Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Τονωτική ένεση» από το Δανό πρωθυπουργό

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ιρακινή πρωτεύουσα πραγματοποίησε χτες ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. Στόχος, όπως τόνισε ο ίδιος, ήταν να συνομιλήσει με εκπροσώπους των πολιτικών παρατάξεων που επικράτησαν στις εκλογές της 30ής Γενάρη και να εξετάσουν από κοινού «τη μελλοντική πορεία της χώρας αλλά και το μέλλον της συμμαχίας».

Ο Ρασμούσεν, που έφθασε από την Ιορδανία κατευθείαν στην «Πράσινη Ζώνη», από όπου δεν εξήλθε, με αμερικανικό ελικόπτερο, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του σιιτικού κόμματος «αλ Ντάουα» και τον ηγέτη της «Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν». Ο πρώτος, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, προαλείφεται για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση και ο δεύτερος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, εκτιμάται ότι θα είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Ολα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι σιίτες και Κούρδοι, που αναδείχτηκαν νικητές των εκλογών, θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια κυβερνητική συμφωνία, κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις.

Ο Ρασμούσεν, μετά τις συναντήσεις του, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο μικρός αριθμός των δανικών στρατευμάτων θα παραμείνει στο Ιράκ στο πλαίσιο «της συμμαχίας». Συμπλήρωσε ότι, όπως συμφώνησαν και οι συνομιλητές του, καλύτερα είναι «να γίνεται κουβέντα για την ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων παρά για τυχόν χρονοδιαγράμματα αποχώρησης» των κατοχικών δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο αλ Τζαφάρι τόνισε ότι «όλες οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει το Ιράκ ανεξάρτητο από πλευράς ασφαλείας, οπότε τότε θα πρέπει να φύγει η πολυεθνής δύναμη».

Μπορεί βέβαια η Δανία να διαβεβαιώνει για την παράταση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Ιράκ αλλά χτες, μετά τις Ολλανδία και Ουκρανία που άρχισαν ήδη να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, το ενδεχόμενο άρχισε να συζητά και η Βουλγαρία. Οπως έγινε γνωστό, μέχρι τα τέλη του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση που θα προβλέπει, αρχικά, μείωση των βουλγαρικών δυνάμεων και στη συνέχεια σταδιακή αποχώρησή τους.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης από έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια περιπολίας σε νότια συνοικία της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ