ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Εξι εταιρίες έφεραν 500.000 τόνους!

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, γέμισαν την Ελλάδα με μεταλλαγμένα προϊόντα, εν αγνοία των καταναλωτών. Πρόκειται για ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο. Μια τεράστια διατροφική απάτη. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης

ICON

Μαζική «εισβολή» μεταλλαγμένων προϊόντων έγινε στην Ελλάδα μέσα στο 2004, με τη «βούλα» της ΕΕ. Μετά τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για νόμιμες εισαγωγές μεταλλαγμένων, έξι εταιρίες που εδρεύουν στην Ελλάδα έφεραν τουλάχιστον 500.000 τόνους μεταλλαγμένων προϊόντων! Βασικά σόγιας, σογιάλευρου και καλαμποκιού. Οι εισαγωγές αυτές αφορούν τρίτες χώρες, γιατί από τις χώρες της ΕΕ δεν υπάρχουν, φαίνεται, επίσημα στοιχεία!.. Οι χώρες από τις οποίες γίνονται οι σχετικές εισαγωγές είναι βασικά η Αργεντινή, οι ΗΠΑ και η Παραγουάη.

Στις 2/12/2005 τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, οι Α. Τζέκης, Αντ. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας έκαναν Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας στοιχεία για τις ποσότητες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων που εισήχθησαν το 2004 και τι απέδωσαν οι έλεγχοι που έγιναν μέσα στο 2004, αλλά και νωρίτερα σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Από τις απαντήσεις που έδωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών - δηλαδή το Γενικό Χημείο του Κράτους, που υπάγεται στο συγκεκριμένο υπουργείο - και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκύπτει ότι έξι εταιρίες έφεραν συνολικά μέσα στο 2004 508.701 τόνους μεταλλαγμένων προϊόντων εγκεκριμένων από την ΕΕ. Από αυτά οι 201.420 τόνοι φέρεται να πήγαν για ανθρώπινη κατανάλωση και 307.281 τόνοι για ζωοτροφές. Βέβαια, το Γενικό Χημείο του Κράτους αναφέρει στο σχετικό έγγραφό του ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες από τις ποσότητες που εισήχθησαν για ανθρώπινη κατανάλωση - βασικά πρόκειται για σόγια - να αλληλοεπικαλύπτονται με τις ποσότητες που αναφέρονται στα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζωοτροφές. Αλλά αν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τι είναι τι και πού πήγε τι, τότε ποιος θα τα ξεχωρίσει;..


Πάντως, από τα σχετικά στοιχεία φαίνεται ότι μέσα στο 2004 και βασικά μετά τις 18/4/2004, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το καθεστώς της επισήμανσης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, εισήχθησαν κατά προϊόν και χρήση οι εξής ποσότητες: Για ανθρώπινη κατανάλωση 201.420 τόνοι σογιόσπορου. Για ζωοτροφές 242.366 τόνοι σογιάλευρου, 44.350 τόνοι σογιόσπορου και 20.565 τόνοι καλαμποκιού. Οπως επίσης αναφέρεται, οι ποσότητες αυτές εισήχθησαν αφού πρώτα διαβιβάστηκαν στα σημεία εισόδου της χώρας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με βάση τη σχετική κοινοτική νομοθεσία... Οσον αφορά τα σημεία εισόδου αυτά φαίνεται να είναι η Κόρινθος, η Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα, η Στυλίδα και η Χαλκίδα.

Οι εταιρίες που έκαναν εισαγωγές σογιόσπορου για ανθρώπινη κατανάλωση είναι οι «Μύλοι Σόγιας», που εισήγαγαν 105.475 τόνους, η «Σόγια Ελλάς» που εισήγαγε 71.944,5 τόνους και η «Agroinvest» που εισήγαγε 24.001,1 τόνους. Οι τρεις αυτές εταιρίες έκαναν και εισαγωγές για ζωοτροφές. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές μεταλλαγμένων προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για ζωοτροφές έχουν ως εξής:

  • «Μύλοι Σόγιας», 79.741 τόνους σογιάλευρο, 32.350 τόνους σογιόσπορου και 16.850 τόνους καλαμποκιού.
  • «Σόγια Ελλάς - Θ. Κανζάς», 55.550 τόνους σογιάλευρο.
  • «Agroinvest», 26.907 τόνους σογιάλευρο και 12.000 τόνους σογιόσπορο.
  • «Δημητριακή», 49.824 τόνους σογιάλευρο.
  • «Ζούρας Farm ΑΕ», 27.144 τόνους σογιάλευρο.
  • «Νητσιάκος», 3.200 τόνους σογιάλευρο και 3.715 τόνους καλαμπόκι.


Βέβαια, μη νομίσει κανείς ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ γίνονται μαζικές εισαγωγές μεταλλαγμένων, που υπολογίζονται συνολικά σε πάρα πολλές δεκάδες εκατομμύρια τόνους, ίσως και μερικές εκατοντάδες. Ποιος ξέρει, άλλωστε... Και τα μεταλλαγμένα αυτά προϊόντα μπαίνουν κανονικά στην Ελλάδα μέσω ΕΕ χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Υποτίθεται ότι ελέγχτηκαν αλλού... Ενα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι τι μπήκε σε τυποποιημένα και μεταποιημένα τρόφιμα που εμπεριέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.





Ρεπορτάζ:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Στο «σκοτάδι» οι καταναλωτές

Μόνο υποκρισία και αποπροσανατολισμό αποτελούν οι διάφορες ψευτοθεωρίες ότι οι καταναλωτές μπορούν να είναι ενημερωμένοι για το τι αγοράζουν. Πολύ περισσότερο ότι μπορούν να προστατευτούν...

Το ζήτημα είναι ότι ενώ τεράστιες ποσότητες μεταλλαγμένων μπαίνουν στη χώρα μας και προορίζονται είτε άμεσα για ανθρώπινη κατανάλωση είτε έμμεσα μέσω ζωικών προϊόντων που είχαν θραφεί με ζωοτροφές που εμπεριείχαν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (γ.τ.ο.), κανείς από τους καταναλωτές δε γνωρίζει τι ακριβώς τρώει και τι περιέχει αυτό που τρώει.

Υποτίθεται ότι η σήμανση στα τρόφιμα, έτσι όπως προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς 1829/2003/ΕΚ και 1830/2003/ΕΚ, έπρεπε να ξεκινήσει από τις 18/4/2004. Στην πράξη όμως, τουλάχιστον στη χώρα μας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αποδεικνύοντας την απόλυτη υποκρισία όλων όσοι, στην προσπάθειά τους να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στην αγορά, επικαλούνται τα δικαιώματα επιλογής των καταναλωτών και των παραγωγών. Ισως κάποιος να διαβάζει στα μικρά γράμματα της ετικέτας ενός προϊόντος ότι περιέχονται φυτικά έλαια και λεκιθίνη, αλλά πού αναγράφεται και σε πόσα προϊόντα ότι αυτά προέρχονται από μεταλλαγμένη σόγια; Μπορεί οι γονείς να προσφέρουν μπισκότα ή άλλα «σνακς» στα ανήλικα παιδιά τους που αναγράφουν ότι περιέχουν σογιάλευρο, καλαμποκάλευρο και φυτικά έλαια, αλλά πού αναγράφεται ότι αυτά προέρχονται από μεταλλαγμένο καλαμπόκι, σόγια, ή ότι άλλο προϊόν έχει προκύψει από τους δοκιμαστικούς σωλήνες των πολυεθνικών εταιριών της «Μοσάντο», της «Σιντζέντα» της «Μπάγερ» και άλλων; Μαγειρεύει κάποιος γλυκοκαλάμποκο, αλλά πού αναφέρεται αν αυτό είναι μεταλλαγμένο; Μέχρι και ο ταραμάς, μέρες που 'ναι, μπορεί να περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς... Με άλλα λόγια, τι σήμανση υπάρχει για να γνωρίζει ο καταναλωτής τι τρώει, πόσο ευκρινής είναι και σε πόσα προϊόντα υπάρχει, σύμφωνα με τους ίδιους τους κανονισμούς της Κοινότητας;

Τα ίδια και χειρότερα είναι τα πράγματα στον τομέα της κτηνοτροφίας. Υποτίθεται εδώ ότι πρέπει να επισημαίνονται οι ζωοτροφές που περιέχουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Αλλά ποιες ζωοτροφές επισημαίνονται; Βέβαια, το πονηρό της υπόθεσης εδώ είναι ότι οι μεταλλαγμένες ζωοτροφές ορίστηκε από την ΕΕ να έχουν σήμανση, αλλά τα κρέατα και τα προϊόντα, που προέρχονται από ζώα που τράφηκαν με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, δεν υποχρεούνται να έχουν σήμανση. Δηλαδή, το γάλα των αγελάδων που τράφηκαν με μεταλλαγμένο σογιάλευρο και μεταλλαγμένο καλαμπόκι, δεν έχει σήμανση ότι παρήχθη από ζώα που τράφηκαν με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς! Γιατί να μην το γνωρίζει αυτό ο καταναλωτής, από τη στιγμή μάλιστα που κανένας επιστημονικός οργανισμός ή μεμονωμένος επιστήμονας δεν έχει επίσημα διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη ότι η κατανάλωση γ.τ.ο. από τα ζώα δεν «περνάει» μέσα από τα παράγωγά τους;

Τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Το παραπάνω παράδειγμα φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ακόμη απάτη της ΕΕ σε βάρος της Δημόσιας Υγείας, για να «καμουφλάρει» και να εξυπηρετήσει πιο εύκολα τα τεράστια συμφέροντα των πολυεθνικών βιομηχανιών τροφίμων. Εδώ ορίζεται ότι για να αναγράφεται στην ετικέτα ενός προϊόντος ότι εμπεριέχει γ.τ.ο, θα πρέπει η ύπαρξη αυτών, στο συγκεκριμένο προϊόν, να ξεπερνά το 0,9%, εφόσον δεν είναι εγκεκριμένοι από την αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ και άνω του 0,5% αν είναι εγκεκριμένοι. Αλλά ποιος και πώς μπορεί να ελέγξει σε ένα προϊόν αν τα ποσοστά αυτά είναι μικρότερα και μεγαλύτερα από αυτά τα όρια; Και σε τελική ανάλυση, γιατί κανένας επιστήμονας ή επιστημονικό ίδρυμα δε διαβεβαιώνει επίσημα ότι η κατανάλωση από τον άνθρωπο γ.τ.ο. ακόμη και σε τόσο μικρές ποσότητες, είναι παντελώς ακίνδυνη; Προφανώς και πρόκειται για άλλη μια... «ευρω-εξυπηρέτηση», σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών βιομηχανιών τροφίμων.

Απ' όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που συνεχώς αναφέρουμε, η υποκρισία του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες αφ' ενός θεσπίζουν κανονισμούς που δήθεν προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, για να μην τρομάξουν οι καταναλωτές και να συνεχίσουν να μασουλάνε εν αγνοία τους και μακαρίως και στη συνέχεια, ακόμη και αυτούς τους ελλιπείς κανονισμούς, οι ίδιες παραβιάζουν.

Γιατί εκτός των άλλων τίθεται εδώ και θέμα ελέγχων και γνώσης τι γίνονται τα μεταλλαγμένα προϊόντα από τη στιγμή που εισάγονται μέχρι τη στιγμή που πάνε στο ράφι. Ποιες εταιρίες κρατάνε ακριβές και έγκυρο πελατολόγιο για το πού πούλησαν και τι έγιναν τα μεταλλαγμένα προϊόντα που επεξεργάστηκαν; Και μέσα σ' όλα αυτά έρχεται ο ΕΦΕΤ και απαντάει στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΚΚΕ, γενικώς και αορίστως, πως από το σύνολο των δειγμάτων που εξετάστηκαν βρέθηκε μόνο ένα δείγμα, το οποίο εμπεριείχε εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο συστατικό, χωρίς να φέρει τη σχετική επισήμανση. Η απάντηση αυτή αποτελεί προφανώς κατάφωρη κοροϊδία και δεν καλύπτει τις τεράστιες ευθύνες που φέρει ο ΕΦΕΤ και η κυβέρνηση συνολικότερα σε αυτό το θέμα.

Και στα χωράφια...

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί και το ζήτημα των εισαγωγών μεταλλαγμένων σπόρων εδώ και χρόνια. Τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα βρέθηκε, αφού είχε γίνει η σπορά, ότι σπάρθηκαν βαμβάκια και καλαμπόκια που ήταν επιμολυσμένα με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Κάποιες καλλιέργειες ξεριζώθηκαν, αλλά το ζήτημα είναι τι έγινε με τις καλλιέργειες που δεν εντοπίστηκαν και μπήκαν κανονικά στην κατανάλωση και τι έγινε με την επιμόλυνση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, πέρσι τον Ιούνη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το 15,9% των δειγμάτων σπορομερίδων βαμβακιού που ελέγχτηκαν ήταν επιμολυσμένο με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς! Αλλά πέραν αυτού τίποτα...

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ποιες είναι οι πολυεθνικές εταιρίες που αναπτύσσουν κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα τους, τα οποία έχουν πάρει άδεια έγκρισης από την ΕΕ. Τα περισσότερα προϊόντα που έχουν πάρει την έγκριση προέρχονται από τον «κολοσσό» του χώρου, που δεν είναι άλλος από την εταιρία, με έδρα τις ΗΠΑ, Monsanto. Ακολουθεί η γαλλικών συμφερόντων, με έδρα την Ελβετία, Syngenta, ενώ και η γερμανικών συμφερόντων «Bayer» δε θα μπορούσε να είναι έξω από το «παιχνίδι» του ανταγωνισμού για τον έλεγχο της παγκόσμιας διατροφικής αγοράς. Δύο ακόμη εταιρίες που προϊόντα τους έχουν εγκριθεί από την ΕΕ είναι οι αμερικανικές «Pioneer» και «Hoffmann - La Roche».


Εμειναν στην καταγραφή...

Από τα σχετικά στοιχεία των υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκύπτουν διάφορα κενά, ειδικά στον τομέα της ανθρώπινης κατανάλωσης για τους ελέγχους που γίνονται και την αποτελεσματικότητά τους.

Για παράδειγμα, σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορά τους ελέγχους κατά την εισαγωγή τροφίμων ή πρώτων υλών τροφίμων, που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και το οποίο έχει ημερομηνία 26/5/2004 αναφέρονται τα εξής: «Από έρευνα που έγινε στις Χημικές Υπηρεσίες έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή τα κυριότερα σημεία εισαγωγής των προαναφερθέντων προϊόντων στη χώρα μας. Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας». Με βάση τον πίνακα αυτό φαίνεται να έχουν καταγραφεί ανά Χημική Υπηρεσία τα ακόλουθα:

- Γ' Πειραιά. Σόγια: Πίτες & στερεά υπολείμματα, αλεύρι (για ανθρώπινη κατανάλωση και ζωοτροφή. Καλαμπόκι: Κόκκοι, αλεύρι (και για ζωοτροφή), γλυκό καλαμπόκι.

- Ελευσίνας. Καλαμπόκι: Κατεψυγμένο, ανάμεικτα λαχανικά.

- Λαμίας. Σόγια: Σπόροι, εκχυλισμένο αλεύρι. Καλαμπόκι: Κόκκοι, έλαια.

- Μεσολογγίου. Καλαμπόκι για ζωοτροφή.

- Χαλκίδας. Σόγια: Σπόροι. Καλαμπόκι: Κόκκοι, έλαια.

- Βόλου. Βαμβάκι: Ελαια.

- Κορίνθου. Σόγια: Σπόροι, έλαιο. Καλαμπόκι: Ελαια.

- Κατερίνης. Κατεψυγμένο γλυκό καλαμπόκι.

- Πρέβεζας. Σόγια: Πίτες και στερεά υπολείμματα.

- Ξάνθης. Κατεψυγμένο καλαμπόκι, σνακς.

- Αλεξανδρούπολης. Σόγια: Ελαια, λεκιθίνη, μεταποιημένα τρόφιμα και σύνθετες ζωοτροφές. Καλαμπόκι: Στερεά υπολείμματα (κυρίως για ζωοτροφές), σιρόπι, έλαια, μεταποιημένα τρόφιμα και σύνθετες ζωοτροφές. Βαμβάκι: Πίτες, έλαια.

Προκύπτει δηλαδή, από το σχετικό έγγραφο, πως τα παραπάνω προϊόντα εντοπίστηκαν να προέρχονται από μεταλλαγμένα προϊόντα ή να περιέχουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Αλλά πέραν αυτού τίποτα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ