ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
«Σύγκρουση με την αντιδασική πολιτική»

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ

Η εικόνα ελιναι μια απόδειξη του τι προκαλεί η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα δάση. Πυρκαγιές και καταπατήσεις...
Η εικόνα ελιναι μια απόδειξη του τι προκαλεί η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα δάση. Πυρκαγιές και καταπατήσεις...
Ακόμη πιο βαθιά στα «σαγόνια» της κερδοσκοπίας βρήκε τα δάση αλλά και συνολικά το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας η Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας, η οποία έχει οριστεί να «γιορτάζεται» τα τελευταία χρόνια στις 21 του Μάρτη. Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη «επέτειο», η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε με τον καλύτερο τρόπο την αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως αυτή χαράχτηκε, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος αλλά και την υλοποίηση του καταστροφικού δασικού νόμου.

Με αφορμή τη χτεσινή μέρα το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλείται ο ελληνικός λαός «να μην επιτρέψει στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιήσουν αυτή την επέτειο ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για να ξεπλύνουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την αλλαγή του Συντάγματος και την ψήφιση της δασοκτόνου νομοθεσίας που νομιμοποιεί τους μεγαλοκαταπατητές και μετατρέπει τα δάση σε αντικείμενο κερδοσκοπίας του κεφαλαίου. Να συγκρουστεί με την αντιδασική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να αποκαλύψει την υποκρισία ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων που εμφανίζονται ως μη κυβερνητικές για να αποτελούν την έξωθεν καλή μαρτυρία στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αγωνιστικά να διεκδικήσει: Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νομοθετικών και συνταγματικών διατάξεων. Την άμεση υλοποίηση του κτηματολογίου. Την προστασία των δασών και τη μετατροπή του δασικού πλούτου σε λαϊκή περιουσία».

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΒΡΟΥ
Αντιμέτωποι και με την κυβερνητική αναλγησία

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Η αοριστία, η γραφειοκρατία και η απουσία βούλησης για ουσιαστική λύση του προβλήματος είναι αυτά που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Εβρου μετά τις πλημμύρες στην περιοχή από την υπερχείλιση του ομώνυμου ποταμού. Αυτό προέκυψε από την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στην Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Με αόριστες υποσχέσεις απάντησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Καλογιάννης, σημειώνοντας ότι πρόκειται «να συγκροτηθούν οι κατάλληλες επιτροπές των ζημιών ώστε να γίνει καταγραφή και αποτίμηση». Συνολικά για το πρόβλημα υποστήριξε ότι «δεν εξαρτάται από την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων αλλά από τη διακρατική συνεργασία Τουρκίας και Βουλγαρίας» λέγοντας ότι υπάρχει «ολοκληρωμένη πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ελληνοτουρκική συνεργασία» αναφορικά με τον Εβρο.

Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στην απουσία των απαραίτητων κονδυλίων, επισήμανε ανταπαντώντας ο Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε παλιότερη απάντηση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, σύμφωνα με την οποία λόγω του μεγάλου μήκους του ποταμού Εβρου απαιτούνται τεράστιες πιστώσεις προκειμένου να δοθεί ριζική λύση.

«Αυτό είναι το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν διατίθενται οι αναγκαίοι πόροι για να διασφαλιστεί η περιοχή», σημειώνοντας ότι «απαιτείται μια πιο στενή συνεργασία με την τουρκική και τη βουλγαρική πλευρά». Ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε πως «κάθε φορά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται εμβαλωματικά» τονίζοντας ότι «ποτέ δεν έγινε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τα προβλήματα του Εβρου» παρά τις συνεχείς Ερωτήσεις και παρεμβάσεις του ΚΚΕ. Παράλληλα, ζήτησε διευκρινίσεις συγκεκριμένες σχετικά με το αν στο σχεδιασμό των αποζημιώσεων περιλαμβάνονται και οι κρατικές γεωτρήσεις καθώς και αν πρόκειται να αποζημιωθούν οι αγρότες που δεν μπορούν πλέον να σπείρουν τα χωράφια τους γιατί αυτά έχουν καταστραφεί από τη λάσπη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνεχίζει τη συκοφαντία

«Δεν υπάρχουν» για την κυβέρνηση οι χιλιάδες τόνοι βαμβακιού που σαπίζουν στις αποθήκες και τα χωράφια των μικρομεσαίων βαμβακοκαλλιεργητών της χώρας

Η δογματική εμμονή της κυβέρνησης να χωρέσει τη φετινή παραχθείσα ποσότητα βαμβακιού στην «προκρούστεια κλίνη» του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι συνεχίζεται, έχοντας φυσικά τη στήριξη των «γαλάζιων» αγροτο - συνδικαλιστών.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κυβερνητικούς συνδικαλιστές και τοπικούς «παράγοντες» από τους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, τίποτε το νεότερο δεν προέκυψε για τους χιλιάδες μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας που βλέπουν τη σοδειά τους απούλητη, αφού ο υπουργός Ευ. Μπασιάκος ξεκαθάρισε ότι για τις αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού, που φτάνουν τις 45.000 τόνους, «οι θέσεις της κυβέρνησης παραμένουν οι ίδιες» και ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι, που γίνονται για πρώτη φορά ώστε να απορριφθούν ηθελημένες ή αθέλητες παρατυπίες».

Εμμονή, δηλαδή, στην αισχρή συκοφαντία κατά των βαμβακοπαραγωγών αφού ακόμη και από αυτούς τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον εντοπισμό των «παρανομούντων» αγροτών, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδείχτηκαν τα ψεύδη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Νομό Λάρισας - από τους 5.000 και πλέον που περιλάμβανε ο κατάλογος των δήθεν παράνομων βαμβακοπαραγωγών - ύστερα από τον διαβόητο επανέλεγχο παρέμειναν, τελικά, 1.800 άτομα, ενώ το ίδιο συνέβη και στους άλλους τρεις θεσσαλικούς νομούς. Σ' αυτήν της την προσπάθεια είχε φυσικά για μία ακόμη φορά χτες τη βοήθεια των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών οι οποίοι αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης το μόνο που είχαν να πουν στους συναδέλφους τους, ήταν να «μην πουλήσουν» τη φετινή τους σοδειά! Ισως όσοι έδωσαν την παραπάνω συμβουλή να έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, αφού... καλύπτουν τα στάνταρ του επιχειρηματία - αγρότη που οραματίζεται η κυβέρνηση, όμως για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών της χώρας, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Υποβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο

Την ανάγκη να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, για το ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού και όχι να ενημερώνεται από τον Τύπο για τις δηλώσεις της δημάρχου Ντ. Μπακογιάννη, ζήτησε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής. Υπογράμμισε δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο υποβαθμίζεται, όταν η δήμαρχος προτείνει τη μεταφορά του γηπέδου στην τοποθεσία του Ελαιώνα, χωρίς νωρίτερα να υπάρχει συζήτηση στο Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «ακούμε διάφορα για το γήπεδο του ΠΑΟ και ζητήσαμε, εδώ και καιρό, να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, καμιά συγκεκριμένη συζήτηση δε γίνεται». Και συμπλήρωσε: «Την ίδια στιγμή βλέπουμε στην τηλεόραση, διαβάζουμε στον Τύπο, δηλώσεις της Δημάρχου, η οποία και μετά τη συνάντησή της με τον ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, παρέπεμψε τον Παναθηναϊκό στον Ελαιώνα». Μάλιστα, πριν λίγο καιρό η «Συμπαράταξη» είχε καταθέσει στο Συμβούλιο την άποψή της για την περιφρούρηση και την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας.

«Αυτή η στάση - υπογράμμισε - υποβαθμίζει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου». Και κατέληξε: «Θεωρούμε ότι το ΔΣ με ευθύνη πρέπει να συζητήσει ολοκληρωμένα το ζήτημα και να λάβει μια απόφαση σε μια ειδική και καλά προετοιμασμένη συζήτηση».

Από την πλευρά του ο Χρ. Ακριτίδης, ενημερώνοντας το Συμβούλιο για τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Γ. Σουφλιά, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μια πρόταση, η οποία όμως ακόμη δεν είναι ολοκληρωμένη και είπε ότι η τελική πρόταση θα έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ