ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Τέλος πρώτης φάσης...

Ολοκληρώθηκε η αναδιάταξη του στρατού της Συρίας

Associated Press

Ολοκληρώθηκε η αναδιάταξη του στρατού της Συρίας
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Και επισήμως ανακοινώθηκε χτες η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναδίπλωσης των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και των συριακών μυστικών υπηρεσιών προς τον ανατολικό Λίβανο. Εντούτοις, με γραπτή του ανακοίνωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ευθυγραμμιζόμενος με τη σκληρότερη όψη της αμερικανικής διπλωματίας, καλεί τη Δαμασκό να αποσύρει συνολικά τα στρατεύματά της από το Λίβανο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Μάη, προχωρώντας σε νέα προκλητική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας.

Οπως έγινε γνωστό, από λιβανικές πηγές, περίπου 8.000 Σύροι στρατιώτες και άγνωστος αριθμός μυστικών πρακτόρων εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πέριξ και εντός της Βηρυτού, στο βόρειο Λίβανο αλλά και σε διάφορες ορεινές περιοχές. Εκτιμάται ότι από αυτούς αρκετοί επέστρεψαν κατευθείαν στη Συρία ενώ ορισμένοι μετεγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα.

Η τελευταία πράξη της αναδίπλωσης φαίνεται ότι ήταν η αποχώρηση των συριακών μυστικών υπηρεσιών από τα δύο βασικά κέντρα που διατηρούσαν από το 1976, στην πόλη της Τρίπολης. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Λαχούντ και του Σύρου ομολόγου του, στις αρχές Απρίλη, οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν τους όρους, το χρόνο και το εύρος της δεύτερης και τελικής φάσης της συριακής αναδίπλωσης που θα σηματοδοτήσει το τέλος της συριακής παρουσίας στο Λίβανο.

«Οχι» σε Μπους από τη «Χεζμπολάχ»

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της σιιτικής φιλοϊρανικής και φιλοσυριακής «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, απάντησε δημοσίως στις, επί διημέρου, αναφορές του Προέδρου Μπους στην οργάνωση και στην «ανάγκη αφοπλισμού της και αρμονικής ένταξής της στη λιβανική πολιτική ζωή». Ο Μπους δεν παρέλειψε, επίσης, να χαρακτηρίσει την οργάνωση «τρομοκρατική».

Ο Νασράλαχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αφοπλισμού της οργάνωσης όσο κομμάτια του Λιβάνου, όπως είναι τα αγροκτήματα Σεμπάα, παραμένουν υπό ισραηλινή κατοχή και όσο η χώρα του απειλείται από το γειτονικό εχθρικό Ισραήλ. Υπογράμμισε ότι τα όπλα των μαχητών του είναι «όπλα άμυνας» και δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν εντός του Λιβάνου. Σημειώνεται ότι η «Χεζμπολάχ» έχει συμμετάσχει στις εκλογές και έχει εκλέξει και βουλευτές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Συνολικά 118 πανεπιστήμια στη Βρετανία πήραν την έγκριση του Γραφείου για Ιση Πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Offa), μετά την υποβολή των προτάσεών τους για την αύξηση του κόστους των εγγραφών. Με τις αυξήσεις που προβλέπονται, το κόστος της ετήσιας εγγραφής φοιτητών από το 2006 θα φτάσει έως τις 3.000 λίρες ή 4.347 ευρώ, από 1.150 λίρες ετησίως που ισχύει μέχρι σήμερα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Απομακρύνθηκε από την ισπανική πρωτεύουσα και το τελευταίο άγαλμα του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι το άγαλμα απομακρύνθηκε λόγω έργων στο σημείο, αλλά και επειδή «δεν άρεσε στους περισσότερους».

ΛΑ ΠΑΣ.- «Προσωρινή ανακωχή» δίνουν στην κυβέρνηση τα συνδικάτα, οι ιθαγενείς αγρότες και τα κόμματα Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) και το Κόμμα των Ιθαγενών (MIP), μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο της επιβολής φόρων για το φυσικό αέριο στις πολυεθνικές κατά 32%, έναντι του 18% που είχε προτείνει η κυβέρνηση Μέσα. «Είναι μία προσωρινή μέση λύση», δήλωσε ο ηγέτης του MAS, Εβο Μοράλες, που τόνισε, όμως, ότι τίποτα δεν έχει λυθεί αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα των υδρογονανθράκων. Ετσι, τα οδοφράγματα και οι αποκλεισμοί δρόμων σταματούν προς το παρόν.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.- Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νικαράγουα, εξαιτίας επιδημίας γαστρεντερίτιδας. Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Χιλιάδες άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους μικρά παιδιά, έχουν προσβληθεί από τον ιό Rotavirus, ο οποίος προκαλεί διάρροια, υψηλό πυρετό, εμετούς και αφυδάτωση.

ΑΜΜΑΝ.- Κύμα συλλήψεων κατά συνδικαλιστών έχουν εξαπολύσει οι ιορδανικές αρχές, καθώς πληθαίνουν οι συνδικαλιστές που καταδικάζουν δημοσίως την υποταγμένη, όπως λένε, πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι απειλούνται με αρκετά χρόνια φυλάκισης, καθώς κατηγορούνται για «προσβολή» της κυβέρνησης, ενώ, παράλληλα, προωθείται νόμος που θα απαγορεύει την πολιτική δραστηριότητα των συνδικάτων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Ενώπιον δικαστηρίου βρέθηκε, χθες, πάλι ο Ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας Μορντεχάι Βανούνου, κατηγορούμενος ότι παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του και μίλησε σε ΜΜΕ. Ο ίδιος εμφανίστηκε, σχετικά αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά, τουλάχιστον, δεν κατηγορείται ότι έβλαψε την εθνική ασφάλεια.

ΑΓΚΥΡΑ.- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, περιλαμβανομένων τριών παιδιών, αγνοούνταν χθες στην επαρχία Σίβας της Τουρκίας, όπου κατολίσθηση όγκων χώματος και λάσπης έθαψαν τουλάχιστον 24 κατοικίες. Σωστικά συνεργεία έσκαβαν με φτυάρια και γυμνά χέρια, αναζητώντας επιζώντες, μετέδωσε το Ανατολή. Σε μια διαφορετικής τάξης είδηση, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανέφερε ότι τους δύο πρώτους μήνες του 2005 κατεγράφησαν 2.855 σοβαρά περιστατικά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

ΠΕΚΙΝΟ.- Εως και 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από έκρηξη σε λεωφορείο σε ανατολική επαρχία της Κίνας. Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν γνωστά.

ΡΩΣΙΑ
Αποτυχημένη απόπειρα κατά του Τσουμπάις

ΜΟΣΧΑ.- Στόχος απόπειρας δολοφονίας έγινε χθες ο Ανατόλι Τσουμπάις, επικεφαλής μιας από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του τομέα της ενέργειας στη Ρωσία, της Unified Energy Systems (EES), και «αρχιτέκτονας» του αμφιλεγόμενου - επιεικώς - «προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» τη δεκαετία του 1990 επί Γιέλτσιν.

Η επίθεση σημειώθηκε, ενώ ο Τσουμπάις μετέβαινε οδικώς στο γραφείο του από την κατοικία του στο προάστιο Ομπλαστ της Μόσχας (39 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα). Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti, χρησιμοποιήθηκε εναντίον του εκρηκτικός μηχανισμός με μισό κιλό ΤΝΤ, που εξερράγη μόλις πέρασε το αυτοκίνητο με τους σωματοφύλακές του. Το όχημα του ίδιου του Τσουμπάις, ένα θωρακισμένο τζιπ, που ακολουθούσε, δεν έπαθε σοβαρές ζημιές και συνέχισε κανονικά - το όχημα με τους σωματοφύλακες του πρώην πολιτικού και σήμερα μεγαλοκεφαλαιούχου έμεινε πίσω και δέχτηκε επίθεση με αυτόματα από τουλάχιστον δύο άνδρες. Οι σωματοφύλακες ανταπέδωσαν πυρά. Τουλάχιστον ένας διερχόμενος οδηγός τραυματίστηκε. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι σωματοφύλακες του Τσουμπάις «έδρασαν με υψηλό βαθμό επαγγελματισμού».

Οπως θυμίζει το Newsru.com, ο Τσουμπάις είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβρη στην εφημερίδα Financial Times ότι γνώριζε «τουλάχιστον τρεις εντολές για τη δολοφονία του», χωρίς να διευκρινίζει για ποιους μιλά. Είχε υποστηρίξει πως οι λόγοι ήταν «πολιτικοί... το μίσος διότι "ξεπούλησα τη Ρωσία"».

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραμένει η ένταση...

ΤΟΚΙΟ-ΣΕΟΥΛ.- Τους υψηλούς τόνους που επικρατούν το τελευταίο τετραήμερο στις σχέσεις με τη Νότια Κορέα με αφορμή απόφαση ιαπωνικού νομαρχιακού συμβουλίου με την οποία αμφισβητείται η κυριότητα των βραχονησίδων Ντόκντο (στα κορεατικά) ή Τακεσίμα (στα ιαπωνικά) επιχείρησε να ρίξει χτες ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Νομπουτάκα Ματσιμούρα. Ο Ματσιμούρα παραδέχτηκε τη «μεγάλη βλάβη και πόνο» που έχει προκαλέσει στους γείτονες η συμπεριφορά του Τόκιο ως αποικιοκρατική δύναμη ως τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καταλήγοντας πως «είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα του κορεατικού λαού με βαθιά κατανόηση και συμπάθεια».

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ματσιμούρα δε φάνηκε να επιφέρουν άμεσο αποτέλεσμα...Χιλιάδες Νοτιοκορεάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και χτες (όπως κάνουν απ' τις αρχές της βδομάδας) έξω απ' την πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Τόκιο, πυρπολώντας ιαπωνικές σημαίες και ομοιώματα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι.

Επιπλέον, μετά τη συνάντησή του με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Ντονγκ-γιανγκ σε τηλεοπτικό διάγγελμα επανήλθε στο θέμα, σημειώνοντας πως «δεν περιορίζεται απλώς στο ποιος κατέχει τις βραχονησίδες»...«Οι τελευταίες ενέργειες της Ιαπωνίας μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν η Ιαπωνία έχει πρόθεση συνύπαρξης με τους γείτονές της ως ειρηνική δύναμη στη βορειοανατολική Ασία... Δεν είναι μόνον ένα ζήτημα εδαφικών δικαιωμάτων αλλά μία πράξη ισοδύναμη με άρνηση της ιστορίας απελευθέρωσης της Κορέας και δικαιολόγησης της ιαπωνικής κατοχής της χώρας κατά το παρελθόν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ