Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Μαζικότατη «απάντηση» κατά των ξένων πιέσεων

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν ως ξένη παρέμβαση την απόφαση 1559 του ΟΗΕ και τις διεθνείς πιέσεις για άμεση και ολική συριακή στρατιωτική αποχώρηση

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού

Associated Press

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με μια εντυπωσιακά ογκώδη διαδήλωση απάντησαν οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην άμεση αποχώρηση των συριακών δυνάμεων, καταγγέλλοντας τις παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ είχε διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις προγραμματισμένες εκλογές του Μάη. Από την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους επέμεινε στις πιέσεις και στις απειλές κατά της Δαμασκού.

«Η Βηρυτός είναι ελεύθερη, έξω οι ΗΠΑ». Αυτό ήταν το κύριο σύνθημα των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν, χτες, στην κεντρική πλατεία Ριάντ Σολχ της Βηρυτού. Σύμφωνα με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ ορισμένες άλλες πηγές μιλούσαν ακόμη και για 1,5 εκατομμύριο. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν στην εφαρμογή της συμφωνίας του Τάιφ (1989) και απορρίπτουν την απόφαση 1559 του ΟΗΕ, ως παρέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου.

Ουσιαστικά, της συγκέντρωσης πρωτοστάτησε η οργάνωση «Χεζμπολάχ», της οποίας ο ηγέτης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ ήταν και ο κύριος ομιλητής. Ο Νασράλαχ προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να μην αποτολμήσουν περαιτέρω ανάμειξη στο Λίβανο», τονίζοντας με νόημα ότι «ο Λίβανος είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεν είναι Σομαλία, ούτε Ουκρανία, ούτε Γεωργία». Επίσης, κάλεσε τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Σιράκ «να επανεξετάσει τη θέση του» και απέτρεψε το πλήθος να τον γιουχάρει, σε αντίθεση με τη σιωπή που τήρησε στο παρατεταμένο γιουχάρισμα στο άκουσμα των ονομάτων του Προέδρου Μπους και της Κοντολίζα Ράις.

Ο Νασράλαχ εμφανίστηκε, και πάλι, συμφιλιωτικός, καλώντας τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της συριακής αποχώρησης σε διάλογο και υπογραμμίζοντας ότι επιλέχθηκε να γίνει η χτεσινή συγκέντρωση σε άλλον τόπο από την πλατεία των Μαρτύρων, για λόγους σεβασμού. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου Ραφίκ Χαρίρι, ενώ ζητήθηκε η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί την επ' αόριστον παραμονή των συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο, αλλά την εφαρμογή της συμφωνίας του Τάιφ, που προβλέπει σταδιακή αναδίπλωση και διμερή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, με στόχο την ολική συριακή απομάκρυνση, εφόσον ο Λίβανος πάψει να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, η λιβανική αντιπολίτευση απέφυγε να πραγματοποιήσει, χτες, παράλληλη συγκέντρωση, ενώ λίγο νωρίτερα στελέχη της είχαν εκφράσει ικανοποίηση για το συμφιλιωτικό τόνο του Νασράλαχ. Χτες, επίσης, 9μελής κοινοβουλευτική της αντιπροσωπεία έφθασε στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της στην ΕΕ.

Παραλλήλως, χτες, συνεχίστηκαν οι προετοιμασίες και η σταδιακή αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τα ανατολικά της Βηρυτού προς την κοιλάδα Μπεκάα. Σύρος αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, διαβεβαίωνε ότι μαζί με τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν και όλοι οι άνδρες των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Επιμένει ο Μπους, παρεισφρέει η ΕΕ

«Να σταματήσει να βαδίζει στη φωτιά» κάλεσε τη Δαμασκό ο Πρόεδρος Μπους, επαναλαμβάνοντας την απαίτησή του για πλήρη και άμεση απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε εκ νέου τη Δαμασκό ότι στηρίζει τη «διεθνή τρομοκρατία» και ζήτησε τόσο από τη Συρία όσο και από το Ιράν «να πάψουν να κάνουν πολιτική με δολοφονίες».

Το «μερίδιό» της στην επέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου διεκδίκησε, χτες, εκ νέου δυναμικά, η ΕΕ. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, Νικολά Σμιτ, ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, τάχθηκε υπέρ της «συνέχισης των πιέσεων προς τη Συρία για πλήρη και άμεση αποχώρηση». Προειδοποίησε τη Δαμασκό ότι «η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και ότι θα «υποστηρίξει το έργο μιας μεταβατικής κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ