Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Τέλος πρώτης φάσης...

Ολοκληρώθηκε η αναδιάταξη του στρατού της Συρίας

Associated Press

Ολοκληρώθηκε η αναδιάταξη του στρατού της Συρίας
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Και επισήμως ανακοινώθηκε χτες η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναδίπλωσης των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και των συριακών μυστικών υπηρεσιών προς τον ανατολικό Λίβανο. Εντούτοις, με γραπτή του ανακοίνωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ευθυγραμμιζόμενος με τη σκληρότερη όψη της αμερικανικής διπλωματίας, καλεί τη Δαμασκό να αποσύρει συνολικά τα στρατεύματά της από το Λίβανο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Μάη, προχωρώντας σε νέα προκλητική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας.

Οπως έγινε γνωστό, από λιβανικές πηγές, περίπου 8.000 Σύροι στρατιώτες και άγνωστος αριθμός μυστικών πρακτόρων εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πέριξ και εντός της Βηρυτού, στο βόρειο Λίβανο αλλά και σε διάφορες ορεινές περιοχές. Εκτιμάται ότι από αυτούς αρκετοί επέστρεψαν κατευθείαν στη Συρία ενώ ορισμένοι μετεγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα.

Η τελευταία πράξη της αναδίπλωσης φαίνεται ότι ήταν η αποχώρηση των συριακών μυστικών υπηρεσιών από τα δύο βασικά κέντρα που διατηρούσαν από το 1976, στην πόλη της Τρίπολης. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Λαχούντ και του Σύρου ομολόγου του, στις αρχές Απρίλη, οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν τους όρους, το χρόνο και το εύρος της δεύτερης και τελικής φάσης της συριακής αναδίπλωσης που θα σηματοδοτήσει το τέλος της συριακής παρουσίας στο Λίβανο.

«Οχι» σε Μπους από τη «Χεζμπολάχ»

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της σιιτικής φιλοϊρανικής και φιλοσυριακής «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, απάντησε δημοσίως στις, επί διημέρου, αναφορές του Προέδρου Μπους στην οργάνωση και στην «ανάγκη αφοπλισμού της και αρμονικής ένταξής της στη λιβανική πολιτική ζωή». Ο Μπους δεν παρέλειψε, επίσης, να χαρακτηρίσει την οργάνωση «τρομοκρατική».

Ο Νασράλαχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αφοπλισμού της οργάνωσης όσο κομμάτια του Λιβάνου, όπως είναι τα αγροκτήματα Σεμπάα, παραμένουν υπό ισραηλινή κατοχή και όσο η χώρα του απειλείται από το γειτονικό εχθρικό Ισραήλ. Υπογράμμισε ότι τα όπλα των μαχητών του είναι «όπλα άμυνας» και δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν εντός του Λιβάνου. Σημειώνεται ότι η «Χεζμπολάχ» έχει συμμετάσχει στις εκλογές και έχει εκλέξει και βουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ