Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο 30% η γυναικεία μερική απασχόληση

Στην ισχυρή «Ευρώπη των 25», η μερική απασχόληση των γυναικών φτάνει το 30,4%!

Σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο της Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για την ισότητα γυναικών και αντρών, η μερική απασχόληση των γυναικών καταγράφεται σχεδόν πενταπλάσια από την αντίστοιχη στους άντρες (6,6%). Η ίδια έκθεση αναφέρει πως, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες βρίσκεται στο 10% και στους άντρες στο 8,3%. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι, η απασχόληση γυναικών με μικρά παιδιά, είναι κατά 13,6% χαμηλότερη, από τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά.

Αξίζει ακόμα να αναφερθούν οι εξής διαπιστώσεις της έκθεσης:

  • Εντοπίζεται διαφορά της τάξης του 15% στις αμοιβές γυναικών και αντρών.
  • Μόνο το 31% όσων κατέχουν διευθυντική θέση είναι γυναίκες.
... και οι «λύσεις»

Σε κανένα σημείο του κειμένου, δεν αναφέρεται ενδοιασμός ή προβληματισμός για τα υψηλά ποσοστά μερικής απασχόλησης. Το αντίθετο. Παραθέτουμε μερικά μόνο, χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Στο κεφάλαιο «ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ» αναφέρεται ανάμεσα σ' άλλα: «Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση μιας γηράσκουσας κοινωνίας, η Ευρώπη χρειάζεται... να σχεδιάσει πολιτικές για τη μεγαλύτερη προώθηση της γυναικείας απασχόλησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες...». Ουδένας προβληματισμός για το ότι, με τις νέες εργασιακές σχέσεις, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μαζέψουν ένσημα να βγουν σε σύνταξη. Οσο για το τι εννοεί η ΕΕ με τον όρο «γυναικεία απασχόληση», είναι πλέον γνωστό τοις πάσι πως όχι, δεν εννοεί σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων δουλιά.

Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στη «προαγωγή ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων με σκοπό τη διευκόλυνση του συνδυασμού της επαγγελματικής με την ιδιωτική ζωή». Είναι αναρίθμητα πλέον τα προγράμματα που προωθούν τις εργαζόμενες μητέρες σε θέσεις απασχόλησης, κυρίως με συμβάσεις για μερικούς μήνες. Οπως και άλλα μέσω των οποίων, η πολιτεία επιδοτεί εργοδότες για να τις προσλάβουν (πάντα φυσικά για ορισμένο χρόνο) και να τις πληρώνουν με πενταροδεκάρες.

«Παροχή οικονομικά προσιτών, προσβάσιμων και ποιοτικών κέντρων παροχής φροντίδας για παιδιά». Τσιμουδιά βέβαια, για την κατάρρευση της δημόσιας πρόνοιας.

Η εμπειρία των εργαζομένων γυναικών είναι πλούσια. Οταν η ΕΕ κάνει λόγο για «ισότητα» αντρών και γυναικών, εννοεί εξίσωση δικαιωμάτων προς τα κάτω, εννοεί ισότητα σε καταστρατηγημένα δικαιώματα. Η ευρωενωσιακή «απάντηση» στην ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, είναι ουσιαστικά η εμβάθυνση της ανισότητας ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το γυναικείο ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή (2016-10-09 00:00:00.0)
Υπόσχονται «ισότητα» μέσα από τη μερική απασχόληση (2014-07-06 00:00:00.0)
Πολιτικές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου (2012-08-26 00:00:00.0)
Φαινόμενο που εντείνεται μαζί με την εκμετάλλευση (2012-03-18 00:00:00.0)
Νομοθετικές αλλαγές στα δικαιώματα της γυναίκας (2007-10-07 00:00:00.0)
Η ανεργία μεγαλώνει την ανισοτιμία (2004-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ