Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εμειναν στην καταγραφή...

Από τα σχετικά στοιχεία των υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκύπτουν διάφορα κενά, ειδικά στον τομέα της ανθρώπινης κατανάλωσης για τους ελέγχους που γίνονται και την αποτελεσματικότητά τους.

Για παράδειγμα, σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορά τους ελέγχους κατά την εισαγωγή τροφίμων ή πρώτων υλών τροφίμων, που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και το οποίο έχει ημερομηνία 26/5/2004 αναφέρονται τα εξής: «Από έρευνα που έγινε στις Χημικές Υπηρεσίες έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή τα κυριότερα σημεία εισαγωγής των προαναφερθέντων προϊόντων στη χώρα μας. Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας». Με βάση τον πίνακα αυτό φαίνεται να έχουν καταγραφεί ανά Χημική Υπηρεσία τα ακόλουθα:

- Γ' Πειραιά. Σόγια: Πίτες & στερεά υπολείμματα, αλεύρι (για ανθρώπινη κατανάλωση και ζωοτροφή. Καλαμπόκι: Κόκκοι, αλεύρι (και για ζωοτροφή), γλυκό καλαμπόκι.

- Ελευσίνας. Καλαμπόκι: Κατεψυγμένο, ανάμεικτα λαχανικά.

- Λαμίας. Σόγια: Σπόροι, εκχυλισμένο αλεύρι. Καλαμπόκι: Κόκκοι, έλαια.

- Μεσολογγίου. Καλαμπόκι για ζωοτροφή.

- Χαλκίδας. Σόγια: Σπόροι. Καλαμπόκι: Κόκκοι, έλαια.

- Βόλου. Βαμβάκι: Ελαια.

- Κορίνθου. Σόγια: Σπόροι, έλαιο. Καλαμπόκι: Ελαια.

- Κατερίνης. Κατεψυγμένο γλυκό καλαμπόκι.

- Πρέβεζας. Σόγια: Πίτες και στερεά υπολείμματα.

- Ξάνθης. Κατεψυγμένο καλαμπόκι, σνακς.

- Αλεξανδρούπολης. Σόγια: Ελαια, λεκιθίνη, μεταποιημένα τρόφιμα και σύνθετες ζωοτροφές. Καλαμπόκι: Στερεά υπολείμματα (κυρίως για ζωοτροφές), σιρόπι, έλαια, μεταποιημένα τρόφιμα και σύνθετες ζωοτροφές. Βαμβάκι: Πίτες, έλαια.

Προκύπτει δηλαδή, από το σχετικό έγγραφο, πως τα παραπάνω προϊόντα εντοπίστηκαν να προέρχονται από μεταλλαγμένα προϊόντα ή να περιέχουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Αλλά πέραν αυτού τίποτα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ