Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΟΥΒΑ
Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΒΑΝΑ.-

Τέλος σε μια μακρά περίοδο «ψυχρού πολέμου», όπως τη χαρακτήρισαν τα μέσα ενημέρωσης, αποφάσισαν να βάλουν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Κούβας, ανακοινώνοντας την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, ο οποίος τόνισε τις προσπάθειες προσέγγισης, που κατέβαλε η σημερινή κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, αλλά και ο Ισπανός ομόλογός του, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα «Granma».

Διπλωματικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η κίνηση είναι ίσως το πρώτο βήμα για μία γενικότερη αλλαγή στάσης της ΕΕ προς το Νησί της Επανάστασης. Αλλωστε, η προηγούμενη κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ αντιμετώπιζε με εξαιρετική επιθετικότητα την Κούβα, ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια πολιτική με αυτήν των ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε όλες τις επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, ενώ αποτελούσε και την αιχμή του δόρατος στην πολιτική απομόνωσης που είχε επιβάλει και η ΕΕ έναντι της Κούβας, με την αναγωγή των αποκαλούμενων «αντιφρονούντων» σε ισότιμους με την ΕΕ εταίρους και συνομιλητές.

Ειδικό μνείας και το «υστερικό» κρεσέντο της πρώην αντιπροέδρου της Κομισιόν, Λογιόλα ντε Παλάθιο - στελέχους του κόμματος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ - που εξ αφορμής του πρόσφατου ατυχήματος του Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι εύχεται το βιολογικό τέλος του, προκειμένου να υπάρξει δημοκρατία στην Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ