Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Συμφωνίες με φόντο το πετρέλαιο

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Μετά από πέντε μέρες διαπραγματεύσεων οι πρόεδροι Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ και Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ, υπέγραψαν χτες στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα σειρά πρωτοκόλλων για τη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα ακαθόριστα μεταξύ τους σύνορα, για την παύση των εχθροπραξιών που τις έφεραν πριν μήνες στο χείλος του πολέμου αλλά και για την οικονομική και εμπορική συνεργασία και την επανέναρξη της παραγωγής και εξαγωγής του νοτιοσουδανικού πετρελαίου. Το Νότιο Σουδάν ουσιαστικά αποσχίστηκε το 2011, με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που με τη γνωστή λογική του «διαίρει και βασίλευε» βάζουν πόδι στην πλούσια περιοχή.

Αναφορικά με την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ανακοινώθηκε πως αυτή θα δημιουργηθεί κατά μήκος των ακαθόριστων μεταξύ τους συνόρων και πως εκατέρωθεν δε θα υπάρχουν στρατεύματα σε απόσταση 10 χλμ. Οσον αφορά στις συμφωνίες για την επανέναρξη παραγωγής νοτιοσουδανικού πετρελαίου αναφέρθηκε πως η παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς έπειτα από την υπογραφή των συμφωνιών η χώρα θα μπορεί να επαναλάβει τις εξαγωγές μέσω των σουδανικών λιμανιών. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές προέβλεψαν πως το νοτιοσουδανικό πετρέλαιο δε θα αρχίσει να ρέει πριν περάσουν αρκετοί μήνες αφού μέχρι τότε θα πρέπει να επιλυθούν μία σειρά από σοβαρά τεχνικά προβλήματα...

Ανεπίλυτο ωστόσο έμεινε το καθεστώς της πετρελαιοφόρας περιοχής Αμπγέι που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σουδάν αντέδρασε σφόδρα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως τον Οκτώβρη του 2013 για το αν η περιοχή θα ανήκει στο Σουδάν ή στο Νότιο Σουδάν. Τα πρωτόκολλα, αναφέρονται μεταξύ άλλων και στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών αμφοτέρων χωρών μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν αλλά και στην απρόσκοπτη παραμονή κατοικίας και εργασίας τους σε τόπο της αρεσκείας τους. Σε κάθε περίπτωση, οι συμφωνίες θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μόλις εγκριθούν από τα Κοινοβούλια αμφοτέρων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ