ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Εργασιακά - ασφαλιστικό στο επίκεντρο

Οι αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, συζητούνται σήμερα στο ΕΚΟΦΙΝ

Η προώθηση της αντιδραστικής στρατηγικής της Λισαβόνας και η αναθεώρηση του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι τα δύο βασικά θέματα που έχουν εγγραφεί στην ατζέντα της συνόδου ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθούν σήμερα. Στο περιθώριο των συναντήσεων, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, που ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα έχει συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς Charlie McGreevy, προκειμένου να συζητήσουν την υπό διαμόρφωση οδηγία για την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών. Θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς η προοπτική της απελευθέρωσης των υπηρεσιών κινείται στη λογική της συγκέντρωσης του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο κλάδο με το σχηματισμό μεγάλων εταιριών. Εξέλιξη η οποία θα απειλήσει δεκάδες και εκατοντάδες επαγγέλματα στην Ελλάδα, τα οποία ασκούνται σήμερα είτε από ανεξάρτητους επαγγελματίες, είτε από μικρές προσωπικές εταιρίες. Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα ο Γ. Αλογοσκούφης, θα επισκεφτεί το Λονδίνο, προκειμένου αύριο Τετάρτη να ενημερώσει μεγάλους διεθνείς «θεσμικούς επενδυτές» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων... Πριν από αυτό θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn Allister King.

Το βασικό θέμα των συζητήσεων στο Eurogrup, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες το απόγευμα, αλλά και στο ΕΚΟΦΙΝ το οποίο ξεκινά σήμερα, θα είναι ασφαλώς η προετοιμασία του εαρινού συμβουλίου της ΕΕ στις 22 και 23 Μάρτη, όπου και θα συζητηθεί η περιβόητη στρατηγική της Λισαβόνας. Με δεδομένο ότι φέτος κλείνουν 5 χρόνια από την υιοθέτησή της το Μάρτη του 2000 στην ομώνυμη πόλη καθώς και την εκτίμηση, ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων της, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να δώσουν τον τόνο για αποφασιστική επιτάχυνση... Οπως αποκάλυψε ο «Ρ», η Κομισιόν θα προτείνει περαιτέρω μέτρα αποδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων. Εμφαση θα δοθεί στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, κάτι που θα πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς και τους εργαζόμενους το επάγγελμα των οποίων έχει χαρακτηριστεί βαρύ και ανθυγιεινό. Το γενικό σύνθημα θα είναι, κανένας εργαζόμενος, είτε πρόκειται για άνδρα, είτε γυναίκα, να μην παίρνει σύνταξη πριν τα 65 χρόνια, ενώ θα ενθαρρύνονται οι κυβερνήσεις να δίνουν ειδικά κίνητρα στους εργαζόμενους για παραμονή στην αγορά εργασίας και πέραν του 65ου έτους. Πρόκειται για βασική επιδίωξη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να υπάρξει μια παραγεμισμένη αγορά εργασίας, η ύπαρξη άφθονου και φθηνού εργατικού δυναμικού που θα λειτουργεί μέσα σε συνθήκες κυριαρχίας των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκει να ανοίξει τόσο το ασφαλιστικό, όσο και το εργασιακό, με στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων (δηλώσεις Αλογοσκούφη σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου).

Στο άλλο θέμα, αυτό της αναθεώρησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, το νέο Σύμφωνο θα είναι αυστηρότερο για χώρες όπως η Ελλάδα, αφού, εκτός από το κριτήριο του χαμηλού ελλείμματος, προστίθεται τώρα και το κριτήριο του χρέους, το οποίο μέχρι σήμερα δεν το ελάμβαναν υπόψη. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε, ότι στα μέσα του Μάρτη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα σταθερότητας, με μέτρα μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Νέα «γαλάζια» μείωση

Πρόσφατη εικόνα από την Καρδίτσα, με βαμβάκι που δεν πουλήθηκε
Πρόσφατη εικόνα από την Καρδίτσα, με βαμβάκι που δεν πουλήθηκε
Νέα πιο σκληρά διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2005. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗΣ και των Ενώσεων των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, συμφώνησαν να δοθούν φέτος δικαιώματα καλλιέργειας βαμβακιού γύρω στο 3.520.000 στρέμματα και σε καμία περίπτωση να μην ξεπεράσουν τα 3.550.000 στρέμματα στρέμματα. Αυτό στην πράξη σημαίνει συνέχιση και ένταση των ολέθριων μέτρων προσαρμογής της βαμβακοκαλλιέργειας στις καταστροφικές αποφάσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη του 2001 στην ΕΕ για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας. Αποφάσεις που ανανέωσε σε νέα αντιαγροτική κατεύθυνση τον Απρίλη του 2004 η κυβέρνηση της ΝΔ.

Καθώς φέτος είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ - για να μην κάνει ό,τι έκανε για την παραγωγή του 2004- κόβει για το 2005 προκαταβολικά τη βαμβακοκαλλιέργεια. Χρησιμοποιεί τα δικαιώματα που έτσι κι αλλιώς όρισε αυθαίρετα και παρανόμως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να μην ξεράσει η παραγωγή τους 1.138.000 τόνους και να επιτευχθούν οι μέγιστες κοινοτικές εισροές... Επίσης αποφασίστηκε ότι για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή τους μικρομεσαίους αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση, προκειμένου να επιβιώσουν η μείωση φέτος να είναι 20%.

Πάντως η ουσία είναι ότι πέρσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όρισε στα χαρτιά ότι τα δικαιώματα καλλιέργειας είναι 3.710.000 στρέμματα, αλλά στην πράξη είχε μοιράσει αρχικά 3.520.000 στρέμματα. Τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε ότι τα δικαιώματα καλλιέργειας είναι 3.695.000 στρέμματα και στην πράξη αναγνώρισε 3.360.000 στρέμματα. Βέβαια στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) αναφέρεται πως το 2004 σπάρθηκαν 3.755.000 στρέμματα... Το ζήτημα βέβαια είναι πως για μια ακόμα χρονιά η μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί θα βγουν ζημιωμένοι.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«Ναι» σε όλα από την κυβέρνηση

Τη θερμή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη πρόσθετων - αντιλαϊκών και αντεργατικών - μέτρων στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Συμβούλιο υπουργών, εξέτασε το εν λόγω θέμα ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπου αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Με «κομψό» αλλά σαφή τρόπο, ο Δ. Σιούφας ξεκαθάρισε στο Συμβούλιο πως ως ελληνική κυβέρνηση «στηρίζουμε τη διαφάνεια στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, τις υγιείς οικονομικές πολιτικές και τη μακροοικονομική σταθερότητα, τους παράγοντες δηλαδή που δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Αυτή είναι και η βασική φρασεολογία, με την οποία συνοδεύονται όλες οι τοποθετήσεις της Κομισιόν στην πορεία για τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που προετοιμάζουν. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «υιοθετεί πλήρως» την πολιτική της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις κατευθύνσεις για τη «διά βίου μάθηση» και όλες τις τελευταίες πρωτοβουλίες της ΕΕ για μια σειρά τομείς, όπως η Ερευνα, η κινητικότητα των Ερευνητών, η διαμόρφωση Εθνικών Σχεδίων για τη στρατηγική της Λισαβόνας με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.

Στη συζήτηση σχετικής έκθεσης της εφαρμογής του «Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις», η ελληνική πλευρά πρότεινε την αναθεώρηση του Χάρτη, στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την «εξωστρέφεια» και τη «διεθνοποίησή» τους. Δηλαδή, για άλλη μια φορά έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για μικρές επιχειρήσεις στην πράξη αγνοεί κάθε μικρή ελληνική επιχείρηση, αυτές που υπάρχουν και λειτουργούν από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ