Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντείνεται το αδιέξοδο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να υποβάλλει εκ νέου την παραίτησή του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ομάρ Καράμι. Ο Καράμι, σύμφωνα με συνεργάτες του, μετά από ένα μήνα άκαρπων προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εξαιτίας της άρνησης των κομμάτων της αντι-συριακής αντιπολίτευσης να συνεργαστούν, εκτιμά ότι δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσει τις σχετικές επαφές.

Η προοπτική παραίτησης του Καράμι (για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα) προκαλεί, όπως φαίνεται, ανάμεικτες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Ενα κομμάτι της θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για το σχηματισμό «μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές». Αντίθετα, ο, εμφανιζόμενος ως ισχυρός άνδρας της αντιπολίτευσης, δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάντ είχε ταχθεί υπέρ του σχηματισμού, έστω και μιας κυβέρνησης μόνο από τα φιλο-συριακά κόμματα, μόνο και μόνο για να οδεύσει η χώρα σε εκλογές.

Σε γενικές γραμμές, η αντιπολίτευση θέτει (αν και δεν είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες) ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση τα εξής: τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του Χαρίρι, την απομάκρυνση όλων των αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που ευθύνονται για τη δολοφονία, τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της αποχώρησης του συνόλου των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα πριν διεξαχθούν οι εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του επόμενου μήνα. Αργά το βράδυ, χτες, πάντως, πηγές προσκείμενες στη λιβανική προεδρία διέρρεαν ότι επίκειται «απομάκρυνση για λίγο καιρό» ενός από τους ανώτερους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας (που δεν κατονομάζεται), του οποίου το όνομα εμπλέκεται στην υπόθεση Χαρίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ