Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Αντιφάσεις...

...Ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια «στερέωσης» της «νέας» εξουσίας

ΜΠΙΣΚΕΚ και ΜΟΣΧΑ.--

Ο εξαναγκασθείς την περασμένη εβδομάδα σε φυγή από την Κιργιζία πρόεδρος της χώρας, Ασκάρ Ακάεφ, δήλωνε χτες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Εκο Μόσκβι»Ηχώ της Μόσχας»), ότι «παραμένει ο μόνος νόμιμος πρόεδρος» και «δε θα παραιτηθεί». Ομως, σε μια δεύτερη συνέντευξή του, που μεταδόθηκε από το «Ιντερφάξ», άφησε περιθώρια «διαπραγμάτευσης» όχι με εκπρόσωπο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που, πρακτικά, τον ανέτρεψαν, αλλά με τον πρόεδρο της «νέας» Βουλής Τεκεμπάγιεφ. Ο τελευταίος ανταπάντησε ότι «για να λάβει μέρος σε συνομιλίες, θα πρέπει να έχει τη στήριξη της "νέας" Βουλής» - δίνοντας έτσι ένα πολιτικό στίγμα «υπακοής» του προς το δίδυμο των ηγετών της αντιπολίτευσης, Μπακίεφ και Κούλοφ.

Την ίδια ώρα, προσθέτοντας κι άλλες στις ουκ ολίγες αντιφάσεις, όσον αφορά το υπό διαμόρφωση σκηνικό στην Κιργιζία, η Μόσχα, που εκτίμησε διά στόματος αξιωματούχου ότι τις εξελίξεις στη χώρα προκάλεσαν «οι ίδιες δυνάμεις» με αυτές που πυροδότησαν τις επαναστάσεις στη Γεωργία και στην Ουκρανία - υπονοώντας δυτικές, κυρίως αμερικανικές, επιρροές - ταυτόχρονα διά στόματος του ίδιου του Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχόταν «έκτακτη οικονομική βοήθεια» προς το Μπισκέκ: «Οι άνθρωποι που ελέγχουν την κατάσταση εκεί μας ζήτησαν βοήθεια και οφείλουμε να τη δώσουμε», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις του, που μετέδωσε το RTR.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ντέιβιντ Γκραντ, διευθυντή του «International Business Council», οι ζημιές που προκλήθηκαν από το «πλιάτσικο» επιχειρήσεων, καταστημάτων και κυβερνητικών κτιρίων στο Μπισκέκ ξεπερνούν συνολικά τα 100 εκατ. δολάρια.

Στην Κιργιζία στο μεταξύ αναμενόταν για συνάντηση με τον «εκτελούντα χρέη προέδρου»Μπακίεφ ο Ντιμίτρι Ρούπελ, ο Σλοβένος ΥΠΕΞ, που εκτελεί χρέη προέδρου του ΟΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ