ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σταθερά στη ρότα της ταξικής πάλης

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 26ου Συνεδρίου, στις 30 και 31 Μάρτη οι εκλογές για τη νέα διοίκηση

Από τις διήμερες εργασίες του 26ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Από τις διήμερες εργασίες του 26ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Νέα ώθηση στην αγωνιστική δράση των ταξικών εργατικών δυνάμεων δίνει το 26ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19-20 Μάρτη, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης έχουν προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Μάρτη. Οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των αντιπροσώπων και οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Συνέδριο εξοπλίζουν τους αγωνιστές εργάτες της Λάρισας με μεγαλύτερη πίστη για την τελική νίκη της εργατικής τάξης, με περισσότερη αποφασιστικότητα για συνέχιση και ένταση των ταξικών αγώνων. Γι' αυτό και στο νέο πλαίσιο δράσης που αποφασίστηκε αναδεικνύεται η θέληση των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος ν' ανοίξουν και νέα αγωνιστικά μέτωπα, προχωρώντας σε νέες διεκδικήσεις υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Αισιόδοξοι για την επίτευξη των αγωνιστικών στόχων εμφανίστηκαν οι σύνεδροι. Κι αυτή η αισιοδοξία δεν «κρέμεται στον αέρα», αλλά «στηρίζεται σε σταθερές βάσεις», καθώς στα τρία χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο οι ταξικές δυνάμεις που διοικούν το ΕΚΛ έχουν πετύχει πολλά και ξέρουν, βέβαια, ότι χρειάζονται περισσότερα. Φυσικά, αυτές οι επιτυχίες δεν είναι τυχαίες, ούτε συγκυριακές. Οφείλονται - όπως αναφέρεται στον απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης που παρουσίασε στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάκης Τσιόγκας - στο γεγονός ότι η δράση του ΕΚΛ κινήθηκε αταλάντευτα στη γραμμή της ταξικής πάλης, κόντρα στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της υποταγής που υποστηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Με την ταξική, αγωνιστική δράση του το ΕΚΛ κατάφερε να κάνει βήματα στην κατεύθυνση μαζικοποίησης των σωματείων της δύναμής του. Ετσι, από τα 7.757 μέλη που ψήφισαν, πριν τρία χρόνια, στο 25ο Συνέδριο, στο τωρινό ψήφισαν 11.730 μέλη, αύξηση κατά 46,6%. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν 14 νέα σωματεία, ενώ συγχωνεύτηκαν 3 και επαναλειτούργησαν 4. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι αντιπρόσωποι του 26ου Συνεδρίου να είναι κατά 100 περισσότεροι από όσους είχαν εκλεγεί στο 25ο.

Ομως, καμιά επανάπαυση δε χωρά στο ταξικό εργατικό κίνημα της Λάρισας κι επισημαίνεται ως πρόβλημα προς ξεπέρασμα το γεγονός ότι η αύξηση των ψηφισάντων δε συνοδεύεται από σημαντική βελτίωση στη λειτουργία και τη δράση των σωματείων και χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των μελών, η απόκτηση αυτοτελούς δράσης, η ανάδειξη νέων πρωτοπόρων αγωνιστών.

Βεβαίως, το ΕΚΛ, μαζί με το ΠΑΜΕ, έκανε πολλά. Οργάνωσε πολλές απεργίες κι άλλες κινητοποιήσεις, για το Ασφαλιστικό, κατά της ανεργίας, της λιτότητας και της ακρίβειας, για αυξήσεις στα μεροκάματα και τις συντάξεις, για την Υγεία και την Παιδεία, για την Ειρήνη.

Για τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατιάς

Κατά την παρουσίαση του διεκδικητικού πλαισίου για το 2005 υπογραμμίστηκε: «Η πρότασή μας παίρνει υπόψη την κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη σήμερα και τις ανάγκες της και απορρίπτουμε τη λογική του "εφικτού", της "ρεαλιστικότητας" και του ψευτοδιαλόγου που προβάλλουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, καθώς και πολλών Ομοσπονδιών κι Εργατικών Κέντρων».

Κι αφού γίνεται εκτενής αναφορά στα πολλά και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, επισημαίνεται: «Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα είναι αποτελεσματικός όταν δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, συμμαχία για τη διεκδίκηση βαθιών ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Γιατί, μόνο όταν η εξουσία ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, μόνο όταν η οικονομία αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών κι όχι τα κέρδη των λίγων, μόνο όταν τα βασικά μέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται, γίνει κτήμα, περιουσία των ανθρώπων του μόχθου, μπορεί ν' αλλάξει η κατάσταση και να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Το πλαίσιο αιτημάτων, εκτός από τις γενικότερες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, περιλαμβάνει και διεκδικήσεις που αφορούν στο Νομό Λάρισας, ανάμεσα στις οποίες είναι:

  • Ανέγερση νέου κτιρίου του ΕΚΛ.
  • Ανέγερση νέου κτιρίου του ΙΚΑ, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στα νοσοκομεία, πλήρης λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κι αναβάθμιση του Νομαρχιακού.
  • Συνέχιση του στεγαστικού προγράμματος, άμεσα να ξεκινήσει η ανέγερση 302 εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη και ν' αγοραστούν νέα οικόπεδα στο νομό.
  • Ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Αγίου Θωμά, άμεση κατασκευή 50 αιθουσών και φοιτητικών εστιών για 1.000 κρεβάτια στο ΤΕΙ Λάρισας, λειτουργία Τμήματος Βιοϊατρικής και Σχολής Γιατρών Εργασίας, κάλυψη των κενών θέσεων στην εκπαίδευση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου.
  • Αμεση έναρξη εργασιών κατασκευής της σήραγγας των Τεμπών με χρηματοδότηση από το κράτος κι όχι με τη μέθοδο της παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο, κατασκευή των οδικών δρόμων από τη Λάρισα για Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, με διαχωριστικό τσιμεντένιο στηθαίο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΤΕΛ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντιδρούν στην κατάργηση των ειδικοτήτων

Την ανατροπή των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, που προωθεί η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ιδρυση και λειτουργία εμπορευματικών κέντρων και άλλες διατάξεις», καταγγέλλει η Ενωση Προσωπικού Κινήσεως Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν.Λάρισας. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες, η Ενωση τονίζει ότι το σχέδιο νόμου θίγει άμεσα τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ αφού «καταργεί όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων (οδηγοί, εισπράκτορες, ελεγκτές, εκδότες, σταθμάρχες) και τους ονομάζει όλους ανειδίκευτους υπαλλήλους γενικών καθηκόντων για να μπορεί η εργοδοσία να μειώνει κατά βούληση το προσωπικό με αυθαίρετες απολύσεις, με στόχο να συμπιέζει το κόστος και να αυξάνει τα κέρδη».

Οι εργαζόμενοι του ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας καταγγέλλουν την αντεργατική πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης και τονίζουν ότι πίσω από το σχέδιο νόμου κρύβεται η πλήρης κατάργηση και ισοπέδωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Θα κινητοποιήσουμε κάθε μέσο και θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΚΤΕΛ.

«Παρών» στους αγώνες από αγρότες και ΕΒΕ

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Θ. Ευθυμίου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του ΕΚ Καρδίτσας, ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο Β. Κακαγιάννης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ.

Ο Θ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ενίσχυση των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς αναμένεται ένταση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης. Και στάθηκε, ιδιαίτερα, στην ανάγκη να ξαναζωντανέψουν τα εργατικά σωματεία. Αναφέρθηκε, ακόμα, στις δυο γραμμές που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να τονίσει τη μεγάλη σημασία ενίσχυσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Ο Στ. Γούλας σημείωσε τη δυσκολία της κατάστασης που δημιουργείται για τους εργαζόμενους, για να τονίσει την ανάγκη του αγώνα κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται. Ο Γ. Πατάκης επισήμανε ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες και σκληρές μέρες για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, για να υπογραμμίσει ότι χρειάζεται ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων. Ο Β. Κακαγιάννης αναφέρθηκε στο θέμα του ωραρίου και τόνισε πως το Λαϊκό Μέτωπο που χρειάζεται να συγκροτηθεί μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι εφικτό και το μόνο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Στο Συνέδριο εγκρίθηκαν ψηφίσματα για το Ασφαλιστικό, για το ωράριο, κατά του «ευρωσυντάγματος» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ