ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νόμος - «βρόχος» για τους μετανάστες

Ημερίδα του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις θέσεις των κομμάτων σχετικά με τη μετανάστευση

ICON

Σαφείς ως προς το στόχο που πρέπει να εξυπηρετεί η μεταναστευτική πολιτική στη χώρα, την εκμετάλλευση, δηλαδή, των αλλοδαπών σε όφελος του κεφαλαίου και της οικονομίας των κρατών - μελών και συνολικά της ΕΕ, ήταν η κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια χτεσινής σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ). Αλλωστε, ο νέος μεταναστευτικός νόμος που ετοιμάζει η ΝΔ είναι συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις βασικές κατευθύνσεις που χάραξε η ΕΕ στη Σύνοδό της στο Τάμπερε της Φινλανδίας, με στόχο την αντιμετώπιση των λεγόμενων μεταναστευτικών ροών, με τέτοιον τρόπο που να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Στόχος που συνοδεύεται από διατάξεις αστυνομοκρατικού περιεχομένου και φακελώματος των μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΜΕΠΟ, προκειμένου να κατατεθούν οι θέσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος όσο και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαμαντοπούλου και του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, πρόβαλαν ως «βάση» συζήτησης αυτές ακριβώς τις κατευθύνσεις που έχουν χαραχτεί στο εσωτερικό της ΕΕ.

Μόνη ...«παραφωνία» η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, η οποία έκανε σαφές ότι «βασική πολιτική της ΕΕ είναι η εμφύτευση μεταναστών σε μία χώρα στη λογική του "πόσους χρειάζομαι"». Σχολιάζοντας το επικείμενο νομοσχέδιο, η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε το γεγονός ότι οι διατάξεις του «αφήνουν έξω» μετανάστες που διαβιούν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα όσους ήρθαν πριν το 1998, καθώς και το παράβολο που καλούνται να καταβάλλουν μαζί με την αίτηση διαμονής ή απόκτησης ιθαγένειας (φτάνει τα 5.800 ευρώ). «Πρόκειται για μια καταλήστευση του μεταναστευτικού δυναμικού που δε συναντάται σε καμία άλλη χώρα», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ. Συμπλήρωσε πως μία 7ετία είναι επαρκής χρόνος διαμονής, ώστε να μπορούν οι μετανάστες να καταθέσουν αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας και να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα.

Τη δημιουργία μιας Πράσινης Βίβλου, που στην κοινοτική ορολογία σημαίνει ένα συμφωνημένο κείμενο θέσεων με συγκεκριμένες πολιτικές για τη μετανάστευση και προϋπολογισμό ζήτησε η Α. Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα καταρχήν δίνεται έμφαση στην αγορά εργασίας και μετά στην κοινωνική ένταξη».

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι «απέχει παρασάγγας από το πνεύμα των ευρωπαϊκών οδηγιών». Συμπλήρωσε πως «η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ οφείλεται στα χαμηλά μεροκάματα και τη λειψή ένταξη των μεταναστών» και ζήτησε αυτοί να αποκτήσουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του ΙΜΠΟ, Αλ. Ζαβός είπε ότι «χρειάζονται μεταναστευτικές ροές για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς εργασίας της ΕΕ και να εξασφαλιστεί η ευημερία της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Θ. Νάκος αναφέρθηκε σε ορισμένες δήθεν καινοτομίες του νέου νομοσχεδίου και συγκεκριμένα: Ενοποιείται η άδεια εργασίας με την άδεια διαμονής σε μια πράξη που εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας. Η Περιφέρεια είναι αρμόδια για το σύνολο της διαδικασίας έκδοσης άδειας διαμονής, καθώς και για τη διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών στη χώρα, προκειμένου να εργαστούν, βάσει συγκεκριμένης λίστας που θα καθορίζει τις ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό. Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει την έκδοση ορισμένων αδειών διαμονής, όπως αυτές που αφορούν διευθυντικά στελέχη εταιριών και θύματα εμπορίας ανθρώπων. Εισάγεται ο θεσμός του «επί μακρόν διαμένοντος» για όσους αλλοδαπούς κατοικούν στη χώρα πάνω από πέντε χρόνια, που σημαίνει ότι θα ανανεώνουν την άδεια ανά πέντε χρόνια.

Αναβλήθηκε η συζήτηση

Στη φυλακή θα μείνει τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μάη η καταδικασθείσα για συμμετοχή στον ΕΛΑ Ειρήνη Αθανασάκη, αφού χτες δε συζητήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο η αίτηση αποφυλάκισης που έχει υποβάλει. Ο τυπικός λόγος που επικαλέστηκαν οι δικαστές ήταν η παρέλευση του ωραρίου λειτουργίας.

Προηγουμένως, το δικαστήριο είχε επικαλεστεί το γεγονός της μη καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου που καταδίκασε την Αθανασάκη. Οταν όμως οι συνήγοροι υπεράσπισης υπενθύμισαν ότι και πριν δύο μήνες όταν αποφυλακίστηκε ο επίσης καταδικασθείς στην ίδια υπόθεση Χρήστος Τσιγαρίδας, η απόφαση δεν ήταν καθαρογραμμένη, ενώ με μη καθαρογραμμένη απόφαση αποφυλακίστηκε και ο Μάκης Ψωμιάδης, σε ποινική υπόθεση, οι δικαστές είπαν ότι θα διασκεφθούν... Αποχώρησαν από την έδρα στις 12.15 μ.μ. και επανήλθαν στις 3.10 μ.μ., για να δηλώσουν ότι έχει παρέλθει η ώρα λειτουργίας του δικαστηρίου (3.00 μ.μ.) ορίζοντας ως μέρα συζήτησης της αίτησης την 16η Μάη...

Αρχισε η δίκη του Μιχαλόπουλου

Με τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων άρχισε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα» Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση, απόπειρα εκβίασης, πλαστογραφίας και απόπειρα απάτης. Ως θύματα του εκδότη φέρονται οι Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, οι επιχειρηματίες Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Αργύρης Σαλιαρέλης, ο πρώην δήμαρχος Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κασσιδόκωστας και ο εκλιπών εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης.

Πρώτος κατέθεσε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, που είπε ότι ο κατηγορούμενος του ζητούσε κατά περιόδους χρηματικά ποσά, είτε για να μην εκδώσει βιβλίο εναντίον της συζύγου του είτε για να αφαιρεθεί το όνομά τους από τη λίστα με υποψηφίους στόχους της «17Ν», σημειώνοντας ότι ο Μιχαλόπουλος του έδινε την αίσθηση ότι γνώριζε πρόσωπα και πράγματα της τρομοκρατικής οργάνωσης και για το λόγο αυτό ο ίδιος ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του.

Στυγνό και επικίνδυνο εκβιαστή χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο η επόμενη μάρτυρας Μαριάννα Λάτση, η κατάθεση της οποίας θα συνεχιστεί σήμερα. Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης η γραμματέας της Γιάννας Αγγελοπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι πολύ συχνά ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος πήγαινε στο γραφείο του ζεύγους και έπαιρνε φακέλους που είχαν χρήματα.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Αδιαφορία για τις ελλείψεις

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καλύψει το σύνολο των ελλείψεων στο πυροσβεστικό σώμα, όπως με σαφήνεια προέκυψε από την απάντηση του υφυπουργού Δ. Τάξης, Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Ελπίδας Παντελάκη. Παρότι ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι «τα κενά είναι πράγματι το 25% της οργανικής δύναμης» μιλώντας για «3.200 κενά» και ότι «δε γίνεται αυτόματη πρόσληψη με την αποστρατεία κάποιων», υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί «απόρροια των οικονομικών συνθηκών». Παράλληλα, μίλησε για «κάποιες» προσλήψεις που θα γίνουν με την προώθηση προεδρικού διατάγματος για το θέμα.

«Το ζήτημα της κάλυψης των κενών είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, λέγοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση ολιγώρησε και έπαιξε με την ασφάλεια του κόσμου». Οπως επισήμανε, «ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα. Λέμε πόσοι και πότε θα προσληφθούν», μιλώντας για «ελλείψεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της πυρασφάλειας» και για «χιλιάδες ώρες εντατικής απλήρωτης εργασίας». Η βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει «πλήρη κάλυψη των κενών», ταυτοχρόνως «να πάψει η ομηρία των εποχικά απασχολούμενων» με «μόνιμη και σταθερή εργασία» για όλους. Παράλληλα, ζήτησε «γενναία χρηματοδότηση για υποδομές και μέσα» αναρωτώμενη «πού το πάτε σε σχέση με το μέλλον του πυροσβεστικού σώματος», διευκρινίζοντας ότι είναι εμφανής ο στόχος «να περάσει η πυρόσβεση σε ιδιωτικές εταιρίες και εργολάβους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ