ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις για το πρόγραμμα εξωραϊσμού της ΕΕ

Στην εξοικείωση των νέων με την απεμπόληση δικαιωμάτων τους, όπως τους διδάσκει το σχετικό δήθεν «παιδαγωγικό παιχνίδι» «Αερόστατο» αποσκοπεί το πρόγραμμα «Ανοιξη της Ευρώπης»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην εξοικείωση των νέων με την απεμπόληση δικαιωμάτων τους, όπως τους διδάσκει το σχετικό δήθεν «παιδαγωγικό παιχνίδι» «Αερόστατο» αποσκοπεί το πρόγραμμα «Ανοιξη της Ευρώπης»
Ποικίλες αντιδράσεις συνάντησε χτες η επιχείρηση εξωραϊσμού της ΕΕ στα σχολεία με το πρόγραμμα «Ανοιξη της Ευρώπης», που φέτος είναι αφιερωμένο στο λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» και εφαρμόζεται σε μερικές εκατοντάδες σχολεία της χώρας όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξορμήσεις έξω από τα σχολεία, καταγγέλλοντας την προπαγανδιστική αυτή μηχανή που επιχειρήθηκε να στηθεί.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι - νυχτερινοί μαθητές του 1ου Ενιαίου Νυχτερινού Λυκείου Θεσσαλονίκης έξω από το σχολείο τους, αντιδρώντας στην εκδήλωση εξωραϊσμού της ΕΕ που επιχειρήθηκε να διοργανωθεί στο σχολείο τους (και τελικά αναβλήθηκε). Παρά τις απειλές του διευθυντή κατέβηκαν στο δρόμο, προβάλλοντας τα προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης. Ζήτησαν άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος του σχολείου τους (είναι σε προκάτ), να αυξηθεί το όριο των απουσιών για τους εργαζόμενους μαθητές, να καταργηθεί ο πρόσθετος χρόνος φοίτησης με παράλληλη αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Επίσης, μαθητές στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης αντιπαρατέθηκαν στην προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ. Καλεσμένος του σχολείου ήταν ο βουλευτής Στ. Παπαθεμελής. Με παρέμβασή τους, οι μαθητές αποκάλυψαν τον πραγματικό αντιλαϊκό, αντεργατικό και αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και το ρόλο που έχει παίξει και παίζει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στον Πύργο, το ΔΣ ΕΛΜΕ Ηλείας, μετά από πρόταση των Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, πήρε απόφαση καταδίκης της συγκεκριμένης πολιτικής πρακτικής για την προπαγάνδιση του ευρωσυντάγματος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης νομού Ηλείας, από αντιπροσωπεία των Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Επίσης, στην Κόρινθο, μαθητές του 2ου Λυκείου, στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει ανάλογη εκδήλωση, ανάρτησαν πανό με σύνθημα: «Οχι στο Ευρωσύνταγμα των ιμπεριαλιστών της ΕΕ».

Η εικονική πραγματικότητα της ΕΕ

Βήμα προπαγάνδισης του αντιδραστικού οικοδομήματος της ΕΕ δόθηκε χτες μέσα από την κρατική τηλεόραση και την εκπομπή «Πρώτη γραμμή». Πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια ήταν οι προσκεκλημένοι, υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, Γ. Διαμαντοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπαδημητρίου, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με δύο σχολεία.

Είναι ενδεικτικές οι απαντήσεις τους σε ερωτήσεις που έθεσαν μαθητές του 31ου ΕΛ Θεσσαλονίκης και του ΕΛ Θρακομακεδόνων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Οι ερωτήσεις: «Το "Ευρωσύνταγμα" τι ελπίδες προσφέρει στους νέους για την ανεργία; Ενισχύει το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης; Εξασφαλίζει την καταπολέμηση της φτώχειας; Προασπίζει τα σύνορα της χώρας μας;» και οι απαντήσεις της υπουργού:

  • «Η φτώχεια έχει ξεπεραστεί τόσο από τις προσπάθειες της χώρας μας, αλλά κυρίως από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει γίνει χάρη στις συμμαχίες και όχι στην απομόνωση».
  • «Βρισκόμαστε σε μια εποχή καταιγιστικών τεχνολογικών εξελίξεων, και ενώ έχουμε υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας δεν έχουμε κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους. Πρέπει να συνδέσουμε την ανάπτυξη με τον υγιή ανταγωνισμό, την εκπαίδευση και την απασχόληση. Και μέχρι πρότινος, υπάρχουν ανώτατα ιδρύματα που θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχει καμία σχέση η Παιδεία με την αγορά εργασίας. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την κοινωνική πραγματικότητα».
  • «Εχουμε περάσει μια ρήτρα αλληλεγγύης στο Ευρωσύνταγμα, που είναι και δική μας πρόταση, δεν είναι όλα όσα θέλαμε, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα, ότι δηλαδή μπορεί ένα κράτος - μέλος όταν δεχτεί οποιαδήποτε επίθεση - εμείς το είχαμε βάλει οποιαδήποτε επίθεση ακόμη κι από τα μέσα - και οποιαδήποτε στιγμή να έχει την αλληλεγγύη των άλλων κρατών - μελών, υπό όρους και συνθήκες, εκεί εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ».

Ενώ η Γ. Διαμαντοπούλου, συμφωνώντας στα παραπάνω, έσπευσε να συμπληρώσει: «Είναι σημαντικό ότι σε αυτή την περίοδο της παγκοσμιοποίησης με τα πολλά προβλήματα, η χώρα μας ανήκει σ' αυτή τη μεγάλη οικογένεια, που είναι η πιο ισχυρή και δημοκρατική ένωση κρατών στον κόσμο».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανακαινίσεις και νέα κτίρια

Εναν νέο, όμορφο χώρο έχουν στη διάθεσή τους πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθήνας, για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναντήσεις. Πρόκειται για το ιστορικό «ροζ» κτίριο του πανεπιστημίου, στην οδό Ακαδημίας, το κτίριο «Κωστής Παλαμάς», που ανακαινίστηκε πρόσφατα και λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο - Εντευκτήριο, το οποίο παρουσιάστηκε χτες στα ΜΜΕ από τον Γ. Μπαμπινιώτη, πρύτανη του ιδρύματος.

Το κτίριο χτίστηκε το 1851 με σχέδιο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, στου οποίου την κατοικία στην Πλάκα στεγάστηκε το πρώτο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1870 αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο όπου στεγάστηκαν σχολές του και από το 1985 εγκαινιάστηκε η λειτουργία του ως πολιτιστικού κέντρου - εντευκτήριου, έκτοτε όμως, άρχισε να φιλοξενεί κι άλλες δραστηριότητες τόσο πανεπιστημιακές όσο και εξωπανεπιστημιακές (θεατρική βιβλιοθήκη, γραφεία καθηγητών, διοικητικές μονάδες κ.ά.), ενώ υπέστη ζημιές και φυσική φθορά. Το 2000 αποφασίστηκε η ανακαίνισή του, προκειμένου να λειτουργήσει αποκλειστικά ως πολιτιστικό κέντρο - εντευκτήριο και οι σχετικές εργασίες άρχισαν το 2002, με την επιμέλεια του Κ. Στάικου και αφού εξασφαλίστηκαν χρήματα από χορηγία του ιδρύματος Σ. Νιάρχου, ύψους 650.000.000 δραχμών.

Η εξεύρεση πόρων για τα έργα του πανεπιστημίου είναι όπως φαίνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αποκορύφωμα η υπόθεση αποκατάστασης της «Ιριδας» - του ιστορικού κινηματογράφου που βρίσκεται στο ισόγειο της πανεπιστημιακής λέσχης - για την οποία το υπουργείο Πολιτισμού επί ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να δώσει 900.000.000 δρχ., προχώρησαν οι μελέτες και ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου κι όταν όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει, οι πρυτανικές αρχές ανακάλυψαν ότι στο σχετικό λογαριασμό υπήρχαν μόνο 10 ευρώ!

Ο Γ. Μπαμπινιώτης είπε χτες ότι το πανεπιστήμιο αναζητά πόρους για την ανακαίνιση της φοιτητικής λέσχης (Ιπποκράτους 15), που δε θα αλλάξει χρήση και παράλληλα έχει ξεκινήσει από την αρχή τις επαφές με τα υπουργεία, για να δοθούν χρήματα για την «Ιριδα».

Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα είπε ότι:

- Μετά το Πάσχα, θα παραδοθεί η ανακαινισμένη πτέρυγα της Νομικής με 18 αμφιθέατρα (33% αύξηση των εκπαιδευτικών χώρων).

- Μπαίνει εργολάβος στο κτίριο του Χημείου, όπου θα γίνει το μουσείο φυσικών επιστημών κι η βιβλιοθήκη κοινωνικών επιστημών.

- Προχωρούν τρία συγκροτήματα στην πανεπιστημιούπολη (βιβλιοθήκες Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών, Διδασκαλείο Ελληνικής Γλώσσας για τους πάνω από 1.700 ξένους φοιτητές).

- Βρέθηκαν τα χρήματα και έγιναν οι μελέτες για να προχωρήσει η διαμόρφωση του Γρυπαρείου (γνωστό ως «Ριβολί»), όπου θα στεγαστεί το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και ένα μέρος του Οικονομικού Τμήματος.

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΕ
Μέχρι 13 Απρίλη η υποβολή τους

Από 31 Μάρτη μέχρι και 13 Απρίλη θα πρέπει να υποβάλουν το οικείο μηχανογραφικό δελτίο οι μαθητές του τελευταίου τετραμήνου Β' κύκλου των (ημερήσιων - εσπερινών) ΤΕΕ καθώς και οι πτυχιούχοι Β' κύκλου ΤΕΕ ή τμημάτων ειδικότητας των πρώην ΤΕΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ τον προσεχή Ιούνη. Το μηχανογραφικό δελτίο κάθε υποψήφιου θα κατατεθεί ηλεκτρονικά στην έδρα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το ΤΕΕ που φοιτά.

Τέλος, έντυπο υπόδειγμα του μηχανογραφικού δελτίου θα διανέμεται από τα ΤΕΕ, λίγες μέρες πριν την έναρξη προθεσμίας υποβολής, προκειμένου να το μελετήσουν έγκαιρα και να το χρησιμοποιήσουν ως βοήθημα κατά την προσέλευσή τους στην αρμόδια επιτροπή που θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ