Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολιτικοί ελιγμοί στο Κουρδικό;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο έναρξης νέων συνομιλιών, μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων «αυτονομιστών» ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται η ένταση και οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Αναφερόμενος στον ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί Ιμραλί, ο Ρ. Ερντογάν είπε ότι «μπορεί να γίνουν κι άλλες συνομιλίες», σημειώνοντας ωστόσο ότι η στρατιωτική διάσταση -δηλαδή οι συγκρούσεις- θα συνεχιστεί, «αλλά πέρα από αυτό υπάρχει μια διπλωματική, κοινωνικοοικονομική και ψυχολογική διάσταση». Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ζήτησε να επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στο κράτος και στο PKK ώστε να προληφθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, καθώς οι πρόσφατες συγκρούσεις θεωρούνται από τις χειρότερες των τελευταίων 28 ετών.

Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να συνδέει άμεσα την κλιμάκωση της βίας με τις εξελίξεις στη Συρία, κατηγορώντας τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ότι εξοπλίζει το PKK.

Από την Τετάρτη μέχρι χτες στις συγκρούσεις μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν ακόμα δύο Τούρκοι στρατιώτες και 13 Κούρδοι, μετά από την επιχείρηση του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην κοιλάδα Καζάν και την επαρχία Καβουσάκ, όπως δήλωσαν πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ