ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Το διπλό «όχι» ενισχύει τα συμφέροντα του λαϊκού κινήματος

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής

Το διπλό «Οχι» του ΚΚΕ τόσο στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα όσο και στην ίδια την ΕΕ στις σημερινές συνθήκες ενισχύει τα συμφέροντα του λαϊκού κινήματος, τόνισε χτες ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, μιλώντας μαζί με άλλους Ελληνες ευρωβουλευτές στην αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής η οποία επεξεργάζεται την «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη».

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι το ΚΚΕ από την αρχή και με σαφήνεια έχει ταχθεί κατά του λεγόμενου ευρωσυντάγματος, εκτιμώντας ότι αυτό εξυπηρετεί σαφέστατα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα όσα αντίθετα λέγονται, συνέχισε, για προώθηση της ευημερίας, είναι χωρίς αντίκρισμα αφού σήμερα στην ΕΕ υπάρχουν πάνω από 19 εκατομμύρια άνεργοι, ενώ περισσότεροι από 70 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι το «ευρωσύνταγμα» ενσωματώνει όλες της προηγούμενες συνθήκες της ΕΕ και προωθεί περαιτέρω τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ολοένα και περισσότερες αποφάσεις θα παίρνονται πλέον από τα εθνικά Κοινοβούλια ενώ θεσμοθετείται η στρατιωτική δράση εκτός ΕΕ με στρατό κατοχής. Αλλωστε για αυτήν τη δράση η ΕΕ συμφώνησε με το ΝΑΤΟ, ενώ η στρατιωτική επέμβαση θα μπορεί να γίνεται ακόμα και σε χώρα - μέλος με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» αλλά στην ουσία για την υπεράσπιση των συμφερόντων των καπιταλιστών όταν αυτά θα απειλούνται από τη δράση των λαϊκών κινημάτων.

Επίσης με το «ευρωσύνταγμα» θεσμοθετείται το «λοκ άουτ», δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην «ανταπεργία» ενώ ενσωματώνεται ο «χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων», οι προβλέψεις του οποίου είναι πίσω από τα περισσότερα εθνικά Συντάγματα. Ο ευρωβουλευτής κατήγγειλε ότι προβλέπεται η λειτουργία «ευρωπαϊκών κομμάτων» για να στηρίζουν τα συμφέροντα της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο παραμένει υποβαθμισμένο με μόνο ρόλο την επικύρωση αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμπερασματικά, είπε ο Γ. Τούσσας, το «ευρωσύνταγμα» είναι μία ακόμα βαθμίδα αντιδραστικοποίησης.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, ζητάει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκρισή του και τη διοργάνωση σχετικών συζητήσεων από τα ΜΜΕ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση που αρνείται τη διεξαγωγή του και για το ΠΑΣΟΚ που το ζητάει είπε ότι παλιότερα το αρνιόταν και σήμερα το ζητάει για να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο υπέρ του «ευρωσυντάγματος». Οσο για τον ΣΥΝ, είπε ότι η θέση όχι στο «ευρωσύνταγμα» αλλά ναι σε ένα άλλο «καλό ευρωσύνταγμα» δημιουργεί ψευδαισθήσεις στο λαό και οδηγεί σε πισωγύρισμα, αφού οποιοδήποτε «ευρωσύνταγμα» της ΕΕ θα αποτυπώνει ακριβώς τα συμφέροντά της. Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας είπε ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η ενίσχυση της αντίστασης κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκ μέρους της ΝΔ ο ευρωβουλευτής Γ. Παπαστάμκος τάχθηκε υπέρ του «ευρωσυντάγματος» ισχυριζόμενος ότι με αυτό αναβαθμίζεται πλέον «ο πολίτης της ΕΕ» ο οποίος είναι φορέας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Επίσης υπέρ της έγκρισης του «ευρωσυντάγματος» - με «δημοψήφισμα» - τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Σ. Λαμπρινίδης, λέγοντας ότι με αυτό γίνεται ένα σημαντικό βήμα μπροστά για το θέμα της κοινωνικής ευημερίας. Μάλιστα είπε ότι εάν απορριφθεί το «ευρωσύνταγμα» τότε θα ισχύει η «Συνθήκη της Νίκαιας» η οποία είναι «πολύ χειρότερη». Τις γνωστές ψευδαισθήσεις του ΣΥΝ ανέπτυξε ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, λέγοντας ότι το κόμμα του λέει όχι στο «ευρωσύνταγμα» με δημοψήφισμα γιατί θέλει περισσότερη Ευρώπη και ενοποίηση και γιατί με την απόρριψη θα ασκηθεί πίεση για σημαντικές αλλαγές.

Η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνεχίστηκε με την εξέταση των επί μέρους πτυχών του «ευρωσυντάγματος». Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης στάθηκε στο λεγόμενο «δημοκρατικό έλλειμμα» τονίζοντας ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Υπογράμμισε ότι με το «ευρωσύνταγμα» υποβαθμίζονται περαιτέρω τα εθνικά Κοινοβούλια, ενισχύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ουσία καταργείται το βέτο.

ΓΑΛΛΙΑ
«Οχι» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Προς απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» γέρνει η πλάστιγγα της γαλλικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματα, αν και είναι απλώς ενδεικτικά και έχει γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση Ραφαρέν και τον Πρόεδρο Σιράκ να υποτιμηθούν, δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 52% των Γάλλων λέει ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα». Βέβαια, ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει αναποφάσιστο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίσιμη «μάχη» θα δίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή. Οπως, επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, η κοινωνική θέση και η οπτική, με βάση την οποία αυτό το πρόσφατο 52% λέει ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα», διαφέρουν, κατά πολύ, από τα αντίστοιχα στοιχεία των περασμένων δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με το διευθυντή πολιτικών μελετών του Ινστιτούτου «Louis - Harris», Φρανσουά Μικέ - Μαρτί, αρχικά η τάση απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» χαρακτηριζόταν από το φόβο για την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας και από τη σταθερή αντίθεση της πλειοψηφίας των Γάλλων στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σήμερα, όμως, επισημαίνει ο Μικέ - Μαρτί, το ΟΧΙ βασίζεται σε άλλα κριτήρια, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του κρίνουν με βάση την πτώση της αγοραστικής δύναμής τους και την αύξηση της ανεργίας.

Οπως χαρακτηριστικά προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, η πλειοψηφία όσων υποστηρίζουν το «ευρωσύνταγμα» προέρχεται από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις και επωφελείται από σταθερές συνθήκες εργασίας. Αντίθετα, όσοι αντιτίθενται στην υιοθέτησή του, στην πλειοψηφία τους, είναι ανειδίκευτοι εργάτες, προσωρινά απασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Ενα, επίσης, ενδεικτικό στοιχείο είναι, ίσως, ότι οι ψηφοφόροι του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού UMP, κατά πλειοψηφία, τάσσονται υπέρ του «ευρωσυντάγματος», ενώ αντίθετοι φέρονται να είναι οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Αριστεράς, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου η ηγεσία τάχθηκε υπέρ.

Οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ θεωρούν ότι ο χρόνος κυλά υπέρ τους, καθώς εκτιμούν ότι όσο περισσότερα μάθουν οι πολίτες για το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος», τόσο ευκολότερα θα το απορρίψουν. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Σιράκ, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που έχει προγραμματιστεί για την 29η Μάη, δεν μπορεί παρά να είναι ανήσυχος. Γνωρίζει ότι μέρος των υποστηρικτών του ΟΧΙ, θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.

Αρκετοί τον συμβουλεύουν να «θυσιάσει» τον πρωθυπουργό Ραφαρέν, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα αλλάξει και να καθησυχάσει την πλειοψηφία των μεσαίων και χαμηλόμισθων εργαζομένων, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ότι δεν απειλούνται με ακόμη χειρότερες ημέρες από την υιοθέτηση του «ευρωσυντάγματος». Μέχρι στιγμής, όμως, ο Γάλλος Πρόεδρος δε φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ο ΥΠΕΞ, Μισέλ Μπαρνιέ, απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους να ψηφίσουν «με κριτήριο ευρωπαϊκά ζητήματα και όχι την εσωτερική πολιτική». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρώην υπερυπουργός Οικονομίας που προώθησε όλες τις περικοπές, Νικολά Σαρκοζί, επιμένει να χρησιμοποιεί τον «άσο» της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι μόνο με την υιοθέτηση του «ευρωσυντάγματος» θα «υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να απομακρυνθεί η Τουρκία από την ΕΕ».

Το βέβαιο είναι, όπως υπενθύμιζε και ο διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «CSA - Opinion», Στεφάν Ροζέ, ότι «οι Γάλλοι επηρεάζονται πολύ από την επικαιρότητα και μπορεί να αλλάξουν γνώμη με εκπληκτική ταχύτητα, ακόμη και μπροστά στην κάλπη». Ως παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση του ανάλογου δημοψηφίσματος που έγινε το 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τότε, οι δημοσκοπήσεις, τον Ιούνη, έδειχναν το 69% να τάσσεται υπέρ της συνθήκης, αλλά οι κάλπες το Σεπτέμβρη έδειξαν μόνο το 51% να ψηφίζει υπέρ.

Ο Ροζέ επισημαίνει, επίσης, ότι όσο πιο δυναμική και μακρόχρονη αποδειχτεί η προεκλογική εκστρατεία για το «ευρωσύνταγμα», τόσο ευνοούνται οι υποστηρικτές του ΟΧΙ, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αφυπνιστεί το κομμάτι εκείνο των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που είθισται να απέχει από την κάθε είδους εκλογική διαδικασία. Αν αυτοί οι «μη προνομιούχοι», όπως τους ονομάζει, αποφασίσουν να ψηφίσουν, τότε πιθανότατα θα ψηφίσουν ΟΧΙ.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Επίσκεψη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αύριο Τετάρτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

- Στις 12 μ. συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων.

- Στις 12.30 μ.μ. συνάντηση με τον πρύτανη.

- Στη 1 μ.μ. ομιλία με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για τη λαϊκή οικονομία, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας» στο αμφιθέατρο «Αλφα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ