ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμικό «όχι» στην απελευθέρωση του ωραρίου

Μεγάλες κινητοποιήσεις χτες σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. «Νέκρωσε» η αγορά στους τρεις νομούς. Μαζί στο δρόμο του αγώνα, έμποροι και απεργοί εμποροϋπάλληλοι στη Λάρισα

Ηχηρό μήνυμα αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια απελευθέρωσης του ωραρίου έστειλαν χτες οι μικρέμποροι των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, βάζοντας «λουκέτο» στα μαγαζιά τους και δίνοντας δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες των τριών νομών της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, όπου πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, οι έμποροι διαδήλωσαν μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους, οι οποίοι συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού.

Οι χτεσινές μεγάλες σε όγκο και παλμό κινητοποιήσεις δείχνουν ότι οι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι της περιοχής έχουν τη θέληση και είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μαζί και να εντείνουν τον αγώνα τους για να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στην ομιλία του στη συγκέντρωση που έγινε στο Επιμελητήριο Λάρισας, ο Β. Σταμουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, την κυβερνητική πολιτική. Να αντιπαλέψουμε την απελευθέρωση του ωραρίου και το εξοντωτικό ωράριο των προηγούμενων κυβερνήσεων». Και συνέχισε: «Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στη συμμαχία και την κοινή πάλη για την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων και του λαού γενικότερα».

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο Δ. Καγκελάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ο Ν. Τζίκας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων του νομού, ενώ απευθύνοντας χαιρετισμό ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι οι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι δεν έχουν άλλο δρόμο εκτός απ' αυτόν του αγώνα. Ταυτόχρονα, καταγγέλλοντας τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης που επικαλείται η κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Ο "κοινωνικός διάλογος" χρησιμοποιείται για να σας αφαιρέσουν δικαιώματα, για να σας βάλουν "θηλιά στο λαιμό" και να σας "πνίξουν"».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Λάρισας, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία όπου οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Νωρίτερα, οι εμποροϋπάλληλοι είχαν συγκεντρωθεί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας απ' όπου και ξεκίνησε η πορεία τους για να καταλήξουν στο Επιμελητήριο και να ενωθούν με τους εμπόρους.

Μαχητική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες και οι έμποροι των Τρικάλων, στο Επιμελητήριο της πόλης και η πορεία που ακολούθησε προς τη Νομαρχία για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου. Επίσης, στην Καρδίτσα οι έμποροι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, στην οποία επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συντονισμού της αγωνιστικής δράσης τους για να μην περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ
«Καινούρια πολιτική απάτη»

Χέρι - χέρι προχωρούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Για «καινούρια πολιτική απάτη» έκανε λόγο χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που εισηγήθηκε η κυβέρνηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, υποσχόμενη όρους διαφάνειας στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Αντίθετα υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, δηλώνοντας πως «το νομοσχέδιο κινείται στις κατευθύνσεις που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση» και σημειώνοντας ότι «με καθυστέρηση έρχεστε να υλοποιήσετε την οδηγία της ΕΕ», στην οποία βασίζονται οι ρυθμίσεις. Οσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Αγοραστού, ο οποίος υποστήριξε ότι με το νομοθέτημα επιχειρείται «η λαϊκή αποταμίευση να μετουσιωθεί σε εθνική επένδυση».

Η κυβέρνηση «προσπαθεί να κάνει κράχτη το Χρηματιστήριο» είπε χαρακτηριστικά χτες η Ε. Παντελάκη, αφού «εάν δεν μπει μαζικά ο κόσμος να τζιράρει το χρήμα του, το χρηματιστήριο δε θα λειτουργήσει». «Αυτό που έλειψε μέχρι τώρα ήταν το θεσμικό πλαίσιο και οι κανόνες;» αναρωτήθηκε ρητορικά η βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «το να πεις ότι θα έχεις εξυγίανση και διαφάνεια είναι μια μεγάλη ουτοπία», αφού το χρηματιστήριο «είναι ένας κερδοσκοπικός μηχανισμός» όπου «αυτοί που κερδίζουν είναι οι μεγάλοι προς όφελος των μικρών επενδυτών», ενώ «ακόμα και αν υπήρχε πλήρης ονομαστικοποίηση των μετοχών δε θα άλλαζε ο κερδοσκοπικός του χαρακτήρας».

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ
Απαιτούν λύση για τις άδειες αερίων

Συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης που πριμοδοτεί τις μεγάλες εταιρίες

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, εγκαταστάτες υδραυλικοί της Αθήνας απαίτησαν χτες το πρωί από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα απαραίτητα σεμινάρια που χρειάζονται προκειμένου να μπορούν να αποκτήσουν οι επαγγελματίες του κλάδου άδεια για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να παραδώσει το «φιλέτο» αυτού του τομέα στις μεγάλες εταιρίες, παρόλο που και αυτές ακόμη δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών από τη διαρκή επέκταση του φυσικού αερίου.

Είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε χτες σε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης Σ. Παπαδόπουλος, αποφεύγοντας παράλληλα οποιαδήποτε δέσμευση: «Ελεύθερη αγορά έχουμε, πρέπει να οργανωθείτε»! Μόνο που το ζήτημα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους επαγγελματίες, καθώς ο φορέας για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων πρέπει να είναι κρατικός και γι' αυτό μέχρι το 2000 τα είχε αναλάβει ο ΟΑΕΔ. Οι περίπου 500 αδειούχοι εγκαταστάτες υδραυλικοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα οφείλουν τις άδειές τους στα παλαιότερα σεμινάρια.

Η σχετική αγορά διογκώνεται συνεχώς και όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ήδη γίνει εγκαταστάσεις για τις οποίες κανένας εγκαταστάτης δεν έχει αναλάβει ενυπόγραφα την ευθύνη, όπως απαιτείται. Η κατάσταση θα ήταν δύσκολη για τους μικρούς του κλάδου, ακόμη και αν είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τη χορήγηση αδειών, ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι εταιρίες θα απολαμβάνουν μιας «αναγκαστικής» ανοχής λόγω της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού και της ταυτόχρονης ανάγκης ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στα κτίρια. Μια έλλειψη, όμως, τεχνητή, εξαιτίας της συνειδητής κυβερνητικής αδράνειας!!!

Πάντως οι επαγγελματίες του κλάδου δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και η χτεσινή κινητοποίηση είναι μόνο μια αρχή, όπως είπε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Στρουμπούλης. Τόνισε επίσης ότι η χτεσινή κινητοποίηση, η οποία ενισχύθηκε από καυστηρατζήδες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, αλλά και από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), είναι ελπιδοφόρα. Πρόσθεσε ότι «εάν δε γίνει μέτωπο με τα συναφή επαγγέλματα, που είναι κοινές οι αγωνίες και οι στόχοι, και χωρίς καθολική συμμετοχή, δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα».

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στην κατάργηση των ανώτατων τιμών

Την αντίθεσή της με την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να καταργήσει το ανώτατο ποσοστό κέρδους και τις ανώτατες τιμές σε δεκάδες προϊόντα - κυρίως τυποποιημένα σνακς και καφέδες - που πωλούνται κατ' αρχάς από τα κυλικεία των πλοίων εκφράζει με επιστολή της προς τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Η Ενωση επισημαίνει ότι σε μια εποχή που οι καταναλωτές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ακρίβεια, αυτό που θα περίμενε κανείς είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για τη διαμόρφωση των τιμών τουλάχιστον σε καντίνες για τις οποίες ισχύουν οι ανώτατες τιμές πώλησης με βάση την ισχύουσα αγορανομική διάταξη και όχι η κατάργηση των σχετικών διατάξεων. Καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην υπογράψει την άρση του πλαφόν, που, όπως αναφέρει, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα ναύλα των επιβατηγών πλοίων θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τις μετακινήσεις των μισθοσυντήρητων νοικοκυριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ