ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Οργάνωση «διείσδυσης» η «1η Μάη»

Αυτό κατέθεσε χτες στο δικαστήριο η Μαίρη Μπόση

«Η "1η Μάη" δε μου φάνηκε "καθαρή" οργάνωση. Μου φάνηκε σαν μορφή διείσδυσης», είπε χτες η ειδική σε θέματα τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο που δικάζονται οι κατηγορούμενοι για ενέργειες του ΕΛΑ.

Αναφερόμενη στον ΕΛΑ, η Μ. Μπόση (η οποία είχε διατελέσει σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε θέματα τρομοκρατίας επί υπουργίας Στ. Παπαθεμελή) είπε ότι έδρασε ενιαία από το 1975 μέχρι το 1992, χρονιά που διασπάστηκε, ενώ η δράση του σταμάτησε οριστικά το 1996. Ακόμα, ανέφερε ότι ο ΕΛΑ από το 1992 ως το 1996 συνεργάστηκε με την «1η Μάη», συνεργασία που έφερε πλήρη αλλαγή στο σκεπτικό και στη δράση του και πως μέχρι το 1992 επέλεγε στόχους μη ανθρώπινους. Μετά το 1992, συνέχισε η μάρτυρας στην κατάθεσή της, «αναβαθμίζοντας» τη δράση του επιλέγει και ανθρώπινους στόχους. Για τον ΕΛΑ είπε ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την εσωτερική διάρθρωση της οργάνωσης, η οποία πάντως ήταν μεγαλύτερη από την «17 Νοέμβρη».

Για το αν ο ΕΛΑ και η οργάνωση «Χρήστος Κασίμης» ήταν το ίδιο, η Μ. Μπόση είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι δε βρέθηκε υλικό του ΕΛΑ, όπως οπλισμός κλπ, κι αν αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται η δράση του από μη συλληφθέντα μέλη του, σημείωσε ότι ο οπλισμός του ΕΛΑ ήταν πρωτόγονος... «Δεν ξενίζει το ότι η τελευταία του προκήρυξη τελειώνει με τη φράση "ο αγώνας συνεχίζεται". Η φράση αυτή απευθύνεται στους αναγνώστες της προκήρυξης», σημείωσε.

Τέλος, είπε ότι δε γνωρίζει κάτι που να συνδέει τους κατηγορούμενους με τον ΕΛΑ, πέρα από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Χρήστο Τσιγαρίδα, τον οποίο χαρακτήρισε λόγω της πράξης του «αξιοπρεπή και σοβαρό». Η εκτίμηση αυτή της μάρτυρος προκάλεσε την οργή του Αγγελέτου Κανά, που όρθιος φώναξε πως όλοι οι μάρτυρες εκθειάζουν την αξιοπρέπεια του Τσιγαρίδα. «Εγώ επιμένω ότι δεν είναι μέλος του ΕΛΑ. Ανέλαβε την ευθύνη για να σώσει τα χρεοκοπημένα ξενοδοχεία του», πρόσθεσε.

Για τη μαρτυρία της Σοφίας Κυριακίδου η Μαίρη Μπόση είπε ότι η περίπτωσή της θα μπορούσε να συγκριθεί με το τελευταίο διάστημα των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», όταν «ακατάλληλα άτομα, η μαφία και υπηρεσίες διείσδυσαν στην οργάνωση».

Νωρίτερα, είχε καταθέσει ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Νιστικάκης, που είπε ότι δε γνωρίζει κάτι που να συνδέει τους κατηγορούμενους με τον ΕΛΑ, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη σοβαρότητα των στοιχείων που κατά καιρούς έχει δώσει στις αρχές και κατέθεσε στην προηγούμενη δίκη ο φερόμενος σαν δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης, τον οποίο προς το παρόν αναζητά το δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο ομολόγησε για μία ακόμα φορά την αδυναμία του να βρει μάρτυρα που καλούν οι κατηγορούμενοι. Αυτή τη φορά πρόκειται για αξιωματικό της Αστυνομίας εν ενεργεία...

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή

Περισσότερες από 1.900 κενές θέσεις υπάρχουν στους δικαστικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να υπολειτουργεί, ενώ τεράστιες ελλείψεις έχουν τα δικαστήρια όλης της χώρας και στην υλικοτεχνική υποδομή.

Αυτά επισημάνθηκαν στο χτεσινό έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), όπου οι δικαστικοί υπάλληλοι ζήτησαν στήριξη της Δικαιοσύνης με ουσιαστικά μέτρα, όπως εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, νέα χωροταξιακή κατανομή των δικαστηρίων, αύξηση και κάλυψη των οργανικών θέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Οπως ανέφεραν χτες οι δικαστικοί υπάλληλοι, κανένα νομοθετικό μέτρο της κυβέρνησης δε θα αποδώσει για επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, όταν η κυβέρνηση δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια.

Παράλληλα, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην επιμήκυνση των συνεδριάσεων των δικαστηρίων κατά μία ώρα. Επίσης, ζητούν να απαλλαγούν οι δικαστικοί υπάλληλοι από άσχετες αρμοδιότητες, όπως η είσπραξη χρημάτων από τις μετατροπές ποινών, που είναι αρμοδιότητα των υπαλλήλων ΔΟΥ.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους οι δικαστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα αρχίσουν το πρώτο 10ήμερο του Απρίλη, αρχής γενομένης με προειδοποιητική πανελλαδική απεργία, ενώ θα ακολουθήσουν και κλιμακούμενες πανελλαδικές ή περιφερειακές στάσεις εργασίας.

Στο συνέδριο της ΠΟΔΥΕ παραβρέθηκε και ο Δ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται σήμερα στο χώρο της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση που με μια σειρά νομοθετήματα (τρομονόμος, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, «ευρωσύνταγμα», Συνθήκη Σέγκεν κλπ.) αμφισβητούνται και συρρικνώνονται τα πολιτικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων, ενώ τα δικαστήρια στη χώρα μας πολλές φορές λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της εξουσίας.

Ο Δ. Αγκαβανάκης εξέφρασε και την αντίθεση του ΚΚΕ στην επιμήκυνση του ωραρίου που γίνεται στους δικαστικούς υπαλλήλους με την αύξηση κατά μια ώρα στις συνεδριάσεις των δικαστηρίων και ζήτησε από την κυβέρνηση να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «ιδιωτικοποίηση» υπηρεσιών των δικαστηρίων, με την καταγραφή των πρακτικών στις δίκες από ιδιωτικές εταιρίες αντί των δικαστικών υπαλλήλων.

Την απελευθέρωση του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) γιορτάζουν, σήμερα το βράδυ, οι φορείς και οι οργανώσεις που συμμετείχαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη μη έκδοσή του στη Γερμανία, όπως και όλοι όσοι ηθικά και υλικά έδειξαν την αλληλεγγύη τους. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα Τ12, του κτιρίου ΤΟΣΙΤΣΑ, στο Πολυτεχνείο.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Η διοίκηση «αφαίρεσε» τα ταμπλό αντιστασιακών;

Με εντολές της διοίκησης του Δήμου Περιστερίου φαίνεται πως «αφαιρέθηκαν» τα ταμπλό των αντιστασιακών (σ.σ. όπως καταγγέλλεται) που είχε τοποθετήσει στην είσοδο του Μετρό στον Αγ. Αντώνιο ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών την 1η Απρίλη.

Οπως καταγγέλλει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συλλόγου και πρώην δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου Θ. Αυγέρος, η αρμόδια αντιδήμαρχος του δήμου ισχυρίστηκε, απαντώντας σε τηλεφωνικό διάβημα του ίδιου, ότι... δεν μπορούν να δίνουν άδεια σε κάθε πολιτιστικό σύλλογο να βάζει ταμπλό στην είσοδο του Μετρό! Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες αφαιρέθηκαν από το χώρο του Μετρό δύο από τα συνολικά 10 ταμπλό που προπαγάνδιζαν την εκδήλωση. Το ΔΣ του Συλλόγου απαίτησε την άμεση επιστροφή των δύο ταμπλό στο χώρο όπου βρίσκονταν, κάτι που όμως ακόμη δεν έχει γίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ