε τις ίδιες επιπτώσεις σε όλους. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι λιανικές πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και στα πολυκαταστήματα αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς από το γενικό μέσο όρο. Δηλαδή και το 2004, που ήταν «κακή» χρονιά για την αγορά, οι πολυεθνικές στο λιανεμπόριο αύξησαν τα μερίδιά τους, σε βάρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας για το μήνα Φλεβάρη, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι χειμερινές εκπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η κάμψη των πωλήσεων, σε σχέση με το 2004, ήταν της τάξης του 20 με 30%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι λιανικές πωλήσεις το 2004 εμφάνισαν αυτές τις ισχνές επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 37,4%. Το όπλο της προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό, το οποίο, για πολλά χρόνια, υπήρξε ο βασικός αντισταθμιστικός παράγοντας της μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, φαίνεται ότι εξαντλεί την προωθητική του άνοδο και -λαμβάνοντας υπόψη την επιταχυνόμενη τραπεζική υπερχρέωση των νοικοκυριών- θα αρχίσει πλέον να λειτουργεί αρνητικά.

Από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι, κατά το 2004, ο τζίρος:

  • Στα Μεγάλα Καταστήματα Τροφίμων αυξήθηκε κατά 8,4%
  • Στα Πολυκαταστήματα 7%
  • Σε Τρόφιμα - Ποτά - Καπνό 5,4%
  • Σε Φαρμακευτικά - Καλλυντικά 6,3%
  • Σε Ενδυση - Υπόδηση 5,1%
  • Σε Επιπλα - Ηλεκτρικά Είδη - Οικιακό Εξοπλισμό 4,3%
  • Σε Βιβλία - Χαρτικά 7,5%
  • Στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων 2,8%.
Μακριά από τα λαϊκά προβλήματα οι εκθέσεις της ΕΕ

Τοποθέτηση - παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου στο Ευρωκοινοβούλιο

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προσανατολισμών της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και της ΟΝΕ - που προβάλλονται και υποστηρίζονται από διάφορες εκθέσεις για τα δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ κλπ. - ανέδειξε με την τοποθέτησή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συγκεκριμένων εκθέσεων - είτε αυτές προέρχονται από την Κομισιόν, είτε από τη Euorostat είτε από άλλα όργανα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών - η Δ. Μανωλάκου, παρατήρησε τα εξής:

«Οι εκθέσεις για τα δημοσιονομικά στην ΟΝΕ και την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν παίρνουν υπόψη τα λαϊκά προβλήματα, τα οποία είναι κοινά μεταξύ των εργαζομένων των χωρών - μελών, αφού ίδιο είναι το αίτιο, δηλαδή η αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική της ΕΕ. Το ότι τα προβλήματα είναι κοινά φαίνεται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που γίνονται στις περισσότερες χώρες ενάντια στην ακρίβεια, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις απολύσεις, την ιδιωτικοποίηση σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, την αύξηση των χρόνων δουλιάς, την ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Οι εισηγητές, αντί να απαντήσουν στα παραπάνω, υποστηρίζουν την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για να μετακινείται και να απομυζά εύκολα και γρήγορα κέρδη το κεφάλαιο, χωρίς φραγμούς και καθυστερήσεις και τη σκληρότερη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με φορομπηχτικά και αντιλαϊκά προγράμματα λιτότητας για την καταπολέμηση των ελλειμμάτων. Δηλαδή πάντα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ποτέ η πλουτοκρατία. Ταυτόχρονα ζητούν η στρατηγική της αντιλαϊκής Λισαβόνας να εφαρμοστεί με γρηγορότερους ρυθμούς, ώστε να προωθηθεί η μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργασίας, με τη μερική και προσωρινή δουλιά, την αύξηση των ωρών εργασίας και των χρόνων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων. Είναι η νέα αναδιανομή του πλούτου σε ακόμη μεγαλύτερο όφελος του κεφαλαίου και η επιδείνωση της ανισότητας και αδικίας.

Καλούν μάλιστα σε τόνωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, με νέα σκληρότερα πιο αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, ζητώντας και τη συμμετοχή των εργαζομένων για μεγαλύτερες θυσίες, υποτίθεται για το καλό τους (!), ενώ από τις κυβερνήσεις απαιτούν τη μείωση και των ελάχιστων κοινωνικών δαπανών που έχουν απομείνει, καθώς και άμεσες αλλαγές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα, που, όπως λένε, είναι ανεπαρκή.

Αυτές είναι οι λογικές και οι πολιτικές της ΕΕ, που οδηγούν τους εργαζόμενους να εκφράζονται με υψηλή αποχή από εκλογικές διαδικασίες, όπως στις ευρωεκλογές με αποχή 60% ή στο πρόσφατο δημοψήφισμα της Ισπανίας για το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα», με αποχή περίπου 65%.

Είναι σημάδια που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν απέχθεια και αδιαφορία και γι' αυτό γυρίζουν την πλάτη τους προς την ΕΕ. Η καλύτερη απάντηση όμως είναι ο οργανωμένος αγώνας απειθαρχίας και ανυπακοής σε αυτή την πολιτική και η αντεπίθεση για ριζική αλλαγή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ