Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Νέες κινητοποιήσεις για την Παιδεία

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, καθηγητές αλλά και φοιτητές καθώς και εκπρόσωποι των συνδικάτων εργαζομένων στην Παιδεία πήραν μέρος στις χτεσινές νέες κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν με τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, με κύριο αίτημα την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος και τη θέσπιση ενός συστήματος πραγματικά δωρεάν και ποιοτικής δημόσιας Παιδείας.

Οι κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων κυρίως εκ μέρους των μαθητών, αλλά εντάσσονται και στο πλαίσιο των «προειδοποιητικών βολών» των φοιτητών προς την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, που ήδη έχει καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2013 όπου ουσιαστικά θα σημάνει ενδεχομένως και το κλείσιμο ορισμένων δημόσιων σχολείων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (CONFECH) Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε αντίθεση ακόμη και από τις δεσμεύσεις και τις τροποποιήσεις που προώθησε η κυβέρνηση Πινιέρα, και τις οποίες ουσιαστικά τις είχε απορρίψει το σπουδαστικό κίνημα, ως «τέχνασμα»: επιβολή επιπρόσθετων φόρων σε επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία ετησίως με επιπλέον κονδύλια ύψους από 700 εκατ. δολ. ως 1 δισ. δολάρια. Χρηματοδότηση που κατά κύριο λόγο θα στηρίξει την παροχή «περισσότερων υποτροφιών»...

Στη Χιλή το σύστημα Παιδείας αποτελεί απόρροια δύο μεταρρυθμίσεων, η πρώτη αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος Πινοτσέτ το 1973 και η δεύτερη, που ολοκλήρωσε τους όρους ιδιωτικοποίησης της Παιδείας το 1990.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ