ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΧΗ & ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κίνδυνος περιθωριοποίησης των μισών παιδιών

Στο «κοινωνικό περιθώριο» βρίσκονται σχεδόν τα μισά παιδιά που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, είναι υπερκινητικά και ιδιαιτέρως παρορμητικά, τονίστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δ΄ Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών και τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της Νέας Ιωνίας, με πρωτοβουλία της διευθύντριας του Δ΄ Παιδοψυχιατρικού Τμήματος και προέδρου της Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Αλ. Ρούσσου. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι τα βασικότερα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς να μην αδιαφορούν όταν το παιδί τους παρουσιάσει έστω ένα από τα παραπάνω συμπτώματα και να ζητούν ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί με την πάθηση να συνυπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες.

Η ΔΕΠ-Υ χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Απροσεξία. Το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Η προσοχή του αποσπάται εύκολα από διάφορα ερεθίσματα. Δε δίνει σημασία στις λεπτομέρειες και κάνει λάθη από απροσεξία. Σπάνια ακολουθεί σωστά τις οδηγίες. Ξεχνά ή χάνει τα πράγματά του, όπως μολύβια, βιβλία, τετράδια, και δεν έχει οργάνωση στις εργασίες του
  • Υπερκινητικότητα. Το παιδί κινείται συνεχώς και άσκοπα. Τρέχει, σκαρφαλώνει, ή σηκώνεται από το θρανίο όταν δεν επιτρέπεται. Φαίνεται να κινείται ακόμα και όταν κάθεται, καθώς κουνά συνεχώς τα χέρια και τα πόδια του, κοιτά συνέχεια γύρω του και πειράζει τους άλλους
  • Παρορμητικότητα. Δε σκέπτεται πριν αντιδράσει, απαντάει πριν ακούσει όλη την ερώτηση και δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του. Στα παιχνίδια δεν ακολουθεί τους κανόνες, μιλά συνεχώς και παρεμβαίνει στο παιχνίδι των άλλων.

Ανάμεσα στις χρήσιμες οδηγίες που αναφέρθηκαν είναι:

1. Ο μαθητής με ΔΕΠ-Υ πρέπει να κάθεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην έδρα του δασκάλου, χωρίς όμως να ξεχωρίζει από τους άλλους μαθητές ή, ακόμα καλύτερα, στο πρώτο θρανίο για να βρίσκονται οι άλλοι μαθητές έξω από το οπτικό του πεδίο.

2. Το θρανίο του μαθητή με ΔΕΠ-Υ είναι προτιμότερο να μη βρίσκεται κοντά στο διάδρομο, στα παράθυρα, σε θερμοσυσσωρευτές ή άλλες πηγές μηχανικού θορύβου προκειμένου να αποφεύγονται οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα που πιθανόν αποσπούν την προσοχή του.

3. Καλό θα ήταν ο μαθητής με ΔΕΠ-Υ να κάθεται μαζί με έναν καλό μαθητή που θα λειτουργήσει σαν θετικό μοντέλο συμπεριφοράς.

4. Οι δάσκαλοι είναι καλό να επαινούν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να πουν «συγχαρητήρια, έγραψες όλη την ορθογραφία σωστά» παρά «μπράβο».

5. Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι γονείς πρέπει να ενισχύουν τη σχέση του παιδιού τους με τους συμμαθητές του. Επίσης, πρέπει να του φέρονται με σεβασμό και να μην το μειώνουν μπροστά στους άλλους.

Μακάβρια «ενημέρωση» από το ΚΕΕΛ

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η μαθήτρια με τη μηνιγγίτιδα

Η κρίσιμη κατάσταση της μαθήτριας που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» δεν εμπόδισε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) - που πρόκειται ν' αναβαθμιστεί κατά τα αμερικανικά πρότυπα - να επιδείξει τη μέγιστη ελαφρότητα στο θέμα της ενημέρωσης για την ίδια τη μαθήτρια.

Ετσι, χτες το πρωί, και μέχρι τις 12 το μεσημέρι η ενημέρωση από το ΚΕΕΛ ήταν ότι η μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης είχε χάσει τη μάχη με το θάνατο. Οταν οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση, οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛ τηλεφωνούσαν στους υπεύθυνους συντάκτες και ζητούσαν συγνώμη για το λάθος. «Η μαθήτρια ζει» έλεγαν και επέρριπταν ευθύνες - για την κακή ενημέρωση - στη διοίκηση του νοσοκομείου. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του «Ερυθρού» δήλωναν ότι χτες το πρωί δεν είχαν καν επικοινωνήσει με το ΚΕΕΛ.

Και δεν έφτασε αυτό. Το ΚΕΕΛ κυκλοφόρησε και Δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε: «Αρμοδιότητα του ΚΕΕΛ είναι η επιτήρηση των νοσημάτων (καταγραφή κρουσμάτων) και η λήψη προληπτικών μέτρων στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο. Η ενημέρωση σχετικά με την κλινική πορεία των ασθενών και την έκβαση της νόσου δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του ΚΕΕΛ»! Και κατά τα άλλα το ΚΕΕΛ έλεγε ότι πάρθηκαν «όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης για το συγκεκριμένο περιστατικό».

Η μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης που νοσηλεύεται, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής συμπτώματα της νόσου και οι γονείς της την μετέφεραν στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου και διαγνώστηκε μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκαν οι Υπηρεσίες Υγιεινής της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για να λάβουν προληπτικά την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή οι συμμαθητές, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό τόσο του σχολείου όσο και του ευρύτερου περιβάλλοντος της μαθήτριας. Από την αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής της Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής δόθηκε η διαβεβαίωση προς τους γονείς των μαθητών του σχολείου ότι δεν πρέπει να ανησυχούν.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
«Ναι» του ΟΣΚ στο μνημείο

Θετική ήταν η απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για την εγκατάσταση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, μετά από συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή, η υπουργός Παιδείας Μαρ. Γιαννάκου, σε συνάντηση που είχε με τη δημοτική αρχή Καισαριανής, έδωσε την έγκρισή της για την εγκατάσταση του μνημείου, στο χώρο που έχει αγοράσει ο ΟΣΚ. Ετσι, και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Καισαριανής, το μνημείο αναμένεται να στηθεί στο χώρο αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή

Συγκέντρωση, μπροστά στο άγαλμα του Κ. Παλαμά στην Ακαδημίας, και πορεία στη Βουλή κάνουν, αύριο Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 10 π.μ., αντιστασιακοί, απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), διεκδικώντας λύσεις, τώρα, στα προβλήματα σχετικά με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καλεί όλες τις οργανώσεις αντιστασιακών, πολιτικών προσφύγων, απογόνων και φίλων να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ
Νεκρός κρατούμενος

Σε εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα αποδίδεται ο θάνατος του 25χρονου κρατούμενου που βρέθηκε νεκρός το περασμένο Σάββατο μέσα στις δικαστικές φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ιατροδικαστική έρευνα, ο άτυχος νεαρός αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα. Περισσότερα στοιχεία για τα ακριβή αίτια θανάτου θα προκύψουν από τις τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν πως ο θάνατος του νεαρού κρατούμενου προήλθε από χρήση ηρωίνης.

Ο 25χρονος κρατούνταν στις φυλακές για υποθέσεις κλοπών και την περασμένη Τετάρτη είχε μεταφερθεί στη Δράμα προκειμένου να καταθέσει σε δικαστήριο για υπόθεση κλοπής. Στις φυλακές Διαβατών επέστρεψε την προηγούμενη Παρασκευή. Είναι ο δεύτερος κρατούμενος που βγαίνει νεκρός από τις δικαστικές φυλακές Διαβατών μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας. Πριν περίπου μια βδομάδα νεκρή βρέθηκε στο κελί της στα Διαβατά, μια 42χρονη κρατούμενη, ο θάνατος της οποίας επήλθε από επιληπτικό σοκ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή της, αύριο Τετάρτη 23/3, ώρα 8 μ.μ., στην ταβέρνα ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ (Λέλας Καραγιάννη, πρώην Λήμνου, και Σαμοθράκης 3 - Κυψέλη, τηλ.: 210.8688.862).

-- Η ΠΕΑΕΑ Αιτωλικού, Μεσολογγίου, Μακρύνειας και Θέρμου και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ πραγματοποιούν, το Σάββατο 26/3 και ώρα 9 μ.μ., μεγάλη εκδήλωση - συνεστίαση στο Κέντρο ΤΣΑΜΗΣ, στις Παπαδάτες Μακρύνειας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 62 χρόνια της ΕΠΟΝ και τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ