ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια ζωή σαν παραμύθι...

Ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ο μεγάλος Δανός παραμυθάς, που έχει συντροφεύσει γενιές και γενιές παιδιών σε όλο τον κόσμο, δροσίζοντας τη σκέψη και γλυκαίνοντας την ψυχή τους, ήταν ο ήρωας της μουσικοθεατρικής παράστασης, που παρουσίασε το φωνητικό σύνολο «ΗΜΙ-ολον», το περασμένο Σάββατο, στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδικού Βιβλίου. Βασισμένο στο κείμενο της Ζωής Βαλάση «Χ.Κ. Αντερσεν - Μια ζωή σαν παραμύθι» το «ΗΜΙ-ολον» (Ισαβέλλα Πετράκη, Βασιλεία Παπαρήγα, Ηλίας Πιερράκος) «ταξίδεψε» τους λιλιπούτειους θεατές στον παραμυθένιο κόσμο του Αντερσεν (ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων από τη γέννησή του).

Η παράσταση μέσα από την αφήγηση, με αποσπάσματα αγαπημένων παραμυθιών του Αντερσεν, μουσικά κομμάτια της Αννας Μουζάκη και μικρά μέρη από τραγούδια διαφόρων ειδών (από τον Ντονιτσέτι μέχρι τη «Μελωδία της Ευτυχίας») ξεδίπλωσε το «παραμύθι» της ζωής του ανθρώπου, ο οποίος μέσα από τα έργα του ύμνησε την αλήθεια, την καλοσύνη, την ομορφιά. Η μουσική σύνθεση - επιμέλεια ήταν της Αννας Μουζάκη και η σκηνοθεσία - διδασκαλία κειμένου της Αργυρώς Πιπίνη. Συμμετείχαν οι μουσικοί Κλειώ Τσακίρη (φλάουτο) και Γεράσιμος Μακρής (κιθάρα) και οι ηθοποιοί Μάρω Παπαδοπούλου και Ελισάβετ Λουμπαρδιά.

Η παράσταση ήταν ανάμεσα στις τέσσερις παραστάσεις, με τις οποίες συμμετείχε δημιουργικά στην τριήμερη γιορτή ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Οι άλλες τρεις ήταν: «Ελάτε να πούμε ψέματα, να πούμε παραμύθια» - μουσικοθεατρική αφήγηση παραμυθιών από την ομάδα «Αέρηδες», «Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας» του Αντερσεν - κουκλοθέατρο από «Το Θέατρο της Κούκλας» και «Η Πιπίτσα ταξιδεύει στην αλφαβήτα» της Μάρως Θεοδωράκη - μουσικοκινητική δραματοποίηση της αλφαβήτας.

«Εφυγε» ο Κωστής Λειβαδέας

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε (22/3) ο σκηνοθέτης, θιασάρχης και ηθοποιός Κωστής Λειβαδέας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1947. Την ίδια χρονιά προσλαμβάνεται από το «Βασιλικό Θέατρο» Θεσσαλονίκης, με το οποίο συνεργάστηκε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 1953 ίδρυσε τον Ομιλο Αρχαίας Τραγωδίας. Με το θίασο αυτό σκηνοθέτησε συνολικά οκτώ αρχαίες τραγωδίες και έδωσε παραστάσεις σε διάφορα αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα (Αμφιαραείου, Γυθείου, Θάσου, Θορικού, Μεγαλόπολης, Μήλου, Νικόπολης, Πάτρας, Φιλίππων κ.ά.), τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το θίασό του στους νεότερους χρόνους.

Οι παραστάσεις του έγιναν αφορμή να καθιερωθούν επτά περιφερειακά φεστιβάλ. Το 1958 συγκρότησε το «Θίασο Εθνικού Κήπου» και δύο χρόνια αργότερα το «Θίασο των Νέων». Οι τρεις θίασοι συνυπήρξαν κάτω από την επωνυμία «Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα», έως το 1965. Το 1963 ίδρυσε Δραματική Σχολή, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1968. Από το 1968 έως το 1977 έζησε στη Μ. Βρετανία, όπου έδινε σεμινάρια θεάτρου σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στην ΕΡΤ, ως επικεφαλής των εσωτερικών παραγωγών για το θέατρο, τη μουσική και τα παιδικά προγράμματα. Διατέλεσε γγ της Πανελλήνιας Ενωσης Ελεύθερου Θεάτρου, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος του ΔΣ του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών και της Επιτροπής Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος του Ηθοποιού, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου. Το 1978 διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών, την οποία και διηύθυνε έως το 2001.

Εκθεσιακά μονοπάτια
Εργο της Κλεοπάτρας Βαρβεροπούλου - Απέργη
Εργο της Κλεοπάτρας Βαρβεροπούλου - Απέργη
  • Είκοσι έργα ακριλικά σε μουσαμά και έργα με μεικτή τεχνική, όλα επιτοίχια, περιλαμβάνει η έκθεση της Κλεοπάτρας Βαρβεροπούλου - Απέργη, που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου). Με γενικό τίτλο «Ενδον», η δημιουργός παρουσιάζει έργα που τα εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ινδία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 του Απρίλη.
  • Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία, παρουσιάζει η Αννα Παλιεράκη στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα (8 μ.μ.) στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσίππου 38). Θα διαρκέσει έως τις 7 του Μάη.
  • Εγκαινιάζεται στις 7 του Απρίλη (8 μ.μ.), στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5), έκθεση ζωγραφικής του Θοδωρή Καλούμενου. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη, ο οποίος στη μακρόχρονη πορεία του πειραματίζεται συνεχώς στη θεματική των έργων του, είτε αυτά είναι ζωγραφική είτε κατασκευές. Τα έργα του κινούνται ανάμεσα στο νεορεαλισμό και την ποπ αρτ και σχολιάζουν, κυρίως, τις εκφράσεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του ανθρώπου. Διάρκεια έως 14/5.
  • Εκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Ιατροπούλου εγκαινιάζεται αύριο στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας). Θα εκτεθούν 31 συνολικά έργα (λάδι σε μουσαμά).
  • Στην αίθουσα τέχνης του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8 - Αθήνα), φιλοξενείται η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Χαρέμη. Πρόκειται για μία σειρά λευκογραφιών σε χαρτόνι κανσόν με μολύβι ακουαρέλας, με γενικό τίτλο « To σώμα της ψυχής - Μια περιπλάνηση στις μεταμορφώσεις του φωτός...».
Πολιτιστική ... παρέμβαση

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι τετραήμερες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Παρέμβασης Ιωαννίνων, που ολοκληρώθηκαν στις 3/4 στο καφεθέατρο «Σταθμός». Εκατοντάδες παραβρισκόμενοι παρακολούθησαν (31/3) τη συζήτηση με θέμα «Η τέχνη μπροστά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα». Την Παρασκευή (1/4) φιλοξενήθηκε το σχήμα «Jazz Line», ενώ στις 2/4 η ηπειρώτικη μουσική με το πολυφωνικό σχήμα «Ηνορο», συνάντησε την ποίηση. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στις 3/4 με ρεμπέτικα τραγούδια από τους Χ. Τσαχτσήρα, Ν. Παππά, Ντ. Μπουζάνη, Π. Μπουλουχτσή, Α. Γεωργούλη και Β. Φλώρου.

Στη δεύτερη συνάντηση - έκθεση 30 εικαστικών δημιουργών που ζουν στην Ηπειρο, παρουσίασαν έργα τους οι: Σ. Αλεξίου, Σ. Βλάχου - Πρωτόπαππα, Μ. Ζαρανίκα - Σούρλα, Λ. Γεωργίου, Μ. Ζήκου, Β. Καλαμπόκα, Κ. Καλογερίδη, Σ. Καραβασίλης, Α. Καραβέλα, Α. Κατσούρη, Ρ. Κώστα - Καφετζή, Ι. Μέλη, Ν. Μουζάκης, Ντ. Μπαλτά, Δ. Μπιδέρης, Λ. Μπίζιου, Χ. Μπουντούρη, Γ. Νάκος, Β. Ναυρόζογλου, Σπ. Ξέρας, Ν. Σαβράνη, Γ. Σταύρος, Δ. Τσουμάνη, Λ. Φραγκίσκου και Σ. Χριστογιώτη.

Εγκαινιάζεται αύριο (8 μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Βίλα Βουγά, Γ. Ζωγράφου 17), έκθεση έργων των μαθητών του εργαστηρίου ζωγραφικής. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αντωνία Καλύβα.

Βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένη στους μετανάστες οργανώνουν αύριο (7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης - Σίνα 16) τα περιοδικό «Μανδραγόρας» και «Ουτοπία». Θα διαβαστούν ποιήματα και κείμενα Ελλήνων και Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Γ. Θωμόπουλο, Α. Καραγεωργιάδη, Λ. Χαλκιαδάκη, Α. Κόλλια κ.ά.

Συμπαράσταση στον Αυστριακό κομίστα Γκέρχαρντ Χάντερερ, ο οποίος καταδικάστηκε από ελληνικό δικαστήριο για το βιβλίο του «Η ζωή του Χριστού» - απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε Ελλάδα και εξωτερικό - «δηλώνουν» 22 Ελληνες σκιτσογράφοι. Οι σκιτσογράφοι θα συμμετέχουν με σκίτσα τους σε συνέντευξη Τύπου του περιοδικού «Γαλέρα» (11/4), όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Χάντερερ. Πρόκειται για τους: Αναστασίου, Δερβενιώτη, Δερμετζόγλου, Ζερβό, Καγιά, Καλαϊτζή, Καστάρ, Κουντούρη, Λουίζα, Μακρή, Μαρουλάκη, Ξαγοράρη, Ορνεράκη, Παγώνη, (του δικού μας) Παπαγεωργίου, Πέτρου, Πετρουλάκη, Soloup, Στάθη, Χασάνδρα, Χατζό και Χερουβείμ.

Το «Τρίφωνο» και τα «Υπόγεια Ρεύματα» συνεχίζουν τις μουσικές παραστάσεις τους. Στις 8/4 εμφανίζονται στο Κιλκίς, 9/4 Δοξάτο Δράμας («Καπνομάγαζο»), 10/4 Αλεξανδρούπολη («On stage»), 11/4 Κομοτηνή («Εν χορδαίς και Οργάνοις»), 13-14/5 Θεσσαλονίκη («Cafe Americain»), 16/4 Μέγαρα («Cresendo live»), 23/4 Ιεράπετρα («Μοτζο»), 24/4 Χανιά («Σταθμός»).

Αύριο (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου (δίπλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο, στον περιφερειακό Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κ. Σωτηρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, οργανώνει συζήτηση με θέμα «Το παιδί και το βιβλίο», με ομιλήτρια τη βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Μάρω Λοΐζου. Ο σύλλογος καλεί και τους γονείς να εμπλουτίσουν τη συζήτηση με τις απόψεις και εμπειρίες τους. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ