ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Υπερθεματίζει ζητώντας τη λαϊκή συνενοχή

Το «Ευρωσύνταγμα» είναι «μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, να το αξιοποιήσομε σαν έναν καταλύτη προώθησης περαιτέρω εκσυγχρονισμού και αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας». Αυτό τόνισε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη χτεσινή ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το «Ευρωσύνταγμα και τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που απαιτεί νέα γενιά διαρθρωτικών αλλαγών που θα ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας, θα μειώνουν το εργατικό κόστος, θα ελαχιστοποιούν τα εργασιακά δικαιώματα, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σύνταγμα, αποτελεί μια πολύ «μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας σε πάρα πολλούς τομείς» και εντάσσοντας αυτές τις αλλαγές στο πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις «στο χώρο της παιδείας», στον «τομέα της εργασίας» και στην «αποκέντρωση του κράτους».

Μάλιστα ο ίδιος σ' αυτό το «μεγάλο εγχείρημα», όπως το χαρακτήρισε, επιδιώκει να έχει και τη λαϊκή συνενοχή, αφού όπως υποστήριξε για την εφαρμογή των «ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, χρειάζεται «μια ευρύτατη συναίνεση των Ελλήνων πολιτών». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού εξέφρασε τη «θετική στάση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο Ευρωσύνταγμα» και από τη θέση της κυβέρνησης και σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχοντας εξασφαλίσει την αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, ζήτησε να «υπάρξει δημοψήφισμα, για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός».

Η έγκριση αυτού του Συντάγματος, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «είναι μια κορυφαία πολιτική απόφαση», και ισχυρίστηκε ότι οι «σοσιαλιστές» της Ευρώπης κατάφεραν να δώσουν «ένα αριστερό προφίλ, με αριστερές αξίες και συνιστώσες μέσα στο σύνταγμα»... Προβάλλοντας για μια ακόμα φορά τη «σοσιαλδημοκρατική» διαχείριση του συστήματος, ισχυρίστηκε ότι επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ η Ευρώπη «δεν ήταν απλώς η Ευρώπη των αγορών», αλλά με «συγκεκριμένες πολιτικές κινήθηκε για την αντιμετώπιση της ανισότητας»...

Την ίδια στιγμή που το «Ευρωσύνταγμα» υπηρετεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και των μονοπωλίων, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση η ΕΕ προβάλλεται ως ένα μοντέλο απάντησης στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς, που προβάλλει την παγκοσμιοποίηση με ανθρώπινο πρόσωπο»!!

Βέβαια όταν προχώρησε στην ανάλυση των επιτευγμάτων των «σοσιαλιστών» στην πορεία της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε ότι διασφάλισε την «ισότητα ανδρών και γυναικών». Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένα στοιχείο προοδευτικό του συντάγματος «είναι η ρήτρα για την πλήρη απασχόληση που είναι ένας ακόμη στόχος της Ενωσης». Την ίδια στιγμή η ανεργία στην Ευρώπη αυξάνεται με τεράστιους ρυθμούς και η μερική απασχόληση επεκτείνεται ακόμα και στο Δημόσιο τομέα...

Επιχειρώντας συγχρόνως να δημιουργήσει κλίμα πανικού, ανέφερε ότι «η μη προσαρμογή της χώρας» σήμερα «θα σημάνει αναγκαστική προσαρμογή της κάποια στιγμή», η οποία όπως είπε θα είναι «βίαιη»!

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου μέχρι τις 3 Οκτώβρη

Από τη συνέντευξη του Τάσσου Παπαδόπουλου

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη του Τάσσου Παπαδόπουλου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Τουρκία να υπογράψει και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, πριν από τις 3 Οκτώβρη, υπογράμμισε χτες σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος. Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις κατά πόσο η Ευρώπη θα υποστηρίξει τις θέσεις της Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα του βέτο...

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, η υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, δεν πηγάζει μόνο από τις θέσεις της ΕΕ, αλλά και από πλήθος άλλων διεθνών συμφωνιών, ενώ το χαρακτήρισε σαν «ένα καλό πρώτο βήμα», για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών...

Αλλωστε ακόμα και η παρ. 20 των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη, υποχρεώνει την Τουρκία να προχωρήσει, αφού αναφέρεται στην υποχρέωσή της για «καλή γειτονία», με τις άλλες χώρες...

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο Κ. Καραμανλής τον ενημέρωσε για το δείπνο που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, στον οποίο επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με προϋπόθεση το σεβασμό των όρων της ΕΕ...

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα χαρακτήρισε θετικά, σημειώνοντας όμως, ότι και η Στρατηγική της Λισαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιδέχονται πολιτικές ερμηνείες, από τις «ισχυρές χώρες της ΕΕ», ενώ για την οδηγία Μπόλκενστάιν, έκανε σαφές, ότι η Κύπρος θα πάρει τα μέτρα της, ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενούς της...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποχωρεί ο Ντενκτάς κατηγορώντας την Αγκυρα

«Δε θέλω να πιστέψω ότι ο πρόεδρος Ντενκτάς έκανε τέτοια δήλωση», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που δημοσιεύτηκε χτες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Ο Ντενκτάς δηλώνει πως αποχωρεί λόγω διαφωνιών του με τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν είπε ότι η αποχώρηση από την πολιτική «είναι απόφαση που έλαβε ο Ντενκτάς με τη δική του βούληση» και σημείωσε πως «αν εμφανίζει εμάς ως πρόφαση, αυτό μας λυπεί».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η Τουρκία μέχρι σήμερα στήριξε τη Βόρεια Κύπρο. Απλώς εμείς είπαμε ότι δεν είναι λύση η μη λύση. Εξάλλου και ο τουρκοκυπριακός λαός στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου έδειξε ότι είναι υπέρ της λύσης και τάχθηκε με ποσοστό 65% υπέρ του σχεδίου Ανάν. Αυτό πρέπει να γίνεται δεκτό από όσους πιστεύουν στη δημοκρατική σκέψη».

Ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά θέλουμε μια Βόρεια Κύπρο που θα αναγνωρίζει ο κόσμος. Σε αντίθετη περίπτωση μέχρι πού θα πάει η αοριστία αυτή;».

Στη συνέντευξή του ο Ντενκτάς λέει ότι συνεργάστηκε αρμονικά με όλες τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και προσθέτει ότι «όταν η τουρκική κυβέρνηση είπε "ναι" στο σχέδιο Ανάν και μας ανάγκασε και μας να πούμε "ναι", προέκυψε διαφορά απόψεων. Η απάντηση στη διαφορά αυτή, είναι η αποχώρησή μου. Είναι φυσικό να αποχωρήσω, αφού δεν είμαι και δε θα είμαι αρμονικός με την κυβέρνηση και δε μου ταιριάζει να κάνω το αντίθετο από αυτό που λέει η τουρκική κυβέρνηση». Ο Ντενκτάς λέει επίσης ότι το όραμά του είναι η δημιουργία υπερκομματικού οργάνου που θα αγκαλιάσει όλους τους τουρκοκύπριους.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ενας αιώνας σκουπίδια...

«Επειδή αι δύο αρχαί, Κυβερνητική και Δημοτική, δεν συνεφώνησαν εις τίνα ανήκει να καθαρίζη τας κυριωτέρας της πρωτευούσης οδούς παρακαλούνται οι κάτοικοι των Αθηνών να μετοικήσωσιν ες άλλο μέρος μέχρι του Νοεμβρίου μηνός, ότε η Βουλή θέλει λύσει το ζήτημα, τότε δε να επιστρέψωσι διά να πληρώσωσι τους φόρους».

Αυτά σχολίαζε σαρκαστικά πριν από 100 και πάνω χρόνια ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας», που έκανε πάταγο στην εποχή του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Ιερά Σύνοδος τον αφόρισε, ενώ συνεχίστηκε ο πόλεμος από ανθρώπους του «πνεύματος».

Εναν αιώνα και περισσότερο από τότε, τα σκουπίδια, μαζί με τις βροχές πλημμυρίζουν την Αθήνα. Οι χωματερές έχουν κορεσθεί, ανακύκληση δε γίνεται, νέοι χώροι δε βρίσκονται και οι αρμόδιοι, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο, όπως τόσο καλά τα σχολίαζε ο Ροΐδης.

Αντί λοιπόν για τη μετακόμιση των σκουπιδιών, μένει η ειρωνική παρότρυνσή του για τη «μετοίκηση» των πολιτών εκτός των ορίων της Αττικής. Η ευθύνη της πολιτείας είναι βεβαιωμένη. Παραμένει, όμως, στο ακέραιο και η ευθύνη των πολιτών.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν στο άνοιγμα μιας νέας χωματερής, επειδή θα γειτονεύει με την περιοχή που μένουν. Υπάρχουν άλλοι, που σκορπίζουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν. Που δε χρησιμοποιούν σακούλες, που δε διαχωρίζουν τα χρήσιμα γυαλιά, χαρτιά κ.ά. που μπορεί να ανακυκλωθούν.

Κορυφαία παραμένει η ευθύνη της πολιτείας, το ανύπαρκτο πρόγραμμα, η σταγονομετρική χορήγηση πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, η διασπορά και επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Τελικά τα λόγια του Εμμανουήλ Ροΐδη ισχύουν ακόμη. Μήπως πρέπει να μετοικήσουμε σε άλλο πλανήτη;


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ