Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Είμαστε ένα επικίνδυνο παράδειγμα»...

Ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε ενώπιον της 61ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Associated Press

ΓΕΝΕΥΗ. --

«Είμαστε ένα επικίνδυνο παράδειγμα»...«γι' αυτό ο Πρόεδρος Μπους μας φοβάται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε στην ομιλία του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της 61ης Συνόδου της, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν για πολλοστή φορά να επιτύχουν μια καταδικαστική απόφαση για την Κούβα, ώστε να νομιμοποιήσουν μία επίθεση και την προώθηση των σχεδίων ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στο Νησί της Επανάστασης.

Ο Φελίπε Πέρες Ρόκε ξεκίνησε την ομιλία του, προειδοποιώντας ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να διασωθεί από την ανυποληψία, στην οποία έχει περιπέσει, εξαιτίας του παρελθόντος της, της επιλεκτικότητας, της πολιτικοποίησης, των εκβιασμών, της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών και της υποκρισίας, εκτός εάν ένας πιο δίκαιος κόσμος αναδυθεί. Σε αυτό το σημείο, όπως σημειώνει η κουβανική εφημερίδα Granma, όλη σχεδόν η αίθουσα σηκώθηκε όρθια και για ώρα χειροκροτούσε τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο σε ανάλογες συνεδριάσεις και Συνόδους. Και ο Ρόκε τότε πρόσθεσε ότι η Κούβα δε θεωρεί ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, αλλά σκοπός για αγώνα και δράση σήμερα και στο μέλλον. Και έθεσε στο Σώμα μία σειρά ερωτημάτων όπως, το γιατί η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ποτέ, ούτε καν ερεύνησε τις καταγγελίες για τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις και τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τους πέντε Κουβανούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στις αμερικανικές φυλακές, αφού το μόνο έγκλημά τους ήταν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Κούβα δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς ούτε θα υποκύψει σε πιέσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, ενόψει των επιθετικών ελιγμών, προκειμένου να επιτύχει μία καταδικαστική για την Κούβα απόφαση, δηλώνει σαφώς ο Πέρες Ρόκε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την Κούβα, γιατί «είναι ένα επικίνδυνο παράδειγμα, ένα σύμβολο. Σύμβολο μιας δίκαιης, γεμάτης αλληλεγγύη σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου μόνο σε μία τέτοια κοινωνία όλοι οι πολίτες μπορούν να χαίρουν τέτοιων δικαιωμάτων».

«Ο Πρόεδρος Μπους έχει σχέδια για την Κούβα. Αλλά ο κουβανικός λαός έχει άλλα σχέδια, που κανείς δεν μπορεί να τα πάρει από εμάς. Να συνεχίσουμε να χτίζουμε μια κοινωνία, ακόμη πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, πιο ελεύθερη, πιο πολιτισμένη. Και θα συνεχίσουμε, παρά τις απειλές εκ μέρους του Προέδρου Μπους, με επιθετικές ενέργειες και ίσως επίθεση, που μοναδικό στόχο έχει την επαναφορά του αποικιακού καθεστώτος»... «Ο κουβανικός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη χώρα του και θα το πράξει. Και πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε τη δημιουργία μισθοφορικών οργανώσεων και κομμάτων που χρηματοδοτούνται και είναι στην υπηρεσία των ΗΠΑ», κατέληξε ο Ρόκε.

Η ομιλία του Πέρες Ρόκε, σύμφωνα με αναλυτές, προκάλεσε όχι μόνο αίσθηση αλλά κυρίως αναπτέρωσε το ηθικό ειδικών των αντιπροσωπειών των υπό ανάπτυξη χωρών. «Η Κούβα είναι η φωνή εκατομμυρίων που δεν έχουν φωνή» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη Granma, εκπρόσωπος αφρικανικής χώρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, τις 1.192 είχαν φτάσει οι υπογραφές διανοούμενων, καλλιτεχνών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο στην ανοιχτή επιστολή «Ας σταματήσουμε τη νέα επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα», που στόχο έχει την αφύπνιση και τη δράση, ώστε να αναχαιτιστεί η προσπάθεια των ΗΠΑ να υπάρξει μια καταδικαστική για την Κούβα απόφαση, όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι στιγμής, ανάμεσα στους 1.192, διακρίνονται οι νομπελίστες, Ζοζέ Σαραμάγκου από την Πορτογαλία, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή, Ναντίν Γκόρντιμερ από τη Νότια Αφρική, Ριγκομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, οι συγγραφείς Τάρικ Αλι (Πακιστάν/ Βρετανία), ο Χιλιανός Λουίς Σεπούλβεδα, Μάριο Μπενεντέτι και Εντουάρδο Γκαλεάνο από την Ουρουγουάη, Μιγκέλ Ουρμπάνο, οι μουσικοί Μανού Τσάο, Λουίς Εντουάρντε Αούτε από την Ισπανία και Λουίς Ρεπρέσας από την Πορτογαλία, οι Ιταλοί σκηνοθέτες Ετόρε Σκόλα και Τζιάνι Μίνα, οι Αμερικανοί ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε και Ντάνι Γκλόβερ, οι Αμερικανοί διανοούμενοι Χάουαρντ Ζιν, Τζέιμς Πέτρας και οι Ιγνάσιο Ραμονέ, Ερικ Τουσαίντ, Βολόντια Τετελμπόιμ, Ντανιέλ Μιτεράν, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει ο βάρβαρος αποκλεισμός (2008-03-01 00:00:00.0)
Ηχηρό ράπισμα στις ΗΠΑ (2005-10-18 00:00:00.0)
«Η Κούβα δεν αποδέχεται την απόφαση»... (2005-04-16 00:00:00.0)
Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων (2004-11-27 00:00:00.0)
«Μάχη» στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2004-03-18 00:00:00.0)
Αποκάλυψη της δράσης των «αντιφρονούντων» (2003-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ