ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκνευρισμός και νέα αναβολή στο «κοινοβούλιο»

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

Associated Press

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Θυελλώδης ήταν η χτεσινή δεύτερη συνεδρίαση του ιρακινού «κοινοβουλίου», καθώς, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, οι νικητές των εκλογών της 30ής Γενάρη δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε κυβερνητική συμφωνία, προκαλώντας την αγανάκτηση βουλευτών και πολιτών. Παραλλήλως, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις.

Με αρκετή καθυστέρηση άρχισε, χτες, η δεύτερη συνεδρίαση του ιρακινού «κοινοβουλίου», η οποία, τελικά, διεκόπη, κάποια στιγμή, για να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών μετά από έντονους διαπληκτισμούς μεταξύ των βουλευτών. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν έγινε σαφές ότι η σιιτική Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία και το ενωτικό κουρδικό ψηφοδέλτιο, που επικράτησαν στις εκλογές, δεν έχουν, ακόμη, καταφέρει να συμφωνήσουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. Αγκάθι παραμένει και η θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου, καθώς η αρχική σκέψη να δοθεί σε κάποιον σουνίτη, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες, δεν έχει, μέχρι στιγμής, ευοδωθεί.

Οι βουλευτές άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους, αλλά και να ζητούν από τους υπευθύνους των δύο μεγάλων κομμάτων να δώσουν εξηγήσεις «για το παρασκήνιο». Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι εγκατέλειψε εξοργισμένος την αίθουσα, ακολουθούμενος από τον υπηρεσιακό Πρόεδρο (σουνίτη) Γκάζι αλ Γιαουάρ, ο οποίος απέρριψε τη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου. Οι δημοσιογράφοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την αίθουσα και η απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης διεκόπη. Αρχική σκέψη ήταν να συνεχιστεί η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Μέχρι το απόγευμα, δεν είχε γίνει γνωστό τίποτε νεότερο πέραν της πρότασης να επαναληφθεί η συνεδρίαση την Κυριακή.

Στο μεταξύ, στο Κιρκούκ από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι (οι 2 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν 18. Στόχος της επίθεσης ήταν τοπικός Κούρδος αξιωματούχος. Στην Τουζ αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 στρατιώτες και 4 αντάρτες. Στο Μπάλαντ, ένοπλοι δολοφόνησαν Ιρακινό που εργαζόταν ως διερμηνέας για τους Αμερικανούς. Στη Βασόρα, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιρακινού διευθυντή της πετρελαϊκής εταιρίας South Oil Company. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ατύχημα στη Φαλούτζα.

Επιπλέον, η ρουμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έχει χάσει επαφή με 3 Ρουμάνους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Ιράκ, εκφράζοντας φόβους για την τύχη τους. Παρ' όλα αυτά, απέφυγε, προς το παρόν, να μιλήσει για «απαγωγή».

Στα «μαλακά» ο Ανάν

Ο Κόφι Ανάν ...αγνοούσε ότι ο γιος του, Κόγιο, εργαζόταν, σε καίρια θέση, στην εταιρία Cotecna, η οποία είχε εξασφαλίσει προνομιακά συμβόλαια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων». Αυτό φέρεται να συμπεραίνει σε έκθεσή της η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία ερευνά τα σκάνδαλα που έχουν σκιάσει το Πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Ιράκ επί αρκετά χρόνια μέχρι την έναρξη του πολέμου. Στην έκθεση, πάντως, στον ΓΓ του ΟΗΕ προσάπτεται «κακή κρίση και έλλειψη ελέγχου».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΗΠΑ
Χορηγίες «εκδημοκρατισμού»

ΚΑΪΡΟ.--

Ενα εκατομμύριο δολάρια χορήγησε σε, τουλάχιστον, έξι αιγυπτιακές «οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων», η ειδική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολείται με την «προώθηση της δημοκρατίας» σε ολόκληρο τον κόσμο, η γνωστή «US Agency for International Development» και το τμήμα της που ασχολείται με την Αίγυπτο. Αυτό υποστηρίζει, σε χτεσινό της δημοσίευμα, η, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα «αλ Αχράμ», που χαρακτηρίζει την κίνηση των ΗΠΑ «βόμβα» στις, μέχρι σήμερα, σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον καλό τους σύμμαχο Χόσνι Μουμπάρακ. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ένα από τα βασικά «εργαλεία» του Λευκού Οίκου στην προώθηση των σχεδίων του για «τη Μεγάλη Μέση Ανατολή και τον εκδημοκρατισμό των αραβικών χωρών».

Οι 6 αυτές οργανώσεις έχουν, επανειλημμένως, διωχτεί για τα αιτήματα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζουν. Βέβαια, εκπρόσωπος της «US Agency for the International Development» υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση αυτή είχε γνωστοποιηθεί και εγκριθεί από την αιγυπτιακή ηγεσία. Οι διαβεβαιώσεις αυτές και η σιωπή που τηρεί σχετικά το Κάιρο, δε συνάδουν με τις χτεσινές ανακοινώσεις του επικεφαλής ασφαλείας της Αιγύπτου, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα «παταχτούν» όλες οι προσπάθειες πραγματοποίησης διαδηλώσεων, με αίτημα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, στο εξής.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα διαδήλωση ακτιβιστών για τα δημοκρατικά δικαιώματα που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν από κοινού με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», των οποίων, τουλάχιστον, 90 μέλη συνελήφθησαν τα τελευταία 24ώρα. Ο, επί 24ετίας, Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, έχει προαναγγείλει αλλαγές στο σύνταγμα, οι οποίες θα επιτρέψουν, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων. Εντούτοις, ο πρόεδρος της Βουλής, που είναι επικεφαλής της επιτροπής που εξετάζει τη συνταγματική αλλαγή, συμπλήρωνε, χτες, ότι στις νέες διατάξεις θα προβλέπεται η ποινικοποίηση της αποδοχής χρημάτων από το εξωτερικό είτε από πολιτικά κόμματα είτε από μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς, όμως, να δώσει συνέχεια στο ζήτημα της αμερικανικής βοήθειας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντείνεται το αδιέξοδο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να υποβάλλει εκ νέου την παραίτησή του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ομάρ Καράμι. Ο Καράμι, σύμφωνα με συνεργάτες του, μετά από ένα μήνα άκαρπων προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εξαιτίας της άρνησης των κομμάτων της αντι-συριακής αντιπολίτευσης να συνεργαστούν, εκτιμά ότι δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσει τις σχετικές επαφές.

Η προοπτική παραίτησης του Καράμι (για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα) προκαλεί, όπως φαίνεται, ανάμεικτες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Ενα κομμάτι της θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για το σχηματισμό «μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές». Αντίθετα, ο, εμφανιζόμενος ως ισχυρός άνδρας της αντιπολίτευσης, δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάντ είχε ταχθεί υπέρ του σχηματισμού, έστω και μιας κυβέρνησης μόνο από τα φιλο-συριακά κόμματα, μόνο και μόνο για να οδεύσει η χώρα σε εκλογές.

Σε γενικές γραμμές, η αντιπολίτευση θέτει (αν και δεν είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες) ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση τα εξής: τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του Χαρίρι, την απομάκρυνση όλων των αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που ευθύνονται για τη δολοφονία, τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της αποχώρησης του συνόλου των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα πριν διεξαχθούν οι εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του επόμενου μήνα. Αργά το βράδυ, χτες, πάντως, πηγές προσκείμενες στη λιβανική προεδρία διέρρεαν ότι επίκειται «απομάκρυνση για λίγο καιρό» ενός από τους ανώτερους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας (που δεν κατονομάζεται), του οποίου το όνομα εμπλέκεται στην υπόθεση Χαρίρι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδο-παλαιστινιακές συζητήσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Συναντήσεις με εκπροσώπους των ισλαμιστικών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ» είχε, χθες, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Μαχμούντ Αμπάς συμφώνησε με τους συνομιλητές του στη σύσταση μιας διαπαραταξιακής παλαιστινιακής επιτροπής, που θα εξετάσει με συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια «την επόμενη μέρα» της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Δηλαδή, πώς και υπό ποίους όρους θα αξιοποιηθούν τα εδάφη που θα μεταφερθούν υπό παλαιστινιακή κυριαρχία.

Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις B'Tselem και Moked, με έκθεσή τους, υποστηρίζουν ότι, παρά τις ισραηλινές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, η Λωρίδα της Γάζας παραμένει «μια μεγάλη φυλακή για τους Παλαιστινίους». Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι οργανώσεις, καμία σημαντική αλλαγή δεν έχει επέλθει στην καθημερινότητα των κατοίκων της Λωρίδας μετά τις υποτιθέμενες «χαλαρώσεις» των απαγορεύσεων που αποφασίστηκαν στη σύνοδο της 8ης Φλεβάρη στο Σαρμ ελ Σέιχ. Ετσι, το 77% των κατοίκων της παραμένουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 44% παραμένουν άνεργοι και, όπως εκτιμούν οι οργανώσεις, δεν προβλέπεται καμία σημαντική αλλαγή μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ