ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Θεαματική αναδίπλωση της κυβέρνησης

Αφήνει τώρα διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του νόμου σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, υποχωρώντας άτακτα στις πιέσεις της Κομισιόν και των «διαπλεκομένων» συμφερόντων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ατακτη υποχώρηση σήμανε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση στο νόμο για το βασικό μέτοχο, σπεύδοντας να τον «προσαρμόσει» στο κοινοτικό δίκαιο και συμμορφούμενη με τις οδηγίες της Κομισιόν.

Επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την εκτίμηση ότι δεν είχε καμία πρόθεση και βούληση να υπερασπιστεί το νόμο απέναντι στις Βρυξέλλες και τα ισχυρά διαπλεκόμενα και μη επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση ομολογεί έμμεσα πλην σαφώς την ήττα της, ψάχνοντας ταυτόχρονα εναγωνίως για κάποια προσχήματα και εξιλαστήρια θύματα.

Η θεαματική «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης δόθηκε μέσω «κυβερνητικών πηγών» που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Στην ερώτηση αν θα γίνουν αλλαγές στο νόμο, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν: «Θα δούμε τι θα γίνει όταν συναντηθεί ο Πρ. Παυλόπουλος με τους Κοινοτικούς παράγοντες την ερχόμενη εβδομάδα», αφήνοντας έτσι για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο της τροποποίησης του νόμου για το βασικό μέτοχο, ώστε να γίνει συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται τώρα στον περιορισμό της «πολιτικής ζημιάς», ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, καθώς μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού οι μεν επιρρίπτουν τις ευθύνες στους δε. Την ίδια στιγμή, απροσδιόριστος είναι ο αντίκτυπος στο μέτωπο της κυβέρνησης με τα «διαπλεκόμενα», τα οποία τώρα εμφανίζονται «δικαιωμένα»...

Πάντως η τακτική αναδίπλωσης της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί και από την έκβαση της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος με τον αρμόδιο επίτροπο Τσαρλς Μακ Κρίβι, ο οποίος εισηγείται την παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωδικαστήριο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσπαθεί να «μοιραστεί» τις ευθύνες με το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι ήταν κυβέρνηση όταν ψηφίστηκε το άρθρο 14 του Συντάγματος που ορίζει την ψήφιση νόμου για το βασικό μέτοχο. Οι ίδιες «κυβερνητικές πηγές» από τις Βρυξέλλες έθεταν δήθεν αφελώς το ερώτημα «αν θα αρχίσει συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος, αφού το πρόβλημα είναι με το άρθρο 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος και τους εκτελεστικούς νόμους», επισημαίνοντας ότι το άρθρο υπερψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα και απορώντας τάχα αν «τώρα θα πρέπει να έρθουν τα δύο κόμματα να πουν ότι έκαναν λάθος». Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπάρχει προβληματισμός, αφού η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει μετά το 2008, ενώ υπογράμμιζαν ότι γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το πρόβλημα, τόνιζαν, δεν είναι ούτε η ρύθμιση περί οικονομικής αυτοτέλειας, ούτε το ποσοστό του βασικού μετόχου. Σημειώνουν πάντως πως οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιταχύνθηκαν και το θέμα έφθασε σε οριακό σημείο, λόγω της δημοσιότητας που έλαβε.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Πρ. Παυλόπουλος επέμενε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα αντίθεσης του Συντάγματος και της εκτελεστικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο», υποστηρίζοντας ότι «τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της επεξήγησης από πλευράς της ΕΕ γιατί το Σύνταγμά μας και η νομοθεσία μας είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο». Παράλληλα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ: «Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί κρύβεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ; Γιατί ο κ. Παπανδρέου αιτιάται την κυβέρνηση που δίνει τη μάχη σήμερα; Κάποιοι ανησυχούν για τα συμφέροντά τους και τους καταλαβαίνουμε, ο κ. Παπανδρέου με ποιον είναι τελικά; Με την κυβέρνηση που υπερασπίζεται το Σύνταγμα ή με εκείνους που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους;», αναρωτήθηκε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Τους χαρίζουν το φόρο μεταβίβασης

Τελειωμό δεν έχουν τα φοροπρονόμια και οι άλλες διευκολύνσεις σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για το «βασικό μέτοχο» οι μεταβιβάσεις μετοχών που προβλέπονται στο νόμο (τόσο για εισηγμένες όσο για μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο) θα είναι παντελώς αφορολόγητες.

Η «ατέλεια» που προβλέπεται ρητά στο νόμο - ισχύει μέχρι τις 14 Ιούνη 2005 - κοινοποιήθηκε και με διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στις Εφορίες και τις αρμόδιες αρχές. Χρήση των ευνοϊκών διατάξεων έκαναν ήδη ορισμένοι «βαρόνοι» μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι πλέον με τις πλάτες διαφόρων παραγόντων, εντός και εκτός της χώρας, ζητάνε και τα ρέστα...


ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
«Δίκαιη μοιρασιά» θέλει τώρα ο Κ. Καραμανλής

Να μην πληρώσει η Ελλάδα το κόστος της διεύρυνσης της ΕΕ ζητά τώρα ο Κ. Καραμανλής, αντιμέτωπος με την απειλή της δραστικής περικοπής των κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα μας στην εξαετία 2007-2013. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της «νέας» Στρατηγικής της Λισαβόνας και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ενόψει των οριστικών αποφάσεων, που θα ληφθούν πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την κατανομή των κονδυλίων την περίοδο 2007-2013, ο πρωθυπουργός εκλιπαρεί τώρα τους «ισχυρούς» της ΕΕ να κάνουν «δίκαιη» μοιρασιά, επικαλούμενος μάλιστα τη θέση της κυβέρνησης (όπως άλλωστε και του ΠΑΣΟΚ) υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ. «Η Ελλάδα υπήρξε θερμός υποστηρικτής της πρόσφατης διεύρυνσης. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι το κόστος της διεύρυνσης θα πρέπει να μοιραστεί κατά ένα δίκαιο και ισόρροπο τρόπο μεταξύ όλων των κρατών-μελών», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη και ισορροπημένη» και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας να υπάρξει απόφαση στη διάρκεια της θητείας της. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προτείνει να δοθεί το 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ την περίοδο 2007-2013, έναντι 1% που προτείνουν οι «πλούσιες» χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση συντονίζει τις προσπάθειές της με τις κυβερνήσεις άλλων 17 ευρωπαϊκών κρατών που στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αν υιοθετηθεί η πρόταση των 17 χωρών, που επιδιώκουν να ληφθεί πολιτική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη, η χρηματοδότηση της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013 μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 22 δισ. ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που προχωρήσει η άποψη των «6 ισχυρών», η χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να περιοριστεί μέχρι και στα 12 δισ. ευρώ.

Χωρίς συζήτηση ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της «νέας» Στρατηγικής της Λισαβόνας και των προτάσεων της προεδρίας, επισημαίνοντας ότι συμφώνησε με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι «όσα πετύχαμε μέχρι τώρα δεν είναι επαρκή και υπολείπονται πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν». Αποφεύγοντας να γίνει συγκεκριμένος ο Κ. Καραμανλής είπε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνησή του, η οποία, όπως είπε, έχει εστιάσει την προσοχή της στη «δημοσιονομική σταθερότητα, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην ήπια προσαρμογή καθώς και στη βελτίωση της Παιδείας και της εκπαίδευσης».

Στο άλλο «ανοιχτό μέτωπο», αυτό της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Κ. Καραμανλής καλωσόρισε την πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο σεβασμό του πλαισίου του Συμφώνου και των σχετικών αποφάσεων». Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για ορισμένους κανονισμούς του Συμφώνου, οι οποίοι «είναι ιδιαίτερα αυστηροί και δε διευκολύνουν την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών-μελών», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο Γιούνκερ

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ άφησε να φανεί ότι υπάρχει διάσταση των προτάσεων της προεδρίας και των θέσεων της κυβέρνησης για τη μοιρασιά των κοινοτικών κονδυλίων στο Δ΄ ΚΠΣ. Είπε ότι στόχος της προεδρίας είναι να λυθεί το θέμα μέχρι τη σύνοδο του Ιούνη αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε πού υπάρχουν αδυναμίες και θα προσπαθήσουμε στο βαθμό του δυνατού να καλύψουμε τις ελληνικές ανησυχίες»... Ανέφερε ακόμα ότι ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τα βασικά συμπεράσματα της προεδρίας για τη Στρατηγική της Λισαβόνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ