ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Μαζικότατη «απάντηση» κατά των ξένων πιέσεων

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν ως ξένη παρέμβαση την απόφαση 1559 του ΟΗΕ και τις διεθνείς πιέσεις για άμεση και ολική συριακή στρατιωτική αποχώρηση

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού

Associated Press

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με μια εντυπωσιακά ογκώδη διαδήλωση απάντησαν οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην άμεση αποχώρηση των συριακών δυνάμεων, καταγγέλλοντας τις παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ είχε διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις προγραμματισμένες εκλογές του Μάη. Από την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους επέμεινε στις πιέσεις και στις απειλές κατά της Δαμασκού.

«Η Βηρυτός είναι ελεύθερη, έξω οι ΗΠΑ». Αυτό ήταν το κύριο σύνθημα των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν, χτες, στην κεντρική πλατεία Ριάντ Σολχ της Βηρυτού. Σύμφωνα με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ ορισμένες άλλες πηγές μιλούσαν ακόμη και για 1,5 εκατομμύριο. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν στην εφαρμογή της συμφωνίας του Τάιφ (1989) και απορρίπτουν την απόφαση 1559 του ΟΗΕ, ως παρέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου.

Ουσιαστικά, της συγκέντρωσης πρωτοστάτησε η οργάνωση «Χεζμπολάχ», της οποίας ο ηγέτης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ ήταν και ο κύριος ομιλητής. Ο Νασράλαχ προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να μην αποτολμήσουν περαιτέρω ανάμειξη στο Λίβανο», τονίζοντας με νόημα ότι «ο Λίβανος είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεν είναι Σομαλία, ούτε Ουκρανία, ούτε Γεωργία». Επίσης, κάλεσε τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Σιράκ «να επανεξετάσει τη θέση του» και απέτρεψε το πλήθος να τον γιουχάρει, σε αντίθεση με τη σιωπή που τήρησε στο παρατεταμένο γιουχάρισμα στο άκουσμα των ονομάτων του Προέδρου Μπους και της Κοντολίζα Ράις.

Ο Νασράλαχ εμφανίστηκε, και πάλι, συμφιλιωτικός, καλώντας τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της συριακής αποχώρησης σε διάλογο και υπογραμμίζοντας ότι επιλέχθηκε να γίνει η χτεσινή συγκέντρωση σε άλλον τόπο από την πλατεία των Μαρτύρων, για λόγους σεβασμού. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου Ραφίκ Χαρίρι, ενώ ζητήθηκε η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί την επ' αόριστον παραμονή των συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο, αλλά την εφαρμογή της συμφωνίας του Τάιφ, που προβλέπει σταδιακή αναδίπλωση και διμερή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, με στόχο την ολική συριακή απομάκρυνση, εφόσον ο Λίβανος πάψει να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, η λιβανική αντιπολίτευση απέφυγε να πραγματοποιήσει, χτες, παράλληλη συγκέντρωση, ενώ λίγο νωρίτερα στελέχη της είχαν εκφράσει ικανοποίηση για το συμφιλιωτικό τόνο του Νασράλαχ. Χτες, επίσης, 9μελής κοινοβουλευτική της αντιπροσωπεία έφθασε στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της στην ΕΕ.

Παραλλήλως, χτες, συνεχίστηκαν οι προετοιμασίες και η σταδιακή αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τα ανατολικά της Βηρυτού προς την κοιλάδα Μπεκάα. Σύρος αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, διαβεβαίωνε ότι μαζί με τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν και όλοι οι άνδρες των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Επιμένει ο Μπους, παρεισφρέει η ΕΕ

«Να σταματήσει να βαδίζει στη φωτιά» κάλεσε τη Δαμασκό ο Πρόεδρος Μπους, επαναλαμβάνοντας την απαίτησή του για πλήρη και άμεση απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε εκ νέου τη Δαμασκό ότι στηρίζει τη «διεθνή τρομοκρατία» και ζήτησε τόσο από τη Συρία όσο και από το Ιράν «να πάψουν να κάνουν πολιτική με δολοφονίες».

Το «μερίδιό» της στην επέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου διεκδίκησε, χτες, εκ νέου δυναμικά, η ΕΕ. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, Νικολά Σμιτ, ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, τάχθηκε υπέρ της «συνέχισης των πιέσεων προς τη Συρία για πλήρη και άμεση αποχώρηση». Προειδοποίησε τη Δαμασκό ότι «η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και ότι θα «υποστηρίξει το έργο μιας μεταβατικής κυβέρνησης».

Στερνό αντίο στη σ. Γκλάντις Μαρίν

Κηδεύτηκε χτες στο Σαντιάγο, η πρόεδρος του ΚΚ Χιλής Γκλάντις Μαρίν

Κόκκινο ποτάμι πόνου και υπόσχεσης αγώνα

Associated Press

Κόκκινο ποτάμι πόνου και υπόσχεσης αγώνα
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ημέρα της Γυναίκας και στερνό αντίο από μυριάδες Χιλιάνους προς την πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, την Γκλάντις Μαρίν, που σχημάτισαν ένα κατακόκκινο ποτάμι. Ενα κατακόκκινο ποτάμι συνόδευσε τη σορό της Μαρίν στο τελευταίο της ταξίδι, που κίνησε να συναντήσει τον Πάμπλο Νερούδα, τον Βίκτορ Χάρα, την Σόλα Σιέρα, τον Λουίς Εμίλιο Ρεκαμπαρέν και δεκάδες χιλιάδες «ανώνυμους» αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο σοσιαλιστικό μέλλον.

Ενα κατακόκκινο ποτάμι που διέσχισε σχεδόν όλο το Σαντιάγο, σταμάτησε μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο, Λα Μονέδα, όπου το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 έγινε το θέατρο του φασιστικού ξεσπάσματος της χούντας και του συνταγματάρχη Αουγούστο Πινοτσέτ, πριν καταλήξει στο κοιμητήριο του Σαντιάγο. Ενα κατακόκκινο ποτάμι, φέροντας πόνο βουβό αλλά καρδιά γεμάτη ζωή, ελπίδα και πεποίθηση, όπως ακριβώς έζησε και αγωνίστηκε η Γκλάντις Μαρίν. Και μπορεί ο καρκίνος να έκοψε την Κυριακή το νήμα τη ζωής της πρόωρα, μόλις στα 63 της χρόνια, ο αγώνας της όμως, σχεδόν πέντε δεκαετίες, είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη που αφήνει στο χιλιάνικο λαό.

Και το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό οι Χιλιάνοι. Περισσότεροι από 700.000 πέρασαν από την παλιά αίθουσα του Χιλιάνικου Κογκρέσου, όπου η σορός της είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα επί διημέρου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη «συντρόφισσα Γκλάντις», τη φλογισμένη «δασκάλα» του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος της Χιλής αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής.

Και όπως η ίδια η Γκλάντις Μαρίν έγραψε στην πρώτη σελίδα της αυτοβιογραφίας της: «Στη ζωή μου, υπήρξαν άνθρωποι, ιδέες, αγάπες, που λάτρεψα και εξακολουθώ να λατρεύω, για τα οποία αφιέρωσα τις μέρες της ζωής μου και όλη τη δράση μου. Ταξίδεψα πολύ, αλλά πάντα η καρδιά και ο νους μου βρίσκονταν σε ένα μέρος, σε μία ιστορία. Την ιστορία της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που δένουν τις ζωές του λαού μου αλλά και των λαών όλου του κόσμου. Ομως κάθε μέρα είναι ανακάλυψη ενός μονοπατιού, επιστροφή σε εκκινήσεις, μία κατάδυση, μια ανάσα που εξακολουθεί να σφυρηλατεί το δρόμο αυτό, ξανά».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ερευνα με διαφορετικές εκδοχές για τον Καλιπάρι

Νέα στοιχεία για βασανιστήρια και διώξεις σε βάρος Αμερικανών στρατιωτών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ.--

Περίπου ένα μήνα θα χρειαστούν οι κατοχικές δυνάμεις για να ολοκληρώσουν την έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε νεκρός από αμερικανικά πυρά ο Ιταλός μυστικός πράκτορας Νικόλα Καλιπάρι, κατά τη διαδικασία απελευθέρωσης της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα. Το θέμα παρουσίασε χτες στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο ΥΠΕΞ Τζιανφράνκο Φίνι, παραδεχόμενος ότι η ιταλική και η αμερικανική εκδοχή για τα γεγονότα διαφέρουν αλλά απέρριψε την πιθανότητα «ηθελημένου πλήγματος». Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχονταν νέες καταγγελίες για βασανιστήρια Ιρακινών από Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και για ιδιόμορφες διώξεις κατά Αμερικανών στρατιωτών που τόλμησαν να τα καταγγείλουν.

Τρεις ή τέσσερις βδομάδες θα διαρκέσει η έρευνα που άρχισαν οι κατοχικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, για το θάνατο του Νικόλα Καλιπάρι. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Τζορτζ Κέισι, από το Πεντάγωνο, ο οποίος απέφυγε επισταμένα να απαντήσει στο αν ο αμερικανικός στρατός γνώριζε το δρομολόγιο του μοιραίου αυτοκινήτου που μετέφερε τη Σγκρένα και τους 3 Ιταλούς πράκτορες.

Αμερικανικές πηγές, όμως, υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ούτε για τον τύπο αυτοκινήτου και την ώρα διέλευσής του από το δρόμο δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Οπως γράφει η ιταλική «Ρεπούμπλικα», οι ίδιες πηγές επιμένουν στην εκδοχή περί μεγάλης ταχύτητας και περί μη υπακοής του οδηγού στα σινιάλα των Αμερικανών στρατιωτών προκειμένου να διεξαχθεί ο τυπικός έλεγχος.

Αντίθετη εντελώς άποψη παρουσίασε χτες στο Κοινοβούλιο ο Ιταλός ΥΠΕΞ. Ο Τζιανφράνκο Φίνι υποστήριξε ότι, με βάση τα ιταλικά στοιχεία, το αυτοκίνητο δεν είχε αναπτύξει ταχύτητα, είχε αναμμένο φως στο εσωτερικό του και ο ίδιος ο Καλιπάρι είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς για το δρομολόγιο και την ώρα διέλευσης.

Τέλος, χτες, από το Ιράκ δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο από την οργάνωση που κρατούσε τη Σγκρένα, στο οποίο τονίζεται ότι οι απαγωγείς δε δέχτηκαν λύτρα για την απελευθέρωσή της. Επίσης, στο κέντρο της Βαγδάτης, δολοφονήθηκε από αγνώστους ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Καταγγελίες και διώξεις

Σε ψυχίατρο και μετά στο σπίτι του έστειλε ο αμερικανικός στρατός λοχία του 223ου Τάγματος Πληροφοριών (αντικατασκοπία), ο οποίος κατήγγειλε κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων και ζήτησε να γίνει έρευνα. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, η ιστορία εκτυλίχτηκε στη Σαμάρα. Ο εν λόγω λοχίας κατήγγειλε στο διοικητή του τάγματός του τα βασανιστήρια. Του ζητήθηκε να ξεχάσει εντός 30 δευτερολέπτων ό,τι είδε αλλιώς θα αποσταλεί σε ψυχίατρο, όπως και έγινε. Η ψυχίατρος που τον εξέτασε κατήγγειλε ότι δέχτηκε πιέσεις προκειμένου να διαγνώσει «πρόβλημα», κάτι που τελικά έγινε και ο λοχίας επέστρεψε άρον άρον στις ΗΠΑ.

Εκτός από αυτό, η Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών έδωσε στη δημοσιότητα και ένα νέο βίντεο, στο οποίο Αμερικανοί στρατιώτες έχουν καταγράψει βαναυσότητες κατά νεκρών ή τραυματισμένων Ιρακινών στο Ραμάντι, το Γενάρη του 2004. Το Πεντάγωνο γνώριζε για το βίντεο αλλά, όπως φαίνεται, δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτό «επειδή νόμιζε ότι καταστράφηκε», ενώ οι στρατιώτες που εμφανίζονται σε αυτό δε θα διωχτούν γιατί «η συμπεριφορά τους κρίθηκε ανάρμοστη αλλά όχι εγκληματική».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκτελέστηκε Βρετανός «σύμβουλος»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αγνωστοι εκτέλεσαν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη έναν Βρετανό «σύμβουλο» της διορισμένης από τον «Πρόεδρο» Χάμιντ Καρζάι κυβέρνησης του Αφγανιστάν, μεταδίδουν ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Βρετανός εργαζόταν για το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας και πυροβολήθηκε ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του διαμέσου της πρωτεύουσας, η οποία φυλάσσεται από χιλιάδες άνδρες του ΝΑΤΟ και θεωρείται «η ασφαλέστερη» στη χώρα. Δεν υπήρξαν συλλήψεις από πλευράς των «αρχών» ή των πολυεθνικών δυνάμεων, ενώ παραμένουν «άγνωστοι» οι δράστες και τα κίνητρά τους.

ΚΙΝΑ
Πολιτικές ζυμώσεις και δυτικές «ανησυχίες»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η σύνοδος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει πολλές ειδήσεις πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα εσωτερικής και διεθνούς εμβέλειας, με το ενδιαφέρον πάντως των διεθνών ΜΜΕ να επικεντρώνεται στον καθορισμό του μέλλοντος των διμερών σχέσεων της χώρας με την Ταϊβάν, τις πολυμερείς σχέσεις με την ΕΕ και το δίπολο ΗΠΑ/Ιαπωνία και στην «αποθέρμανση» του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ της κινεζικής οικονομίας (8% είναι ο στόχος, από 9,5% το 2004). Οσον αφορά το θέμα της Ταϊβάν ο χαρακτηριζόμενος ως «αμφιλεγόμενος» νόμος που υπό το πρίσμα των ΗΠΑ «δίνει τη δυνατότητα» στο Πεκίνο να κάνει χρήση βίας σε περίπτωση απόπειρας απόσχισης της Ταϊβάν δε συνιστά κάτι καινούριο, αλλά ανανέωση μιας πάγιας κινεζικής θέσης. Οι λεπτομέρειες όσον αφορά το ποια ακολουθία συμβάντων θα προκαλούσε κάτι τέτοιο «δε διασαφηνίζονται». Ούτως ή άλλως, η Ουάσιγκτον, προς το παρόν, μοιάζει να «επιλέγει» την οδό της «προσέγγισης» σε διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς όρους, πράγμα που καταδεικνύουν και η χτεσινή συμμαχία του δεδηλωμένου υποστηρικτή της επίσημης απόσχισης προέδρου της Ταϊβάν, Τσεν, με το «μετριοπαθές» Λαϊκό Πρώτο Κόμμα (PFP).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύννεφα στη συνάντηση Αμπάς - Μοφάζ

ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΕΤΖ.-

Με δυσοίωνες προβλέψεις άρχισε, αργά χθες βράδυ, η συνάντηση του Παλαιστινίου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μετά το ολιγοήμερο «πάγωμα» επαφών που ακολούθησε τη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ, την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Μοφάζ επρόκειτο να προσφέρει στον Αμπάς την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων μόνο από την απομακρυσμένη πόλη της Ιεριχούς, στη Δυτική Οχθη, και μόνο από μια περιορισμένη περιμετρική ζώνη, πρόταση που η παλαιστινιακή πλευρά έχει απορρίψει. Από την άλλη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι προτιμούν η πρώτη πόλη που θα τεθεί υπό τον έλεγχό τους να είναι η Τουλκαρέμ, κάτι που ο ισραηλινός στρατός φέρεται, προς το παρόν, να απορρίπτει για λόγους «αδυναμίας των παλαιστινιακών δυνάμεων να πατάξουν την τρομοκρατία».

Μιλώντας στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, νωρίτερα, ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις υπονομεύει την «ειρηνευτική διαδικασία». Επανέλαβε την πρόταση διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς και τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι δε δέχονται ούτε τη λύση του «προσωρινού κράτους», ούτε την αύξηση ή παραμονή των εποικισμών. Ταυτόχρονα, στο Ισραήλ επίσημη έκθεση κατηγορούσε τις ισραηλινές αρχές ότι, μυστικά, ενίσχυσαν και δημιούργησαν δεκάδες παράνομους εποικισμούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι Λόρδοι απορρίπτουν το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ούτε η μερική υποχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά στον αντιτρομοκρατικό νόμο βοήθησε... αφού παρά τις τροποποιήσεις η Βουλή των Λόρδων με ψήφους 249 υπέρ έναντι 119 κατά έκρινε ότι οι υπουργοί δε δύνανται να επιβάλουν περιορισμούς σε υπόπτους για τρομοκρατία, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, ουσιαστικά πετάγοντας στον κάλαθο των αχρήστων το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικό της ψηφοφορίας ήταν ότι 20 μέλη της Βουλής των Λόρδων, που πρόσκεινται στους Εργατικούς, «αποστάτησαν», καταψηφίζοντας τη νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο επιστρέφει τώρα για επεξεργασία στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη, όπου θα εξεταστούν οι τροποποιήσεις που προτείνουν οι Λόρδοι. Εκεί, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιχειρήσει πιθανότατα να ανατρέψει τις τροπολογίες που «πέρασε» η Βουλή των Λόρδων, ωστόσο αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους ίδιους τους βουλευτές των Εργατικών.

Ο Τόνι Μπλερ επιμένει ότι τα νέα μέτρα είναι αναγκαία για να προστατέψουν τη Βρετανία από ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή, οι πολιτικοί του αντίπαλοι όμως υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε φαλκίδευση των πολιτικών ελευθεριών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προωθήσει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο μέχρι τις 14 Μάρτη, ημερομηνία κατά την οποία η ισχύουσα νομοθεσία, που επιτρέπει ασάφειες και διαφορετική ερμηνεία στους όρους για τους περιορισμούς σε υπόπτους τρομοκρατίας, παύει να ισχύει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ