Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Διαδηλώσεων και νεκρών συνέχεια

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Στη δεύτερη εβδομάδα εισέρχονται πλέον οι κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Γουατεμάλας ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερης Αγοράς για την Κεντρική Αμερική (CAFTA) και τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή, οι νεκροί στις διαδηλώσεις εξαιτίας της αιματηρής τους καταστολής είναι δύο, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων και μαρτυρίες διαδηλωτών.

Οι πορείες διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας συνεχίστηκαν για ένατη συνεχή ημέρα, με τους διαδηλωτές να αξιώνουν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του αρχηγού της αστυνομίας, μετά το θάνατο τουλάχιστον δύο διαδηλωτών. Επίσης, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ακυρωθεί η πράξη κύρωσης της συμφωνίας από το Κογκρέσο και προκηρυχτεί δημοψήφισμα όπου θα υπάρξει η λαϊκή ετυμηγορία. Η αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους προς το Κογκρέσο, ενώ συγκεντρωμένοι διαδηλωτές φώναζαν «δολοφόνοι, δολοφόνοι», αναφερόμενοι στον Πρόεδρο της χώρας, Οσκαρ Μπέρχερ, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Κάρλος Βιελμάν. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία.

Δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων και κατοίκων διαδηλωτών αναφέρουν ότι την Τρίτη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, όταν οι Αρχές προσπάθησαν να διαλύσουν μπλόκο διαδηλωτών στην περιοχή Χουεχουετενάνγκο, της βορειοδυτικής Γουατεμάλας.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η κυβέρνηση Μπέρχερ κάνει χρήση όπλων εναντίον πολιτών. Μόλις, τον περασμένο Αύγουστο, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης ενός αγροκτήματος που τελούσε υπό κατάληψη.

Οσο για τη «ζώνη ελεύθερου εμπορίου», οι κυβερνήσεις των πέντε χωρών της Κεντρικής Αμερικής, που συμμετέχουν, υποστηρίζουν ότι η αμφιλεγόμενη CAFTA θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τις οικονομίες των χωρών τους, μέσω της μείωσης ή της απάλειψης δασμών και φόρων όσον αφορά τις οικονομικές τους δοσοληψίες με τις ΗΠΑ και τη διάθεση των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά.

Συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις αντιτείνουν ότι η συμφωνία θα περιορίσει την πρόσβαση των φτωχότερων στρωμάτων σε φάρμακα από τα οποία εξαρτάται η ίδια η επιβίωσή τους, ενώ θα εκμηδενίσει τους αγρότες με μικρό κλήρο που δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν την τεχνολογικά προηγμένη και υποστηριζόμενη από προστατευτικά μέτρα γεωργία των ΗΠΑ.

Η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από τα Κοινοβούλια, πέραν της Γουατεμάλας, στην Ονδούρα και με οριακή πλειοψηφία στο Ελ Σαλβαδόρ. Στις ΗΠΑ, το θέμα της CAFTA προκαλεί αντιπαραθέσεις στο Κογκρέσο, όπου η κυβέρνηση Μπους επιχειρεί να την προωθήσει το συντομότερο δυνατόν, όχι με επιτυχία, καθώς οι αντιδράσεις ακόμη και από μεγάλη μερίδα βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι μεγάλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ