ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕΤΡΟ - ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ
Πληρώθηκαν σπάζοντας την τρομοκρατία

Σε επιφυλακή οι οικοδόμοι μετά την επιτυχή κατάληξη της κινητοποίησής τους

Οικοδόμοι στην περιφρούρηση
Οικοδόμοι στην περιφρούρηση
Την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων τους κατάφεραν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του μετρό στην περιοχή Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, μετά από μία βδομάδα επίσχεσης εργασίας. Εχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων και το ΠΑΜΕ έσπασαν στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία και τις προσπάθειες των εργολάβων να διασπάσουν τον ενωτικό τους αγώνα.

Χτες το πρωί οι οικοδόμοι εμπόδισαν την είσοδο των φορτηγών στο εργοτάξιο αναρτώντας ταυτόχρονα πανό στην πύλη του εργοταξίου. Οπως και την περασμένη Τετάρτη, πρώτη μέρα της επίσχεσης, έτσι και χτες, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία. Η αντίδραση των οικοδόμων ήταν άμεση και μετά την παρέμβαση μελών της διοίκησης του Συνδικάτου η αστυνομία απομακρύνθηκε από το χώρο.

Και μετά την πληρωμή των δεδουλευμένων οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο παραμένουν σε επιφυλακή για να αποτρέψουν τυχόν απολύσεις συναδέλφων τους που συμμετείχαν στον απεργιακό αγώνα. «Αν η εργοδοσία αποτολμήσει απολύσεις θα πρέπει να μας βρει όλους ξανά στην πύλη του εργοταξίου σαν μια γροθιά», τόνισαν τα στελέχη του Συνδικάτου χαιρετίζοντας τον επιτυχημένο πολυήμερο αγώνα των συναδέλφων τους.

Σε επίσχεση οικοδόμοι στη «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες και οι 30 οικοδόμοι που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις της «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» στην Κόρινθο - σε έργο της εταιρίας «Θεμελιοδομή» - καθώς παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από δύο μήνες.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σε συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση της κατασκευαστικής εταιρίας, ζήτησε εξηγήσεις για τη μη πληρωμή των μισθών των εργατών. Η τελευταία - για μια ακόμη φορά - επικαλέστηκε «ταμειακές δυσκολίες», επειδή δεν έχει ακόμα αποπληρωθεί μέρος από τα Ολυμπιακά έργα που είχε αναλάβει.

Οι οικοδόμοι, από την πλευρά τους, απέρριψαν τους φαιδρούς ισχυρισμούς της εταιρίας και απαίτησαν να πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο τα δεδουλευμένα τους. Οπως διαμήνυσαν στην εταιρία, η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί ώσπου να πληρωθεί και ο τελευταίος οικοδόμος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εγκρίθηκε ο... απολογισμός του συμβιβασμού

Καταψήφισε μόνο η παράταξη της Εργατικής Ενότητας η οποία κατέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ

Τη συμμαχία τους σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το βράδυ της Δευτέρας, ενέκριναν ομόφωνα τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της διοίκησης του ΕΚΘ. Καταψήφισε μόνο η παράταξη της Εργατικής Ενότητας η οποία κατέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης σε αντίθεση με το μέτωπο των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών που παλεύουν να εγκλωβίσουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα όρια των επιλογών του κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του.

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ λοιπόν, συμφώνησαν στην εκτίμηση για θετική δράση του ΕΚΘ. Η επισφράγιση της συμφωνίας τους ήρθε μέσα από την κοινή απόφαση για τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα που προβλέπει μεταξύ άλλων, τη δημιουργία «Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης με προτεραιότητα στην πραγματική σύγκλιση», «πολιτικές απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη παθητικών και ενεργητικών πολιτικών», δηλαδή κι άλλο ζεστό χρήμα στους βιομηχάνους.

Επίσης συμφώνησαν στην επιβάρυνση του ΙΚΑ με τα χρέη των τραπεζιτών μέσα από την ένταξη σ' αυτό των ειδικών ταμείων τραπεζών.

Επανέλαβαν τη νομιμοφροσύνη τους στη σύμβαση ντροπής και φτώχειας της ΓΣΕΕ δηλώνοντας ότι αυτή η σύμβαση πρέπει να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης για την επόμενη ΕΓΣΣΕ.

Και τέλος δήλωσαν την πλήρη ταύτισή τους με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων για προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας σημειώνοντας πως απαιτείται «ορθολογικοποίηση του συστήματος τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης που πλέον πρέπει να βγάζει αποφοίτους μόνο στις ειδικότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας».

Μέρες ... γαλέρας

Σε έναν ευχάριστο χώρο, με «high tec» αισθητική, γεμάτο κοστουμαρισμένα χαμόγελα και υποσχέσεις για ένα μέλλον όλο επιτυχίες και δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα, οργάνωσαν από τις 17-20 Μάρτη 2005 την έκθεσή τους τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων.

Στο περιθώριο της έκθεσης Εκπαίδευση 2005, που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μαζί με τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά και μία σειρά από ιδιωτικά κολέγια, ινστιτούτα, ξένα πανεπιστήμια, ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ και διάφορες πολυεθνικές εταιρίες, στήθηκε και μία «πασαρέλα» από λογής - λογής γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, μεγάλες πολυεθνικές που ψάχνουν για εργαζόμενους και κάθε τύπου ιδιωτικά ινστιτούτα κατάρτισης.

Οι υποσχέσεις πολλές και δελεαστικές. Θέσεις εργασίας, που φαντάζουν άπιαστες στη σημερινή πραγματικότητα, π.χ. για ένα νέο που μόλις τελείωσε μια σχολή και βγαίνει στην αγορά εργασίας, έχοντας 2-3 χρόνια «προϋπηρεσία» στην πλάτη σαν «ντελίβερι» για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εύκολα θαμπώνεται κανείς από τα όμορφα λόγια, τα «ψυχομετρικά» τεστ για τη μέτρηση της αυτοπεποίθησης και της ικανότητας προσαρμογής του εργαζόμενου, αλλά και από τα εργαστήρια, για το πώς μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου αρεστό στον εργοδότη.

Και πίσω απ' όλα αυτά, η σκληρή πραγματικότητα. Ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, ένα συνεχές κυνήγι του μεροκάματου, με προσωρινή απασχόληση και ωράρια - λάστιχο, για περισσότερη κατάρτιση και συλλογή προϋπηρεσίας, δουλιά πάντα ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας «πελάτη» για 2 ή 3 μήνες και μετά πάλι από την αρχή. Και όλα πάντα με το αζημίωτο. Καμία επιβάρυνση λένε για τον εργαζόμενο, απλά το αφεντικό πληρώνει το δουλεμπορικό, σε κάνει ό,τι θέλει και εσύ παίρνεις κάτι από το γραφείο που σε «νοικιάζει».

Είναι προφανές ότι τα όνειρα των εργαζομένων και συγκεκριμένα των νέων δε χωράνε στις ...γαλέρες των δουλεμπορικών γραφείων. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση ρεαλιστικός δεν είναι ο μονόδρομος της αποδοχής της, αλλά ο κοινός αγώνας των εργαζομένων για πλήρη δουλιά με δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πολύπλευρες πιέσεις για κίνητρα

Πιέσεις σε πολλά επίπεδα ασκούν οι φαρμακοβιομήχανοι για να εξασφαλίσουν περισσότερα προνόμια όπως προκύπτει απ' την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) που έγινε χτες.

Ο ΣΦΕΕ διαφωνεί με την πρόσφατη συμβιβαστική - όπως τη χαρακτηρίζει - ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που προώθησε η κυβέρνηση, διότι - κατά τον ΣΦΕΕ - «αφ' ενός η ζητούμενη παραίτηση από το δικαίωμα των τόκων κρίνεται αντισυνταγματική, αφ' ετέρου δεν προβλέπει την οριστική λύση του προβλήματος». Η κυβέρνηση ρύθμισε χρέη ύψους 2,1 δισ. ευρώ, «ενώ στην πράξη η ρύθμιση αφορούσε 2,4-2,6 δισεκατομμύρια ευρώ», όπως είπε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (18.3.2005).

Ενόψει της εφαρμογής των εξαγγελιών της κυβέρνησης για νέα πολιτική στο φάρμακο - που θα εκτινάξει τις τιμές προς τα πάνω - ο ΣΦΕΕ «διεκδικεί ορθολογικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων, τόσο των εγχωρίως παραγόμενων όσο και των εισαγόμενων, που εξαρτώνται πλήρως από την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης».

Τέλος, ο ΣΦΕΕ «διεκδικεί από την πολιτεία τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής καθώς και για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων στη χώρα μας, το οποίο θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στο «φαρμακερό» ανταγωνισμό ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του φαρμάκου. Οι φαρμακοβιομήχανοι - κυρίως οι πολυεθνικές - ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που - μεταξύ των άλλων - θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν μερίδιο της έρευνας, όπου τα σκήπτρα τα έχουν οι ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ