ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δικομματική συναίνεση στο χαφιεδισμό

Τα λεγόμενα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταψήφισε μόνο η «Συμπαράταξη»

Με τον ορισμό των μελών των εφτά Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας (ένα για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα), ολοκληρώθηκε, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, η δημιουργία των νέων αυτών μηχανισμών παρακολούθησης των εργαζομένων, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του δήμου και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η μοναδική παράταξη που καταψήφισε κι αρνήθηκε να συμμετάσχει στα Συμβούλια ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και ο επικεφαλής της, Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, όχι μόνο στη λειτουργία τους, αλλά και στη συγκρότησή τους».

Υπενθυμίζεται ότι τα Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας συστάθηκαν σύμφωνα με το νόμο 2713/99, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται σήμερα από τη δημοτική αρχή Αθήνας που πρόσκειται στη ΝΔ. Σύμφωνα με αυτό το νόμο, τα Συμβούλια θα έχουν τη δυνατότητα να ...«καταγράφουν και να μελετούν την παραβατικότητα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Δημοτικού Διαμερίσματος». Επίσης, όχι μόνο «προτείνουν αρμόδια μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής», αλλά και «συντάσσουν ετήσια έκθεση για την κατάσταση εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους»! Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για Συμβούλια, που προκρίνουν το χαφιεδισμό και τη μετατροπή της πόλης σε γκέτο...

Ο αναπληρωτής δήμαρχος, Θ. Σκυλακάκης, μάλιστα, παρουσιάζοντας το θέμα είπε ότι τα Συμβούλια θα έχουν στενή συνεργασία και με την Ελληνική Αστυνομία. Ετσι, ό,τι ...«πέφτει» στην αντίληψη των Συμβουλίων, θα γίνεται άμεσα γνωστό και στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο Σπ. Χαλβατζής αφού τόνισε την «κατηγορηματική αντίθεση» της «Συμπαράταξης» στα Τοπικά Συμβούλια, τόνισε ότι το ρόλο της πρόληψης της παραβατικότητας, με την έννοια της κοινωνικής προσφοράς, θα μπορούσαν να τον αναλάβουν τα Διαμερισματικά Συμβούλια.

Ολες οι άλλες παρατάξεις υπερψήφισαν τη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων. Η παράταξη του Φ. Κουβέλη, που στηρίχτηκε από τον ΣΥΝ, αν και ήταν απούσα από τη συνεδρίαση, συναίνεσε στη σύστασή τους, ορίζοντας τους εκπροσώπους της.

Εντείνεται η μερική απασχόληση

Παράλληλα, η δημοτική αρχή, προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, επεκτείνει τη μερική απασχόληση προχωρώντας σε νέες προσλήψεις με τέτοιο χαρακτήρα. Διευκολύνει έτσι το «έργο» της κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερη καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, προσλαμβάνει 440 εργαζόμενους για 18 μήνες - μέγιστη διάρκεια απασχόλησης. Για κάθε συμβασιούχο η απασχόληση θα είναι μέχρι 20 ώρες τη βδομάδα. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι 91 εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Κηποτεχνίας και Πρασίνου και 250 στη Διεύθυνση Καθαριότητας! Και στις δυο υπηρεσίες, αν και οι ανάγκες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι τεράστιες, εντούτοις η διοίκηση προτιμά να παίρνει εργαζόμενους με μερική απασχόληση, εντείνοντας ένα καθεστώς ομηρίας.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ήταν και πάλι η μόνη παράταξη που καταψήφισε, ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν (απουσίαζε ο Φ. Κουβέλης). «Με αυτή την απόφαση», σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Σπ. Χαλβατζής, «γενικεύεται η λογική της μερικής απασχόλησης και της καταστρατήγησης κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων»...

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Νέες συλλήψεις για την κεραία

Στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας οδηγήθηκαν την Πέμπτη το πρωί ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μπενετάτος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης και ο γραμματέας του δημάρχου Γιώργος Θεοχάρης, αφού πρώτα είχαν ξηλώσει και απομακρύνει ολόκληρη την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Γέμελου 175. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, κλήθηκε εισαγγελέας για να οδηγηθεί ο δήμαρχος στο αυτόφωρο.

Τελικά, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η αστυνομία κράτησε τα στοιχεία τους. Πιθανότατα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, στις προθέσεις της αστυνομίας να είναι ο σχηματισμός δικογραφίας κατ' απαίτηση της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.

Βγαίνοντας από το αστυνομικό τμήμα, ο δήμαρχος Νίκαιας ζήτησε από τους κατοίκους που ήδη είχαν συγκεντρωθεί εκεί, να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την αποξήλωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί παράνομα και σε άλλα σημεία της πόλης.

Η δημοτική αρχή καλεί σε συμπαράσταση και συντονισμό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που πρέπει να αντιδράσουν ενιαία, ώστε οι προσπάθειες ενάντια στην ασυδοσία, όπως επισημαίνει, των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Η διοίκηση του δήμου, επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενός νομικού πλαισίου, που δε θα υποτάσσεται στα συμφέροντα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, θα προασπίζει με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία των πολιτών και, από την άλλη, θα προστατεύει τους αιρετούς από τις διώξεις που το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί.

ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Συνεχίζουν να «πυροβολούν» την ιστορική μνήμη!

Πλήρης είναι η αποθράσυνση πλέον της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρίας (ΠΣΕ), καθώς το πρωινό του περασμένου Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν μαθήματα τοξοβολίας μέσα στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής. Ενέργεια, η οποία είναι ασύμβατη με την απόφαση της ίδιας της ελληνικής Βουλής, που αναγνωρίζει ως «ιστορικό χώρο» τα 700 στρέμματα του Σκοπευτηρίου. Απόφαση, βέβαια, που, όπως φαίνεται, οι ιδιοκτήτες της ΠΣΕ «γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους»!

Η αστυνομία εμφανίστηκε μόνο μετά από παρέμβαση του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της Καισαριανής, τους οποίους ειδοποίησαν δημότες και έφτασαν στο χώρο όπου είχαν στηθεί οι στόχοι των 100 μέτρων. Ο προπονητής της Σκοπευτικής οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου η δημοτική αρχή υπέβαλε μήνυση αφ' ενός για έκθεση σε κίνδυνο των περαστικών, και αφ' ετέρου επειδή η Σκοπευτική οικειοποιήθηκε χώρο που δεν της ανήκει. Ως ...απάντηση, η ΠΣΕ υπέβαλε μήνυση για ψευδή συκοφάντηση στον δήμαρχο Καισαριανής, Θ. Μπαρτσώκα, στον Σπ. Τσόκα, αντιδήμαρχο, και στον Γ. Κατημερτζή, τέως δήμαρχο.

Στο μεταξύ, άκαρπη ήταν η συνάντηση που έγινε χτες το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών, μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του εισαγγελέα, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Καισαριανής και της Σκοπευτικής Εταιρίας, όπως και νομικοί σύμβουλοι του ΟΣΚ. Η ...διαλλακτικότητα βέβαια της ΠΣΕ περιορίστηκε σε τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία προσφέρεται να στηθεί το μνημείο σε άλλο σημείο του Σκοπευτηρίου. Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ΟΣΚ αμφισβήτησαν ότι η Σκοπευτική έχει την ιδιοκτησία του εν λόγω χώρου.

Οι εργασίες για την τοποθέτηση του μνημείου συνεχίζονται, σήμερα το πρωί, κανονικά από το δήμο.

Περίεργη υπόθεση δολοφονίας

Μία περίεργη υπόθεση δολοφονίας ερευνά από χτες η αστυνομία. Στις 4.50 χτες το απόγευμα στο Ελληνικό, ο Βασίλης Μαμόπουλος, 18 ετών, πυροβολήθηκε από αγνώστους και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ένα αυτοκίνητο με τέσσερις επιβάτες τον πλησίασε και δύο από αυτούς συνεπλάκησαν με το θύμα. Εκεί, ένας από τους αγνώστους τον πυροβόλησε στο κεφάλι και αμέσως μετά εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η χτεσινή δολοφονία να σχετίζεται με την υπόθεση της Μαρίας Σαφού, που είχε χάσει τη ζωή της, όταν, σύμφωνα με τις αρχές, ο Κώστας Πάσσαρης είχε προσπαθήσει να ληστέψει το φαρμακείο της αδελφής της το 2001. Πάντως, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή του θύματος σε κύκλωμα ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ