Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η Ελλάδα... Ιρλανδία της ΝΑ Ευρώπης!..

Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και η Τουρκία σε νησίδα ευημερίας... Τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες εκφράζουν τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης να ηγεμονεύσει στον ευρύτερο οικονομικό χώρο των Βαλκανίων, αλλά και στην Τουρκία, στα πλαίσια της αποδοχής και υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης από τα Γιάννενα.

Η αναφορά στην Ιρλανδία, η οποία αποτελεί το ακραίο νεοφιλελεύθερο πείραμα των πολυεθνικών, κατά τη δεκαετία του '90, δεν είναι ασφαλώς τυχαία. Απλώς υποδηλώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να συνεχίσει τις πολιτικές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - σε «γαλάζια» αυτή τη φορά παραλλαγή - στο Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, έχοντας ως πρότυπο την Ιρλανδία.

Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ο υπουργός Οικονομίας θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς και τοπικούς παράγοντες, που και θα τους ενημερώσει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πολιτική, η οποία επιδιώκει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού κεφαλαίου, ενώ η κυβέρνηση θα στηρίζει την όλη προσπάθεια με πρωτοβουλίες όπως ο αναπτυξιακός και φορολογικός νόμος, το ΚΠΣ κλπ. Μη φειδόμενος εκφράσεων και ευρισκόμενος σε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι «η Ηπειρος έχει πολλές δυνατότητες και η αξιοποίησή τους από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να τη μετατρέψει τα επόμενα χρόνια σε****κόσμο της οικονομικής ζωής των Δυτικών Βαλκανίων...».

Σε ό,τι αφορά το... βαλκανικό όραμα της αστικής τάξης, που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, για την οικονομική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή, απλώς έχουμε μια συνέχεια των αντίστοιχων πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική, η οποία αποσκοπούσε σε μια τεχνική συγκάλυψη, στην καλύτερη των περιπτώσεων, των αντιθέσεων και των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών που υποβόσκουν στις σχέσεις μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων της περιοχής, στο όνομα της οικονομικής συνεργασίας... Ετσι, υπήρξε το εξωφρενικό και παράδοξο, τη στιγμή που τουρκικά αεροπλάνα παραβίαζαν συστηματικά το Αιγαίο, αποστολή πολιτικών και επιχειρηματιών επισκέπτονταν τη γείτονα χώρα, με σκοπό την προαγωγή της οικονομικής συνεργασίας...

Στα μέτρα της πλουτοκρατίας

«Ενταγμένη στις ανάγκες της πλουτοκρατίας» έκρινε την επίσκεψη Αλογοσκούφη στην Ηπειρο η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «βαθιά αντιλαϊκό» το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, καθώς:

  • «Παρέχει απλόχερα νέα κίνητρα και προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, κατασπαταλώντας 500 εκατ. ευρώ του ελληνικού λαού».
  • «Μειώνει απροκάλυπτα στο μεγάλο κεφάλαιο την ίδια συμμετοχή από το 40% στο 25% και το απαλλάσσει από τη φορολογία εισοδήματος για μια δεκαετία».
  • «Αποσυνδέει ουσιαστικά τις επιχορηγήσεις από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται από αυτόν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ