Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εξόρυξη πετρελαίου από τους Ρώσους

Οι ρωσικές εταιρείες «Rosneft», «Lukoil», «Gazprom Neft», «TNK-BP» και «Sourgoutneftegaz», που συμμετέχουν σε ποσοστό 20% η κάθε μία στην εταιρεία «Εθνικό Πετρελαϊκό Κονσόρτσιουμ», ξεκίνησαν χτες την εξόρυξη βιομηχανικού πετρελαίου από το κοίτασμα «Χουνίν-6» στη λεκάνη του Ορινόκου στη Βενεζουέλα.

Στην τελετή έναρξης της εξόρυξης πετρελαίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της «Rosneft», Ιγκορ Σέτσιν, ο πρόεδρος της «Gazprom Neft», Αλεξάντρ Ντιούκοφ, οι εκπρόσωποι της «Lukoil» και της «TNK-BP», Στανισλάβ Κουζιάεφ και Μπορίς Ζιλμπερμίντς, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, Ραφαέλ Ραμίρες.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Rosneft», Ιγκορ Σέτσιν, το ύψος των επενδύσεων των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στο σχέδιο «Χουνίν-6» θα φτάσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 40 χρόνια.

Τα γεωλογικά αποθέματα πετρελαίου του μπλοκ «Χουνίν-6» ανέρχονται σε 52,6 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα εξακριβωμένα αποθέματα του κοιτάσματος ανέρχονται σε 10,96 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Μέχρι σήμερα η υπεύθυνη για τη διαχείριση του κοιτάσματός «Χουνίν-6» είναι η «Gazprom Neft». Στο σχέδιο «Χουνίν-6» το 40% των μετοχών ανήκουν στο «Εθνικό Πετρελαϊκό Κονσόρτσιουμ», ενώ τα υπόλοιπα 60% στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA.

Οπως τόνισε ο Σέτσιν, η «Rosneft» συμμετέχει και στο άλλο πετρελαϊκό σχέδιο της Βενεζουέλας «Καραμπόμπο-2», όπου το ύψος των επενδύσεων της ρωσικής εταιρείας «Rosneft» θα φτάσει τα 16 δισ. δολάρια.

Η εξόρυξη του βιομηχανικού πετρελαίου στη Βενεζουέλα «είναι πραγματικά ιστορικό γεγονός για το ρωσικό πετρελαϊκό τομέα» τόνισε ο πρόεδρος της «Rosneft».

Η παρουσία υψηλόβαθμων οικονομικών παραγόντων της Ρωσίας στη Βενεζουέλα, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα αυτή, δείχνει και το βάρος που δίνει η ρωσική αστική τάξη στη διείσδυσή της στην περιοχή. Εκτός των κοινών επιχειρήσεων εξόρυξης πετρελαίου αναπτύσσεται ανάλογη επιχειρηματική συνεργασία στον τραπεζικό τομέα, καθώς και στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ατομικής ενέργειας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ