Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 2004
Μεγάλη πτώση του ρυθμού αύξησης

Η κρίση που πλήττει την αγορά -λόγω της παρατεταμένης λιτότητας, η οποία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση τα λαϊκά εισοδήματα- αποτυπώνεται πλέον και στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Στην περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2004/2003, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ονομαστική αύξηση 6,2%. Ομως, το μήνα Δεκέμβρη του 2004 συγκριτικά με το 2003 -μήνας που παραδοσιακά η κατανάλωση αυξάνεται λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων- η αύξηση περιορίστηκε μόλις στο 3,7%. Αυτό σημαίνει ότι, αν αφαιρεθεί ο τρέχων πληθωρισμός, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν το Δεκέμβρη στάσιμες, στα επίπεδα του 2003.

Η κάμψη των λιανικών πωλήσεων στέλνει αρνητικά μηνύματα και για τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση (η οποία εμπεριέχει τις λιανικές πωλήσεις) υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο βασικός παράγοντας της ανόδου του ΑΕΠ. Αναμενόμενη κάμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, μοιραία, θα συμπαρασύρει καθοδικά και το ΑΕΠ της χώρας. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η πτώση του τζίρου δεν είχε τις ίδιες επιπτώσεις σε όλους. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι λιανικές πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και στα πολυκαταστήματα αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς από το γενικό μέσο όρο. Δηλαδή και το 2004, που ήταν «κακή» χρονιά για την αγορά, οι πολυεθνικές στο λιανεμπόριο αύξησαν τα μερίδιά τους, σε βάρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας για το μήνα Φλεβάρη, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι χειμερινές εκπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η κάμψη των πωλήσεων, σε σχέση με το 2004, ήταν της τάξης του 20 με 30%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι λιανικές πωλήσεις το 2004 εμφάνισαν αυτές τις ισχνές επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 37,4%. Το όπλο της προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό, το οποίο, για πολλά χρόνια, υπήρξε ο βασικός αντισταθμιστικός παράγοντας της μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, φαίνεται ότι εξαντλεί την προωθητική του άνοδο και -λαμβάνοντας υπόψη την επιταχυνόμενη τραπεζική υπερχρέωση των νοικοκυριών- θα αρχίσει πλέον να λειτουργεί αρνητικά.

Από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι, κατά το 2004, ο τζίρος:

  • Στα Μεγάλα Καταστήματα Τροφίμων αυξήθηκε κατά 8,4%
  • Στα Πολυκαταστήματα 7%
  • Σε Τρόφιμα - Ποτά - Καπνό 5,4%
  • Σε Φαρμακευτικά - Καλλυντικά 6,3%
  • Σε Ενδυση - Υπόδηση 5,1%
  • Σε Επιπλα - Ηλεκτρικά Είδη - Οικιακό Εξοπλισμό 4,3%
  • Σε Βιβλία - Χαρτικά 7,5%
  • Στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων 2,8%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ