Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Νομιμοποιούν την ομηρία και τη διαπλοκή!

Ανακοίνωση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για τα ασυμβίβαστα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος

Τη νομιμοποίηση, ουσιαστικά, της διαπλοκής δημοσιογράφων μέσω των γραφείων Τύπου στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ακόμα και των δημοσιογράφων - εργολάβων, προτείνει η Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας που συστάθηκε στην ΕΣΗΕΑ για να προστατέψει τα ασυμβίβαστα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Χτες παρέδωσε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το σχετικό πόρισμα, με το οποίο η πλειοψηφία της επιτροπής υιοθέτησε τις θέσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αν οι θέσεις της επιτροπής γίνουν και θέσεις της ΕΣΗΕΑ, τότε διαιωνίζεται η ομηρία, η εξάρτηση και η διαπλοκή στο δημοσιογραφικό επάγγελμα που έχουν οδηγήσει στα σημερινά εκφυλιστικά φαινόμενα στην ενημέρωση και στην κατάσταση αναξιοπιστίας του επαγγέλματος.

Η πλειοψηφία της επιτροπής (Γ. Αναστασόπουλος, Γ. Ρωμαίος, Λ. Αλεξίου, Γ. Αποστολόπουλος, Α. Γλυνού, Ε. Θεολογίδου, Ν. Ιγγλέσης, Θ. Καρζής, Π. Καρυκόπουλος, Ν. Κιάος, Χρ. Κυρίτσης, Μ. Παπάζογλου, Αντ. Ρενιέρης, Δ. Στάμου και Σ. Φυντανίδης) προτείνουν να θεωρείται συμβατή με το δημοσιογραφικό επάγγελμα η απασχόληση στα γραφεία Τύπου. Οταν είναι γνωστό πως καμία σχέση με τη δημοσιογραφία δεν έχει η συγκεκριμένη ενασχόληση αλλά αφορά την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα και χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Μάλιστα, ζητείται και ο επαναπροσδιορισμός και η θεσμική κατοχύρωση από την κυβέρνηση των σχετικών θέσεων! Ακόμα χειρότερα η πλειοψηφία της Επιτροπής, προτείνει και τη νομιμοποίηση των εργολαβιών που αναλαμβάνουν μεγαλοδημοσιογράφοι και άλλοι ημέτεροι στα κρατικά ΜΜΕ. Κι όλα τα παραπάνω, με το πρόσχημα της «προστασίας» κατακτημένων θέσεων από τους δημοσιογράφους και αδιαφορώντας για το γεγονός πως πρόκειται, ουσιαστικά, για υπηρεσίες στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Δεν είναι τυχαίο πως για την υιοθέτηση των προτάσεων αυτών πρωτοστάτησαν, ιδιαίτερα, ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και άλλοι εκπρόσωποι του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού που, όχι μόνον έχουν αναλάβει υπό την «προστασία» τους τα γραφεία Τύπου κλπ., αλλά καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια για διαφάνεια στον κλάδο...

Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» Γιάννης Ζαγγανάς και πέντε ακόμα μέλη της Επιτροπής (Νίκος Πηγαδάς, Βαγγέλης Δεληπέτρος, Χάρης Ξύδης, Γιώργος Βότσης και Κώστας Νικολακάκος) αντίθετα, προτείνουν «ως ασυμβίβαστα με το δημοσιογραφικό επάγγελμα την τακτική έμμισθη υπηρεσία στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τους Οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μόνη θεμιτή εξαίρεση είναι η επαγγελματική απασχόληση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων (ΑΠΕ, Μακεδονικό) και στα ΜΜΕ των ΟΤΑ, υπό τον όρο ότι η απασχόληση είναι σαφώς δημοσιογραφική. Επίσης, δε θεωρείται δημοσιογραφική η απασχόληση σε υπηρεσίες της κυβερνητικής μηχανής, όπως ενδεικτικά, στη Γενική Γραμματεία Τύπου και στη ΓΓ Αθλητισμού, καθώς και στους εποπτευόμενους απ' αυτήν οργανισμούς. Δε θεωρείται, οσαύτως, δημοσιογραφική η απασχόληση στα Γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (τράπεζες, επιχειρήσεις κ.ά.). Οι ήδη εργαζόμενοι σε θέσεις που εμπίπτουν στα ασυμβίβαστα, δε χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» καταγγέλλει την προσπάθεια διατήρησης των ασυμβίβαστων που οδηγούν και καλύπτουν, ουσιαστικά, τη διαπλοκή, την ομηρία και την εξάρτηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από την κυβερνητική και οικονομική εξουσία. Καλεί τους συναδέλφους μαζί να δώσουμε τη μάχη για την εξυγίανση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Να παλέψουμε για μια δημοσιογραφική δουλιά με δικαιώματα και ικανοποιητικούς μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή εργασία και ζωή που θα κατοχυρώνονται μέσα από ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις. Για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ για, όσο το δυνατόν, αντικειμενική ενημέρωση και δημοκρατική πληροφόρηση χωρίς ομηρίες και εξαρτήσεις από την εκάστοτε εξουσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφος αντίστασης και προοπτικής (2005-06-07 00:00:00.0)
Αλλαγή διοίκησης για τα συμφέροντα των δημοσιογράφων (1999-03-02 00:00:00.0)
Αξιοπιστία και ασυμβίβαστα... (1999-01-23 00:00:00.0)
Καταγγέλλει το σχέδιο νόμου για την ψηφιακή (1998-09-03 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις και βελτιώσεις (1997-12-13 00:00:00.0)
Επαφές με τα κόμματα (1997-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ