Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πολύπλευρες πιέσεις για κίνητρα

Πιέσεις σε πολλά επίπεδα ασκούν οι φαρμακοβιομήχανοι για να εξασφαλίσουν περισσότερα προνόμια όπως προκύπτει απ' την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) που έγινε χτες.

Ο ΣΦΕΕ διαφωνεί με την πρόσφατη συμβιβαστική - όπως τη χαρακτηρίζει - ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που προώθησε η κυβέρνηση, διότι - κατά τον ΣΦΕΕ - «αφ' ενός η ζητούμενη παραίτηση από το δικαίωμα των τόκων κρίνεται αντισυνταγματική, αφ' ετέρου δεν προβλέπει την οριστική λύση του προβλήματος». Η κυβέρνηση ρύθμισε χρέη ύψους 2,1 δισ. ευρώ, «ενώ στην πράξη η ρύθμιση αφορούσε 2,4-2,6 δισεκατομμύρια ευρώ», όπως είπε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (18.3.2005).

Ενόψει της εφαρμογής των εξαγγελιών της κυβέρνησης για νέα πολιτική στο φάρμακο - που θα εκτινάξει τις τιμές προς τα πάνω - ο ΣΦΕΕ «διεκδικεί ορθολογικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων, τόσο των εγχωρίως παραγόμενων όσο και των εισαγόμενων, που εξαρτώνται πλήρως από την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης».

Τέλος, ο ΣΦΕΕ «διεκδικεί από την πολιτεία τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής καθώς και για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων στη χώρα μας, το οποίο θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στο «φαρμακερό» ανταγωνισμό ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του φαρμάκου. Οι φαρμακοβιομήχανοι - κυρίως οι πολυεθνικές - ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που - μεταξύ των άλλων - θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν μερίδιο της έρευνας, όπου τα σκήπτρα τα έχουν οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ