Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Εξι εταιρίες έφεραν 500.000 τόνους!

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, γέμισαν την Ελλάδα με μεταλλαγμένα προϊόντα, εν αγνοία των καταναλωτών. Πρόκειται για ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο. Μια τεράστια διατροφική απάτη. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης

ICON

Μαζική «εισβολή» μεταλλαγμένων προϊόντων έγινε στην Ελλάδα μέσα στο 2004, με τη «βούλα» της ΕΕ. Μετά τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για νόμιμες εισαγωγές μεταλλαγμένων, έξι εταιρίες που εδρεύουν στην Ελλάδα έφεραν τουλάχιστον 500.000 τόνους μεταλλαγμένων προϊόντων! Βασικά σόγιας, σογιάλευρου και καλαμποκιού. Οι εισαγωγές αυτές αφορούν τρίτες χώρες, γιατί από τις χώρες της ΕΕ δεν υπάρχουν, φαίνεται, επίσημα στοιχεία!.. Οι χώρες από τις οποίες γίνονται οι σχετικές εισαγωγές είναι βασικά η Αργεντινή, οι ΗΠΑ και η Παραγουάη.

Στις 2/12/2005 τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, οι Α. Τζέκης, Αντ. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας έκαναν Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας στοιχεία για τις ποσότητες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων που εισήχθησαν το 2004 και τι απέδωσαν οι έλεγχοι που έγιναν μέσα στο 2004, αλλά και νωρίτερα σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Από τις απαντήσεις που έδωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών - δηλαδή το Γενικό Χημείο του Κράτους, που υπάγεται στο συγκεκριμένο υπουργείο - και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκύπτει ότι έξι εταιρίες έφεραν συνολικά μέσα στο 2004 508.701 τόνους μεταλλαγμένων προϊόντων εγκεκριμένων από την ΕΕ. Από αυτά οι 201.420 τόνοι φέρεται να πήγαν για ανθρώπινη κατανάλωση και 307.281 τόνοι για ζωοτροφές. Βέβαια, το Γενικό Χημείο του Κράτους αναφέρει στο σχετικό έγγραφό του ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες από τις ποσότητες που εισήχθησαν για ανθρώπινη κατανάλωση - βασικά πρόκειται για σόγια - να αλληλοεπικαλύπτονται με τις ποσότητες που αναφέρονται στα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζωοτροφές. Αλλά αν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τι είναι τι και πού πήγε τι, τότε ποιος θα τα ξεχωρίσει;..


Πάντως, από τα σχετικά στοιχεία φαίνεται ότι μέσα στο 2004 και βασικά μετά τις 18/4/2004, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το καθεστώς της επισήμανσης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, εισήχθησαν κατά προϊόν και χρήση οι εξής ποσότητες: Για ανθρώπινη κατανάλωση 201.420 τόνοι σογιόσπορου. Για ζωοτροφές 242.366 τόνοι σογιάλευρου, 44.350 τόνοι σογιόσπορου και 20.565 τόνοι καλαμποκιού. Οπως επίσης αναφέρεται, οι ποσότητες αυτές εισήχθησαν αφού πρώτα διαβιβάστηκαν στα σημεία εισόδου της χώρας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με βάση τη σχετική κοινοτική νομοθεσία... Οσον αφορά τα σημεία εισόδου αυτά φαίνεται να είναι η Κόρινθος, η Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα, η Στυλίδα και η Χαλκίδα.

Οι εταιρίες που έκαναν εισαγωγές σογιόσπορου για ανθρώπινη κατανάλωση είναι οι «Μύλοι Σόγιας», που εισήγαγαν 105.475 τόνους, η «Σόγια Ελλάς» που εισήγαγε 71.944,5 τόνους και η «Agroinvest» που εισήγαγε 24.001,1 τόνους. Οι τρεις αυτές εταιρίες έκαναν και εισαγωγές για ζωοτροφές. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές μεταλλαγμένων προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για ζωοτροφές έχουν ως εξής:

  • «Μύλοι Σόγιας», 79.741 τόνους σογιάλευρο, 32.350 τόνους σογιόσπορου και 16.850 τόνους καλαμποκιού.
  • «Σόγια Ελλάς - Θ. Κανζάς», 55.550 τόνους σογιάλευρο.
  • «Agroinvest», 26.907 τόνους σογιάλευρο και 12.000 τόνους σογιόσπορο.
  • «Δημητριακή», 49.824 τόνους σογιάλευρο.
  • «Ζούρας Farm ΑΕ», 27.144 τόνους σογιάλευρο.
  • «Νητσιάκος», 3.200 τόνους σογιάλευρο και 3.715 τόνους καλαμπόκι.


Βέβαια, μη νομίσει κανείς ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ γίνονται μαζικές εισαγωγές μεταλλαγμένων, που υπολογίζονται συνολικά σε πάρα πολλές δεκάδες εκατομμύρια τόνους, ίσως και μερικές εκατοντάδες. Ποιος ξέρει, άλλωστε... Και τα μεταλλαγμένα αυτά προϊόντα μπαίνουν κανονικά στην Ελλάδα μέσω ΕΕ χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Υποτίθεται ότι ελέγχτηκαν αλλού... Ενα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι τι μπήκε σε τυποποιημένα και μεταποιημένα τρόφιμα που εμπεριέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.





Ρεπορτάζ:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ