Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύννεφα στη συνάντηση Αμπάς - Μοφάζ

ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΕΤΖ.-

Με δυσοίωνες προβλέψεις άρχισε, αργά χθες βράδυ, η συνάντηση του Παλαιστινίου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μετά το ολιγοήμερο «πάγωμα» επαφών που ακολούθησε τη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ, την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Μοφάζ επρόκειτο να προσφέρει στον Αμπάς την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων μόνο από την απομακρυσμένη πόλη της Ιεριχούς, στη Δυτική Οχθη, και μόνο από μια περιορισμένη περιμετρική ζώνη, πρόταση που η παλαιστινιακή πλευρά έχει απορρίψει. Από την άλλη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι προτιμούν η πρώτη πόλη που θα τεθεί υπό τον έλεγχό τους να είναι η Τουλκαρέμ, κάτι που ο ισραηλινός στρατός φέρεται, προς το παρόν, να απορρίπτει για λόγους «αδυναμίας των παλαιστινιακών δυνάμεων να πατάξουν την τρομοκρατία».

Μιλώντας στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, νωρίτερα, ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις υπονομεύει την «ειρηνευτική διαδικασία». Επανέλαβε την πρόταση διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς και τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι δε δέχονται ούτε τη λύση του «προσωρινού κράτους», ούτε την αύξηση ή παραμονή των εποικισμών. Ταυτόχρονα, στο Ισραήλ επίσημη έκθεση κατηγορούσε τις ισραηλινές αρχές ότι, μυστικά, ενίσχυσαν και δημιούργησαν δεκάδες παράνομους εποικισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ