ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απειθαρχία στις αντεργατικές οδηγίες

Αποσπάσματα από τη δευτερολογία της Αλ. Παπαρήγα

Με το ζήτημα των χρεών των νοσοκομείων άρχισε τη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το θέμα με ομόλογα του δημοσίου, αλλά τα χρέη ξαναεμφανίστηκαν και εκτινάχτηκαν πάρα πολύ ψηλά. Τώρα, είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το ζήτημα μεταθέτοντας το θέμα της κάλυψης των χρεών που υπάρχουν προς τρίτους από τις τράπεζες. Αυτό που αλλάζει, τόνισε, είναι ότι τα νοσοκομεία, αντί να είναι χρεωμένα στις επιχειρήσεις του φαρμάκου ή των ιατρικών μηχανημάτων, θα είναι χρεωμένα στις τράπεζες.

«Αυτό, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι δημόσιο σύστημα Υγείας».

Είναι, συνέχισε, άλλο πράγμα η καλή διαχείριση, η περικοπή της σπατάλης και το νοικοκύρεμα και άλλο πράγμα να λειτουργεί ο τομέας Υγείας με βάση το νόμο του κέρδους.

Η Αλ. Παπαρήγα, σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Α. Αλαβάνου, για συμμόρφωση της χώρας μας στα θέματα εργασίας των γιατρών, με βάση τις προδιαγραφές ή τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είπε ότι το θέμα θέλει ψάξιμο: «Γιατί, τόνισε, από ό,τι ξέρω, πριν από ένα χρόνο θεσπίστηκε ένας νέος κανονισμός που οι 48 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, έγιναν 65. Και μάλιστα ενώ οι 48 ώρες υπολογίζονταν στους τέσσερις μήνες - με τη λογική της διευθέτησης του χρόνου εργασίας - οι 65 ώρες υπολογίζονται διαφορετικά, στη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, πρόσθεσαν και το εξής "έξυπνο": ο γιατρός θα πραγματοποιεί 65 ώρες εργασίας - μαζί και η εφημερία - την εβδομάδα, αλλά όταν στη διάρκεια της εφημερίας δεν του τύχει να έχει έναν ασθενή, τότε αυτός δε θα θεωρείται χρόνος εργασίας και δε θα αμείβεται. Ομως ο γιατρός θα είναι στο νοσοκομείο και είναι άλλο να βρίσκεται εκεί και άλλο να βρίσκεται στο σπίτι. Είναι το πνεύμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας που λέει ότι σε έχω στο χέρι και ανά πάσα στιγμή, απαλλάσσομαι από υπερωρίες και ρυθμίζω τα πράγματα ούτως ώστε να έχω αυξημένη παρουσία και εργασία με λιγότερες αμοιβές».

Εμείς, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έχουμε πάντα τη σημαία της απειθαρχίας και της ανυπακοής σε εκείνες τις επιλογές που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του εργαζόμενου, με την ανάγκη ο εργαζόμενος να δουλεύει λιγότερο χρόνο αφού έχει ανέβει η παραγωγικότητα, να αποδίδει περισσότερο σε λιγότερο χρόνο και να έχει και τον περίφημο «ελεύθερο χρόνο», που για το γιατρό είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε να γίνει επιτέλους ένας έλεγχος στα απογευματινά ιατρεία που έχουν γιατροί οι οποίοι παράλληλα δουλεύουν και στα νοσοκομεία, αφού είναι γνωστό ότι οι γιατροί αυτοί κλείνουν ραντεβού στα ιδιωτικά ιατρεία στις 11 ή τις 12 το βράδυ. Και αναρωτήθηκε: «Τι δουλιά κάνουν το πρωί; Μπορείς να έχεις ιατρείο ιδιωτικό, να δουλεύεις σε αυτό τα μεσάνυχτα και να πηγαίνεις το πρωί κανονικά στο νοσοκομείο και να αποδίδεις;».

Πρέπει, συνέχισε, να υπάρξει καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς, με ωράριο και ελεύθερο χρόνο για να μπορούν να αποδίδουν, αφού οι νόμοι της αγοράς δεν μπορούν να συνδυαστούν με το κοινωνικό λειτούργημα του γιατρού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα διάφορα κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» ή η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Εφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία ενός παιδικού σταθμού σε κάποιο δήμο που δεν κατονόμασε και είπε χαρακτηριστικά: «Ο δήμος παίρνει χρήματα για να λειτουργήσει ο σταθμός με 35 παιδιά. Κάτω από την πίεση των κατοίκων και για να μη γίνει κακός ο δήμαρχος, ο σταθμός παίρνει 75 παιδιά, ηλικίας από εννιά έως 15 μηνών μαζί με παιδιά νηπιακής ηλικίας. Κρεβάτι ένα! Τα παιδιά των εννιά και 15 μηνών πρέπει να κοιμηθούν στη διάρκεια της μέρας και κοιμούνται κάτω, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά παίζουν πάνω σε αυτά που κοιμούνται! Ο σταθμός αυτός έχει προσωπικό ένα άτομο και πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος θα την πληρώσει εάν γίνει ένα ατύχημα».

Οσο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», είπε ότι για 40 άτομα αναλογούν τέσσερις νοσοκόμες ή ανειδίκευτο προσωπικό, δηλαδή υπάρχει μια αναλογία ένα προς δέκα, κάτι που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με πλήρως υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νέα διαχείριση ... παλιών επιλογών

Κριτική στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό, αλλά και συνέχιση στην ίδια ρότα

Eurokinissi

Με προφανή την εκτίμηση ότι ο χώρος της Υγείας προσφέρεται ως πεδίο προβολής του κυβερνητικού έργου εμφανίστηκε χτες στην αίθουσα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ασκώντας έντονη κριτική στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να αρνηθεί ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας συνεχίζει να στηρίζεται στη λογική της εισόδου και του ενισχυμένου ρόλου του ιδιωτικού τομέα.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Κώστας Καραμανλής «με διαδοχικές, στοχευμένες πολιτικές, αρχίσαμε να βάζουμε τάξη στο οργανωμένο χάος. Από την πρώτη στιγμή, μέρα με τη μέρα, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Αλλάζουμε την εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλάζουμε την πραγματικότητα. Προχωρούμε, με διάλογο, αλλά και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε». Ομολογώντας επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις, που εφαρμόζονταν επί ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τερματισμό της κακοδιοίκησης και της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Εντοπίσαμε και αντιμετωπίζουμε αδιαφανείς πρακτικές, που επιστρατεύονταν από το κατεστημένο στις προμήθειες των νοσοκομείων». Οσον αφορά στο θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Κ.Καραμανλής επικαλέστηκε τα χρέη των νοσοκομείων, προϊδεάζοντας για παράταση του προβλήματος. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του, αφού παραδέχτηκε ότι «για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, απαιτείται έμπρακτη απάντηση στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, τα χρέη και τα ελλείμματα που μας κληροδότησε το χτες, δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας». Επίσης, ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος στο χώρο της Υγείας «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε επιθέσεις που ευνοούν ένοχες καταστάσεις».

Ο πρωθυπουργός άσκησε εντονότατη κριτική στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «ατελείωτες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία. Λίστες αναμονής χωρίς τέλος. Ράντζα στους διαδρόμους. Σπατάλη πολλών εκατομμυρίων. Αδιαφάνεια στις προμήθειες και τη διαχείριση. Ελλείμματα και χρέη». Πρόσθεσε ότι «πολλά νοσοκομεία δεν είχαν ούτε καν ισολογισμούς. Ενας από τους πρώην αρμόδιους υπουργούς μιλούσε για "πιράνχας". Σχεδόν όλοι οι έως τότε υπουργοί Υγείας αναγκάζονταν, λίγο πριν από τις εκλογές, να ομολογήσουν ότι το ΕΣΥ έπαψε να λειτουργεί. Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας το έλλειμμα πολιτικής, ομολογούσε την ανάγκη "ρήξεων με το παρελθόν". Και αυτό ήταν ομολογία αποτυχίας».

Αναφερόμενος στα οικονομικά των νοσοκομείων, ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούσαν με δανεικά, που αυξάνονταν, με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Το 2001 διαγράφονταν χρέη ύψους ενός δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή άνοιγαν καινούριοι λογαριασμοί. Δύο χρόνια αργότερα, τα καινούρια χρέη ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ».

Ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση στο θέμα της διαφάνειας των προμηθειών των νοσοκομείων. Οπως είπε «συγκροτούμε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών και ειδικών επιστημόνων», ενώ «δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Προμηθειών για την προκήρυξη των διαγωνισμών, Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών για να ελέγχει τους διαγωνισμούς και Ενιαίος Φορέας Παραγγελιοληψίας, για να διεκπεραιώνει την παραλαβή των υλικών». Επίσης, πρόσθεσε ότι «μειώνονται κατά 25%, από τις αρχές Απριλίου, οι ανώτατες τιμές ΦΕΚ, για τα αναλώσιμα υλικά των Νοσοκομείων». Οσον αφορά στα χρέη, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βάρος, σημειώνοντας ότι «ολοκληρώνουμε, μέσα στο 2005, τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων περίπου, 2,4 δισ. ευρώ, που δεν καταγράφονταν, ούτε στους προϋπολογισμούς, ούτε στο επίσημο δημόσιο χρέος. Ηταν κι αυτά μια από τις μαύρες τρύπες των δημόσιων οικονομικών. Ηταν κι αυτή μια από τις πρακτικές που επιστρατεύονταν, για να μεταφέρονται βάρη του παρελθόντος στο σήμερα».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συνεχίζετε στο δρόμο μας

Κριτική για απραξία και καταστροφή της οικονομίας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Συνεχίζεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας, διαπίστωσε χτες, με την παρέμβασή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, εξαπολύοντας όμως παράλληλα «εφ' όλης της ύλης» επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα της οικονομίας.

«Το μόνο αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια για όλους τους πολίτες και αυτό ισχύει και για τον τομέα της Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στην απογραφή του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι «βάλατε εσείς φωτιά για να αποδείξετε ότι παραλάβατε καμένη γη», προσθέτοντας πως «η φωτιά δεν ήταν ελεγχόμενη, επεκτείνεται και καίει ακόμα εκτάσεις, τον πλούτο του ελληνικού λαού», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «συμπεριφέρεστε στην ελληνική οικονομία ως κοινοί εμπρηστές». Επίσης, μίλησε για «απραξία και έλλειψη κυβερνητικού έργου» και ειδικότερα «στο εκκλησιαστικό», για «υποκατάσταση της πολιτικής με επικοινωνιακά τεχνάσματα», καθώς και για «άκρατο κομματισμό στη δημόσια Υγεία και συνολικά στη Δημόσια Διοίκηση»!

Ειδικά για το θέμα της Υγείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε τη διατήρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι όσα συμβαίνουν σήμερα είναι «η συνέχεια των αποφάσεων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας ότι και «οι προσλήψεις γίνονται με διαγωνισμούς του ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, άσκησε και κριτική για αργοπορία αναφορικά με τη ρύθμιση του θέματος του οικογενειακού γιατρού και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, λέγοντας ότι «καθυστερείτε και δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των ρυθμίσεων».

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια επιβολής κομματικού μηχανισμού στον χώρο της Υγείας. Οπως είπε «παροπλίσατε ένα μεγάλο αριθμό στελεχών» και «διορίσατε διοικητές των ΠΕΣΥΠ από την κεντροδεξιά δεξαμενή», προσθέτοντας ότι «επαναφέρετε τη γραφειοκρατία και την υπερσυγκέντρωση για να βολέψετε ημετέρους», ενώ «δημιουργείτε ένα σύστημα υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας με κομματική αλληλεγγύη»! Ταυτόχρονα, μίλησε για έλλειψη κλίματος συναίνεσης στο χώρο της Υγείας, «αφού δε δημιουργείτε κλίμα συναίνεσης γιατί απειλείτε τους γιατρούς», ενώ «πιέζονται οι εργαζόμενοι για μειωμένες εισαγωγές ασθενών», προκειμένου να υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν υφίσταται οικονομική στήριξη του εθνικού συστήματος Υγείας ως απόρροια της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι διατίθενται «μικρότερα ποσοστιαία κονδύλια σε σχέση με άλλες χρονιές», ενώ «βαδίζετε στο δρόμο της απώλειας κοινοτικών κονδυλίων για την Υγεία». Ως αποτέλεσμα ανέφερε το ότι «δε λειτούργησε καμιά επιπλέον μονάδα εντατικής θεραπείας» και «δεν προστέθηκε ούτε ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία».

Ειδικά για το θέμα των «ράντζων», ο Γ. Παπανδρέου καταλόγισε στη ΝΔ «επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος», τονίζοντας ότι «ασχοληθήκατε με το σύμπτωμα και όχι με το αίτιο».

Οσον αφορά στο θέμα των νοσοκομειακών προμηθειών δήλωσε πως «φέρατε νόμο για να νομιμοποιήσετε τις προμήθειες», κάτι που συνιστά «απαξίωση στο δημόσιο σύστημα Υγείας». Τέλος, αναφέρθηκε συνολικά στην πορεία του ΕΣΥ, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ίδρυσή του.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Στη μη εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών το πρόβλημα!

Την εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ζήτησε μεταξύ άλλων χτες στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Ελλάδα παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία για το μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο εργασίας των γιατρών», χαρακτηρίζοντάς τη «οδηγία με στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζομένων» και ζητώντας την άμεση εφαρμογή της. Απαντώντας στην αναφορά της Αλ. Παπαρήγα σχετικά με τις αντεργατικές ρυθμίσεις που περιέχονται στην εν λόγω ευρωπαϊκή οδηγία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πιθανολόγησε ότι πρόκειται για διαφορετική οδηγία και υποστήριξε ότι «20 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξα την πολιτική ότι εναντιωνόμαστε σε μια σειρά κατευθύνσεων της ΕΕ, όμως εκεί που βρίσκουμε θετικές οδηγίες ή ρυθμίσεις παλεύουμε για την εφαρμογή τους». Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά την κοινοτική οδηγία για τους συμβασιούχους του Δημόσιου, προσπερνώντας το ότι η ίδια οδηγία προβλέπει καθεστώς ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι στο χώρο της Υγείας «είχαν γίνει σημαντικά βήματα παλιότερα από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» και σήμερα «υπάρχει μια κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης». Σημείωσε ότι «ανησυχούμε γιατί η Υγεία υποσκάπτεται ως δημόσιο αγαθό», μιλώντας για μια «κατάκτηση 10ετιών στον ευρωπαϊκό χώρο», όπου «περνάνε σε όλα τα επίπεδα τάσεις για μια εμπορευματοποίηση στο χώρο της Υγείας, που είναι καταστροφικές». Οπως είπε, «πρόβλημα υπάρχει όπου λειτουργεί κερδοσκοπικά ο ιδιωτικός τομέας», αναρωτώμενος «πώς θα δεχτούμε τους ιδιώτες με κερδοσκοπικό ρόλο να λειτουργούν μέσα στο χώρο της Υγείας;». Παράλληλα ζήτησε «επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα και ουσιαστική εκπαίδευση». Κατέληξε τονίζοντας ότι αν δε διασφαλιστεί «πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους που βρίσκονται σε αυτή τη χώρα», σε «αποκεντρωμένα και δημοκρατικά νοσοκομεία», τότε «θα είμαστε σε μεγάλη απόσταση από αυτά που μας δίνει τη δυνατότητα η τεχνολογία να κάνουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ