Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δικομματική συναίνεση στο χαφιεδισμό

Τα λεγόμενα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταψήφισε μόνο η «Συμπαράταξη»

Με τον ορισμό των μελών των εφτά Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας (ένα για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα), ολοκληρώθηκε, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, η δημιουργία των νέων αυτών μηχανισμών παρακολούθησης των εργαζομένων, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του δήμου και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η μοναδική παράταξη που καταψήφισε κι αρνήθηκε να συμμετάσχει στα Συμβούλια ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και ο επικεφαλής της, Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, όχι μόνο στη λειτουργία τους, αλλά και στη συγκρότησή τους».

Υπενθυμίζεται ότι τα Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας συστάθηκαν σύμφωνα με το νόμο 2713/99, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται σήμερα από τη δημοτική αρχή Αθήνας που πρόσκειται στη ΝΔ. Σύμφωνα με αυτό το νόμο, τα Συμβούλια θα έχουν τη δυνατότητα να ...«καταγράφουν και να μελετούν την παραβατικότητα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Δημοτικού Διαμερίσματος». Επίσης, όχι μόνο «προτείνουν αρμόδια μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής», αλλά και «συντάσσουν ετήσια έκθεση για την κατάσταση εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους»! Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για Συμβούλια, που προκρίνουν το χαφιεδισμό και τη μετατροπή της πόλης σε γκέτο...

Ο αναπληρωτής δήμαρχος, Θ. Σκυλακάκης, μάλιστα, παρουσιάζοντας το θέμα είπε ότι τα Συμβούλια θα έχουν στενή συνεργασία και με την Ελληνική Αστυνομία. Ετσι, ό,τι ...«πέφτει» στην αντίληψη των Συμβουλίων, θα γίνεται άμεσα γνωστό και στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο Σπ. Χαλβατζής αφού τόνισε την «κατηγορηματική αντίθεση» της «Συμπαράταξης» στα Τοπικά Συμβούλια, τόνισε ότι το ρόλο της πρόληψης της παραβατικότητας, με την έννοια της κοινωνικής προσφοράς, θα μπορούσαν να τον αναλάβουν τα Διαμερισματικά Συμβούλια.

Ολες οι άλλες παρατάξεις υπερψήφισαν τη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων. Η παράταξη του Φ. Κουβέλη, που στηρίχτηκε από τον ΣΥΝ, αν και ήταν απούσα από τη συνεδρίαση, συναίνεσε στη σύστασή τους, ορίζοντας τους εκπροσώπους της.

Εντείνεται η μερική απασχόληση

Παράλληλα, η δημοτική αρχή, προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, επεκτείνει τη μερική απασχόληση προχωρώντας σε νέες προσλήψεις με τέτοιο χαρακτήρα. Διευκολύνει έτσι το «έργο» της κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερη καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, προσλαμβάνει 440 εργαζόμενους για 18 μήνες - μέγιστη διάρκεια απασχόλησης. Για κάθε συμβασιούχο η απασχόληση θα είναι μέχρι 20 ώρες τη βδομάδα. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι 91 εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Κηποτεχνίας και Πρασίνου και 250 στη Διεύθυνση Καθαριότητας! Και στις δυο υπηρεσίες, αν και οι ανάγκες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι τεράστιες, εντούτοις η διοίκηση προτιμά να παίρνει εργαζόμενους με μερική απασχόληση, εντείνοντας ένα καθεστώς ομηρίας.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ήταν και πάλι η μόνη παράταξη που καταψήφισε, ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν (απουσίαζε ο Φ. Κουβέλης). «Με αυτή την απόφαση», σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Σπ. Χαλβατζής, «γενικεύεται η λογική της μερικής απασχόλησης και της καταστρατήγησης κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ