Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υπογραφή πολλαπλών συμφωνιών

ΜΟΣΧΑ.--

Μια επίσκεψη που προβλήθηκε τα μάλα από τα ρωσικά ΜΜΕ και απέδωσε, σύμφωνα με αναλυτές, τα μέγιστα και για τις δύο πλευρές. Ο λόγος για την επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, που απέφερε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, οικονομικών και στρατιωτικών, αλλά και δηλώσεις περί εγγύτητας «απόψεων στη διεθνή πολιτική σκηνή».

Οι δύο Πρόεδροι ανακοίνωσαν, σε συνέντευξη Τύπου, την υπογραφή διακήρυξης όσον αφορά στη διεθνή πολιτική, στην οποία δίνουν έμφαση «στο όραμα ενός πολυπολικού κόσμου», αλλά και «η υποστήριξη στην ενίσχυση του ΟΗΕ είναι μια σημαντική πτυχή των σχέσεών μας», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διακήρυξη αυτή εκφράζεται, επίσης, η υποστήριξη της Βενεζουέλας στην ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Σε υπουργικό επίπεδο, υιοθετήθηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας.

«Η Ρωσία είναι μια μεγάλη ενεργειακή δύναμη παγκοσμίως, εμείς είμαστε μια μικρή δύναμη και μαζί μπορούμε να πάμε μακριά», δήλωσε ο Τσάβες, αν και θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι Ρωσία και Βενεζουέλα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 5 πρώτες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σύμφωνα με το BBC. «Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη των επενδύσεων, της συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, της τεχνογνωσίας και στην κοινή παραγωγή. Υπάρχει, κυρίως, μεγάλο δυναμικό στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου», σημείωσε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα, η δεύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Ρωσίας Lukoil και η πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA υπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τη δημιουργία κοινής εταιρίας αρμόδιας για τις ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη λεκάνη του Ορινόκου, στην Ανατολική Βενεζουέλα με επενδύσεις εκ μέρους της Loukoil, ύψους 1 δισ. δολαρίων. Οι δύο επιχειρήσεις θα συνεργαστούν επίσης για την πώληση πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε, εξάλλου, την αγορά 40 ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, όπως και αυτόματων όπλων αλλά και τη σύναψη συμφωνιών για συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα, με αντάλλαγμα την υποστήριξη για ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Επόμενος σταθμός στη μίνι παγκόσμια περιοδεία του Τσάβες, το Ιράν ενώ το Κατάρ θα είναι ο τελευταίος σταθμός. Μίας περιοδείας που άνοιξε στην Ισπανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξόρυξη πετρελαίου από τους Ρώσους (2012-09-28 00:00:00.0)
Διευρυμένη συνεργασία σε διάφορους τομείς (2010-04-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-13 00:00:00.0)
Υπογραφή συμφωνιών στρατηγικής σημασίας (2008-11-28 00:00:00.0)
Υπό όρους οι «μεγάλες αδελφές» σε Βενεζουέλα και Βολιβία (2007-07-01 00:00:00.0)
Ρωσική προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων (2004-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ